≫ 

"Crni rekorderi" u Srbiji: Neslavnu titulu nosi Rumun koji je vozio sa 5,18 promila alkohola u krvi

Srbi su vozili u alkoholisanom stanju čak i tokom policijskog časa, a u junu je sudija Osnovnog suda u Prokuplju vozio pijan i napao policajce

  • 6
Vožnja automobila, alkohol Foto: Pixabay

Pre nedelju dana obrenovačka policija zaustavila je vozača koji je upravljao automobilom sa 4,60 alkohola u krvi, preneli su lokalni mediji.

Sudeći po izveštajima iz medija tokom ove godine, ovaj Obrenovčanin spada u prvih tri "crnih rekordera", dok ovu neslavnu titulu za ovu godinu nosi Rumun koji je u martu zatečen kako vozi sa 5,18 promila alkohola u krvi. Nekoliko osoba nastradalo je u saobraćajnim nesrećama gde je vozačima izmerena određena količina alkohola u krvi. Policija je vozače u alkoholisanom stanju zaticala čak i tokom policijskog časa. U jednom slučaju došlo je do napada na policajca.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je da vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da počne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola i /ili psihoaktivnih supstanci. Pod dejstvom alkohola smatra se svaki vozač kojem u organizmu bude utvrđeno više od 0.20 promila. Više od 2 promila u krvi kvalifikuje se kao potpuna alkoholisanost vozača.

Vožnja sa više od 2 promila alkohola spada u nasilničku vožnju, za koju preti kazna zatvora od 30 do 60 dana i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara. Vozaču će se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje devet meseci i izreći će se 15 kaznenih poena.

Ukoliko je nasilničkom vožnjom prouzrokovao saobraćajnu nesreću, kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu, u trajanju od 300 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara. Vozaču će se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci i 17 kaznenih poena.

Vozio sa 4,85 promila u Mihajlovcu

Saobraćajni policajci 15. februara tokom noći u Mihajlovcu kod Smedereva zaustavili 36-ogodišnjeg vozača koji je bio u stanju potpune alkoholisanosti. On je vozio sa 4,85 promila alkohola u organizmu, saopštila je tada PU Smederevo.

Zadržan je i priveden dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Smederevu, koji je, u skraćenom postupku, doneo presudu kojom je kažnjen sa 30 dana zatvora i 120.000 dinara. Zabranjeno mu je da vozi devet meseci i dobio je 15 kaznenih poena.

Za volanom bez vozačke i sa 4,39 promila

D. V. (39) iz Sombora uhapšen je u martu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela ugrožavanje javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Sumnja se da je on, upravljajući "renoom", sa 4,39 promila alkohola u organizmu i bez vozačke dozvole koja mu je u ranijem periodu oduzeta zbog nesavesne vožnje, izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je lakše povređen vozač "pasata".

D. V. je potom pobegao sa mesta saobraćajne nezgode, a policija ga je identifikovala i uhapsila, saopštila je Policijska uprava Sombor.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on je, uz krivičnu prijavu, priveden u Osnovno javno tužilaštvo u Somboru.

Rumun vozio sa 5,18 promila u Kladovu

Takođe u martu, pripadnici saobraćajne policije u Kladovu, prilikom kontrole saobraćaja, zatekli su državljanina Rumunije starog 51 godinu koji je automobilom "folksvagen" rumunskih registarskih oznaka upravljao sa 5,18 promila alkohola u organizmu.

Vozaču je određeno zadržavanje do 12 časova radi istrežnjenja, saopštila je tada PU Kladovo.

On je zbog učinjenog prekršaja - nasilnička vožnja, priveden sudiji za prekršaje koji mu je izrekao 3 meseca zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 30.000 dinara i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od 9 meseci na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju.

Vozili u alkoholisanom stanju tokom policijskog časa

U martu i aprilu bilo je vozača koji su prekršili policijski čas i uz to su zatečeni u alkohollisanom stanju:

Mediji su pisali da je D.A. iz Kraljeva kažnjen je novčanom kaznom od 240.000 dinara i 30 dana zatvora zbog toga što je prekršio naredbu o zabrani kretanja u vreme vanrednog stanja.  Njega je policija u Ražnju protekle nedelje uhvatila za volanom sa 3.6 promila alkohola u krvi, nakon čega je ustanovljeno da, pored toga što je pijan i krši zabranu koja je na snazi u celoj zemlji, ne poseduje čak ni vozačku dozvolu i nema položen vozački ispit.

Sudija za prekršaje u Nišu izrekao mu je novčanu i zatvorsku kaznu.

Takođe, policija u Zrenjaninu podnela je prekršajne prijave protiv muškarca starog 64 godine iz tog grada, zbog kršenja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja, upravljanja vozilom u stanju veoma teške alkoholisanosti i neprilagođene brzine kretanja vozila uslovima puta. On je za vreme policijskog časa, upravljajući automobilom sa 1,8 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopšteno je tada iz MUP.

Vozaču su u Urgentnom centru zrenjaninske bolnice konstatovane lake telesne povrede.

Vožnja automobila, alkohol Foto: Pixabay

Policija je u Smederevskoj Palanci sudiji za prekršaje privela muškarca (47) jer je u vreme policijskog časa vozio pod dejstvom alkohola, sa 2.55 promila alkohola u krvi

Nakon zadržavanja, on je priveden sudiji za prekršaje, koji ga je osudio na novčanu kaznu od 200.000 dinara, 9 meseci zabrane upravljanja vozilom i 14 kaznenih poena, saopšteno je tada iz MUP-a.

Takođe, u aprilu sudija za prekršaje u Loznici je dedu (64) iz okoline Ljubovije (64) kaznio sa 120.000 dinara zato što je prekršio policijski čas i vozio u alkoholisanom stanju. Policajci su zaustavili auto kojim je upravljao u vreme zabrane kretanja, a tom prilikom su otkrilli 1,52 promila alkohola u krvi. Osim što će morati da plati kaznu, morao je da provede 12 sati u policijskoj stanici radi istrežnjenja.

Sudija napao policajca

Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju odredilo je zadržavanje M. R. (65), sudiji Osnovnog suda u tom gradu jer je vozio pijan i napao policajce.

M. R. uhapšen je u Prokuplju zbog sumnje da je izvršio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

- On se sumnjiči da je 2. juna ove godine zadao udarac policijskom službeniku, koji ga je sprovodio u zgradu Policijske ispostave jer ga je, prethodno, zatekao da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola - rečeno je tada "Telegrafu" u PU Prokuplje.

Mediji su pisali da je on zatečen da upravlja putničkim vozilom pod dejstvom alkohola u količini od 2,41 promila, a u postupku njegovog privođenja napao je policijskog službenika i udario ga u vrat. Čak i nakon privođenja u stanici, sudija je nastavio da preti policajcima, kojima je  govorio "da kod kuće ima pušku i sekiru i da će ih sve pobiti".

Vozio 146 kilometara na sat, sa 1,75 promila alkohola

Mediji su u julu pisali da je saobraćajni presretač zaustavio na auto-putu Stanka P.(44) koji je vozio automobil pod dejstvom alkohola, prekoračio brzinu i vozio zaustavnom trakom. On je vozio automobil lozničkih registarskih oznaka, a vozio je brzinom 146 kilometara na čas, iako je ograničenje 100.

Nakon što su ga presretači zaustavili, radio je alko-test gde je ustanovljeno da ima 1.75 promila alkohola u organizmu. Stanko P. je zadržan na trežnjenju u policijskoj stanici.

Kobne vožnje

Vožnje u alkoholisanom stanju, koje su nažalost, bile kobne za neke od učesnika, desile su se ovog leta.

Milena nesreca motor, 2 Foto: Facebook/Milena M, Shutterstock

Krajem juna dogodila se saobraćajna nesreća kod belopalanačkog sela Čiflik, na regionalnom putu ka Pirotu, u kojoj je život izgubila Milena M. (28) iz Knjaževca. Ona je bila na mestu suvozača motora marke "jamaha", kojim je upravljao M. M. (26), takođe iz Knjaževca, koji je prošao sa lakšim povredama. Medoji su pisali da je neprilagođena vožnja pod dejstvom alkohola mogući uzrok saobraćajne nesreće, kao i da je vozač imao 0,88 promila alkohola u krvi, što je, kako se sumnja, kumovalo nesreći, zbog čega će ga krivična prijava teretiti za teško delo protiv bezbedosti u saobraćaju.

U Sokobanji se krajem avgusta dogodila saobraćajna nesreća nakon koje je jedna osoba preminula, a druga teško povređena.

Prema pisanju medija, nesreća se odigrala u ulici Prevalac, kada je 18-godišnji N. J. iz Sokobanje u alkoholisanom stanju i sa 1,65 promila alkohola u krvi u oštroj krivini izgubio kontrolu nad vozilom Reno klio i prešao na saobraćanu traku kojom se iz suprotnog smera kretalo vozilo Fiat panda. Tom prilikom je došlo do čeonog sudara zbog kojeg se vozilo Fiat panda prevrnulo na krov. Vozilom Fiat panda je upravljao J. M. iz Sokobanje (67), a suvozač je bila V. M. (66). Zbog zadobijenih povreda osteceni su prebačeni u KBC Niš. J. je nakon prijema preminuo, a V. je bila u kritičnom stanju.

Video: Pijano truckanje: Između sebe imaju 100 promila alkohola a voze se po šumi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    13. septembar 2020 | 23:19

    Нема шансе да се наш човек опамети!

  • Gogi

    13. septembar 2020 | 23:42

    Strasno postalo je kao u Rusiji ,divlji zapad .

  • Dex

    14. septembar 2020 | 08:32

    Samo ozbiljnije ZATVORSKE kazne, a ne novčane.... 3 god minimum pa nek se onda zapitaju.... Pijani vozač je bomba.... Može da usmrti više osoba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA