Oskrnavljena Crkva Uspenja Presvete Bogorodice kod Prizrena: Pronađene i čaure od metaka

Kancelarija za KiM zahteva da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni

  • 9
Prizren, Kosovo, Srbija Prizren / Foto: Tanjug/AP

Sinoć se dogodio još jedan u nizu napada na srpske svetinje na Kosmetu, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Naime, u selu Sredska kod Prizrena oštećena je Crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Pored toga što je oskrnavljena unutrašnjost crkve, u obližnjem zvoniku odakle je gađana kupola crkve, kako se navodi, pronađene su i čaure od metaka lovačke puške.

- Malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumeo je i ovu poruku kao pritisak koji treba da ga zastraši i onespokoji i na kraju zauvek protera. Česta oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u ovom kraju pokazuju da Srbima, u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbednost, ni život bez straha - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

S obzirom na to da su nadležni privremeni pokrajinski organi izvršili uviđaj i evidentirali ovaj događaj, Kancelarija za KiM zahteva da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni.

- U najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri polupala stakla na džamiji u selu Kovačevac, u opštini Kačanik. Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i veroispovest onih koji su ta dela počinili, utiraće put izgradnji poverenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji - zaključuje se u saopštenju.

Video: Štrpce: Inspirisan manastirom Ostrog sagradio crkvu u šumi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA