≫ 

Planirali da ga otruju cijanidom: Potvrđena optužnica za pripremu ubistva Jovice Vukotića

Terete se da su natrijum cijanidom hteli da otruju Vukotića, dok je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu gde je čekao odluku o izručenju Crnoj Gori

  • 0
Jovan Vukotic

Jovan Vukotić / Foto: MUP

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice okrivljenih za pripremu ubistva Kotoranina Jovice Vukotića trovanjem u decembru 2019. godine, dok je on bio u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Krivično vanpretresno veće suda je donelo 24. avgusta rešenje o potvrđivanju optužnice, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.

Na ovo rešenje odbrana može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja.

Optuženi za pripremu Vukotićevog ubistva trovanjem hrane natrijum-cijanidom dok je bio u beogradskom Okružnom zatvoru, su Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović.

Ovoj trojici zajedno sa Nikolom Jovanovićem na teret se stavljaju i krivična dela i nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

Drakula se tereti i za napad na službeno lice jer je napao policajca, saopšteno je iz Višeg tužilaštva nakon podizanja optužnice.

Terete se da su natrijum cijanidom hteli da otruju Vukotića, dok je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu gde je čekao odluku o izručenju Crnoj Gori.

Oni su obučeni u policijske uniforme presreli osobu blisku Vukotiću koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su tu osobu ali ona u tom trenutku nije imala hranu, već garderobu.

Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću, ali pošto je njegovoj poseti to bilo sumnjivo, odmah je prijavila nadležnima i usledilo je hapšenje.

Tada je u taksi vozilu u kojem su bili u trenutku hapšenja pronađen cijanid koji su hteli da mu stave u hranu koju svaki pritvorenik ima pravo da dobija od kuće ili iz restorana.

Vukotić je početkom februara izručen Crnoj Gori koja ga je tražila zbog dve istrage pokušaja ubistava, ali su obe u međuvremenu obustavljene, i sada se nalazi na slobodi.

On se pominjao u medijima kao visoko rangirani pripadnik “škaljarskog klana”.

Pripremanje teškog ubistva je novi oblik tog krivičnog dela koji je u sprsko zakonodavstvo uvedeno prošle godine na predlog MUP-a, i primenjuje se od 1. decembra 2019. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA