≫ 

Sve više žrtava trgovine ljudima u Srbiji: Iz mesta u kojem žive, najčešće ih vode u ovih 6 zemalja

*Do jula identifikovana 41 žrtva trafikinga *Za celu prošlu godinu otkriveno 39 slučajeva *Najveći broj žrtava se eskploatiše u mestu življenja

  • 4
Trgovina ljudima Foto: Shutterstock

Na tragu informacija da su u prva tri meseca ove godine zabaležene 22 žrtve trgovine ljudima u Srbiji, te da je to više od polovine ukupnog broja žrtava za celu prošlu, 2019. godinu kada ih je bilo 39, obratili smo se Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Reč je o ustanovi socijalne zaštite koju je osnovala Vlada Republike Srbje 2012. godine. Od njih smo saznali još svežije i alarmantnije podatke - do kraja jula ove godine identifikovana je čak 41 žrtva trafikinga. Time je broj žrtava već premašio prošlogodišnju neslavnu brojku.

Od njih smo saznali i da ne postoji profil trgovca ljudima niti profil žrtve, te da su načini eksploatacije brojni, da ih karakterše nehuman, nasilnički odnos lišen ljudskosti, te da je to jedno od najtežih dela protiv čovečnosti.

Mame vas u zamku sitnim uslugama

- Način izvršenja krivičnog dela uništava dostojanstvo, samopoštovanje i emocije osobe koja je eksploatisana, kao i njenu sposobnost da upravlja svojim životom, bude nezavisna i uključena u zajednicu u kojoj živi - objašnjavaju iz Centra za Telegraf.rs temeljitost zlostavljanja navodeći da ipak postoji odrednica krivičnog dela trgovine ljudima - da je neko zloupotrebio težak položaj u kome se druga osoba nalazi ili da je zloupotrebio svoju nadmoć u odnosu na neku osobu.

Primer takvog postupanja je udaja kćeri za osobu koju ona nije odabrala i uprkos njenom protivljenju, a da roditelji, navode iz Centra, za to dobiju novac. Nastavak je da mlada u novoj porodici bude prisiljena na krivična dela, fizički zlostavljena, ucenjena i zastrašena. Međutim, to nije jedini primer "podložnosti osobe za eksploataciju i osobe ili osoba koji će tu podložnost zloupotrebiti". Trgovina ljudima je moguća i u slučajevima porodica na rubu egzistencije, u slučaju bolesti jednog od članova za čije se ozdravljenje nema novca, zatim u slučaju gubitka posla, kada izvor prihoda od kojih se porodica izdržava presušuje... Onda se pojavljuje posrednik koji bi trebalo da pruži pomoć, a koji zapravo traži uzvratnu uslugu.

- Neko vam čini sitne usluge, potom sve veće, a posle nekog vremena počinje da traži da vi njemu pomognete u njegovoj teškoj situaciji - dodaju iz Centra dalje navodeći da su manipluacija i fizičko kažnjavanje načini na koje se neko dovodi u situaciju da bude eksploatisan, te da "trgovac" može biti bilo ko, kao i da je to često osoba koja je žrtvi poznata i u koju ima poverenja.

Najčešća seksualna eksploatacija žena

Vrsta eksploatacije može biti seksualna, radna, prinudni brak, vršenje krivičnih dela, ilegalno usvojenje i višestruka, među kojima se, na primeru ovogodišnjih podataka za period januar - jul ističe seksualna. Za prvih sedam meseci 2020. bilo je četiri maloletne i 11 punoletnih seksualno eksploatisanih žena, ukupno 15. Mada su žrtve trgovine ljudima i odrasli i deca, u predstavljenoj tabeli nema podataka o seksualno eksploatisanim muškarcima - ni maloletnim ni odraslim.

Tabela Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Printskrin: Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima

Takođe, iz tabele se vidi i da su žrtve trafikinga ukupno češće bile žene - u kategoriji maloletnih reč je o 11 osoba ženskog pola, što je za tri više nego u slučaju osoba muškog pola i u kategoriji punoletnih bilo ih je 16, za deset više nego u slučaju muškaraca. U sve četiri kategorije, najviše je, dakle, bilo žrtava među punoletnim osobama ženskog pola.

Prema podacima Centra, žrtve trgovine ljudima u Srbiji su pre svega građani Srbije i u većini slučajeva se eksploatišu u Srbiji i to u mestu življenja ili najčešće do 50 kilometara udaljenosti od mesta življenja.

- Jedan deo državljana Srbije eksploatisan je u drugim zemljama: Belgija, Slovenija, Francuska, Italija, Danska, Nemačka - naveli su.

Eksploatacija ne isključuje ubistvo

Prema njihovim podacima, mučenje do smrti nije retkost.

- S jedne strane, trgovci ljudima ne prezaju od fizičkog kažnjavanja i svih vidova zlostavljanja žrtve koji mogu dovesti do njene smrti. S druge strane, sam način izvršenja krivičnog dela predstavlja višestruku duboku truamu za žrtvu, koja može dovesti do njenog potpunog fizičkog i psihičkog iscrpljivanja, propadanja ličnosti, suicida ili pokušaja suicida i smrti od iscrpljenosti.

Trgovci ljudima eksploatišu žrtvu bez ikakvih skrupula dokle god ona može da im donosi novac, a potom je najčešće ostavljaju, poptuno nesposobnu da se o sebi brine ili je prodaju, čak ustupaju, nekom drugom za dalju eksploataciju. Navođenje žrtve na korišćenje narkotika i alkohola takođe može predstavljati rizik po njen život i dovesti do smrtnog ishoda - pobrajaju moguće ishode u odgovoru na pitanje da li žrtvama trfikinga preti smrtna opasnost.

Oporavak spasenih traje godinama

Pitanje resocijalizacije, stvarnog "povratka u život" spasenih, posebno je teško. Iskustva nadležnih kažu da je reč o procesu koji može trajati godinama i koji zahteva angažovanje i pojedinca i društva i stručnjaka.

Trgovina ljudima, muškarac, žena, maltretiranje Foto: Shutterstock

- Neke žrtve se vraćaju porodici, neke nastavljaju samostalni život. Kod odraslih žrtava ovo zavisi od njihove odluke i prirode porodičnih odnosa. Deca žrtve se vraćaju u porodicu ukoliko je porodica u stanju da obezbedi detetu potrebnu podršku, pod uslovom da nije učestvovala u eksploaatiji deteta, ili im se oporavak obezbeđuje na nekom od organizovanih vidova smeštaja, u hraniteljskoj porodici ili ustanovi za decu. U svakom slučaju nastoji se da se izgradi podržavajuće okruženje koje će omogućiti bezbednost, oporavak i integraciju uz pružanje potrebnih usluga - naveli su iz Centra uz napomenu da je oporavak individualna stvar.

Opominju da je iskustvo žrtve trafikinga višestruka trauma različitog stepena.

- U zavisnosti od stepena traumatizacije, karakteristika ličnosti, načina reagovanja i mehanizama odbrane, zdravstvenog stanja, izvora podrške u porodici i okruženju i ličnih snaga, oporavak može biti izuzetno zahtevan i dugotrajan. Ovaj period je individulan za svaku žrtvu. Može trajati par meseci ili par godina, u ređim slučajevima značajno duže. Od otkirvanja pa nadalje, žrtvi se pruža specijalizovana podrška: zastupanje u sudskom postupku ukoliko se žrtva u njemu pojavljuje u svojstvu svedoka ili oštećene; psihoterapija i psihološka podrška, psihosocijalna podrška, podrška u ostvarivanju prava, zapošljavanju, materijalna podrška, zatim obezbeđuje se zdravstvena zaštita, podrška u školovanju, pomoć u naturi i drugo. Svi ovi vidovi podrške, uz konstantno prihvatanje, psihološku prvu pomoć, iskazivanje poverenja i savetodavno usmeravanje načini su kojima se obezbeđuje oporavak.

Trgovina ljudima Foto: Shutterstock

Ujedno, naveli su da je dužina sudskih postupka u Srbiji jedan od problema u borbi protiv trgovine ljudima, ali da konačna osuđujuća presuda prema trgovcu značajna žrtvama jer šalje poruku da je njihova patnja prepoznata.

Trgovina ljudima se ne dešava "tamo negde"

Vest o hapšenju muškarca H. J, iz Novog Pazara, starog 67 godina, objavljena je 28. avgusta. Na silu je držao četiri devojke starosti 21, 22, 25 i 36 godina, zahtevajući da pružaju seksualne usluge gostima njegovog ugostiteljskog objekta.

Devojkama je, kako se sumnja, pretio i oduzeo im je lična dokumenta, saopšteno je iz Policijske uprave Novi Pazar, preneo je ranije Tanjug.

H. J. se tereti za krivično delo trgovina ljudima.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    30. avgust 2020 | 10:17

    U lijepoj zemlji Yugi ovo je nepoznata stvar, ovo danas je pakao od Republika i vodja tih istih, jadan narod, uvode robovlasnistvo kao sto su crnci bili.

  • Mjxx

    30. avgust 2020 | 16:20

    Top!

  • Ostavite

    30. avgust 2020 | 16:08

    Narod da mirno zivi, kako zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA