≫ 

Završnica suđenja za smrt mladog Nišlije: Tužilaštvo traži šest, advokat porodice 12 godina zatvora

Izricanje presude je zakazano za 29. septembar

  • 1
Stefan Kocić, saobraćajna n0esreća, Niška Banja Stefan Kocić / Foto: Privatna arhiva

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se Nišliji Dejanu Mitiću (28) koji je 8. avgusta prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Stefan Kocić (20) iz Niške Banje izrekne kazna zatvora od šest godinaStefan je stradao kada ga je Mitić udario automobilom dok je čoveku koga nije poznavao, pomagao da promeni gumu na automobilu.

- Smatramo da smo dokazali da je Mitić izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je neregistrovanim vozilom "BMW" i bez vozačke dozvole, dakle znanja da upravlja automobilom, pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, vozeći nasilnički izazvao nesreću u kojoj je stradao Stefan Kocić. On je vozio brzinom većom od dozvoljene i nije držao propisano odstojanje usled čega je udario pešaka, pa zahtevamo da mu se izrekne minimalna kazna od šest godina zatvora i mera zabrane upravljanja motornim vozilom - kazala je u završnoj reči Tatjana Stevanović, zamenik VJT Niš.

Punomoćnik Stefanove porodice, advokat Bratislav Stojanović za Mitića je zatražio maksimalnu kaznu.

- Slažem se sa tužiocem u pogledu ocene dokaza, utvrđenog činjeničnog stanja i pravne kvalifikacije ali ne i u pogledu predložene krivične sankcije. Na osnovu svega utvrđenog, ustanovljeno je da nema doprinosa nesreći ni od strane vozača parkiranog automobila, jer se nesreća desila noću ali na mestu gde je vidljivost bila odlična, tako da postavljanje trokuta i nošenje zaštitnog prsluka ne bi ništa promenilo u pogledu njegove vidljivosti. Takođe, ni na strani pokojnog dečaka nema doprinosa jer nije stajao na kolovozu, već pored parkiranog automobila dok je menjao prednju levu gumu. Nastupile su teške posledice, gubitak života a način izvršenja dela, uzimajući u obzir alkoholisanost i uzimanje narkotika od strane optuženog što mu je onemogućilo da izbegne parkirano vozilo, zahteva maksimalnu kaznu od 12 godina - kazao je Stojanović.

Mitićev branilac Ivica Knežević pokušao je da umanji njegovu odgovornost ukazujući i na propuste vlasnika parkiranog vozila Mladena Davidovića koji ga nije propisano obeležio.

- Odbrana ne osporava da je moj klijent izvršio delo pod dejstvom alkohola, a nije imao pravo da upravlja motornim vozilom te da je ono bilo neregistrovano. Međutim, smatramo da psihoaktivna supstanca koju je uzeo nije uticala na nezgodu, jer je poznato da kokain podiže nivo adrenalina i održava u budnom stanju. To što je automobil bio neregistrovan nije bilo od uticaja na nezgodu, jer mu nisu otkazale kočnice, niti je druga neispravnost vozila dovela do nesreće - kazao je Knežević, koji se pozvao i na izveštaj veštaka saobraćajne struke koji je ukazao da na parkiranom vozilu nisu bili upaljeni tzv. pokazivači pravca, koje bi Mitić uočio.

Osvrćući se na visinu predložene kazne, Knežević je zatražio da mu se izrekne maksimalno trogodišnji zatvor, jer se Mitić, kako je kazao korektno držao pred sudom, nije ranije osuđivan a otac je jednog maloletnog deteta dok je drugo na putu.

- Takođe, on je i u veoma lošem materijalnom stanju jer je izgubio posao zbog pritvora - rekao je Knežević.

Završnu reč dao je i Mitić kojem je pozlilo dok je govorio, pa je sudija Tamara Savić dala pauzu od pet minuta kako bi se smirio.

- Mnogo mi je teško, jedan život sam jedan mladi život ugasio a svoj upropastio. Mnogo se kajem i izražavam saučešće porodici, voleo bih da vratim vreme, ne zbog kazne nego što se to desilo - rekao je Mitić.

Porodica stradalog mladića nije bila zadovoljna predloženom kaznom.

- Ni 12 godina nije dovoljno a kamoli šest. Trebalo bi promeniti zakon, propisati mnogo strožije kazne za ovakva dela da drugi ne bi stradali kao moj sin - kazala je Stefanova majka Biljana Kocić.

Izricanje presude je zakazano za 29. septembar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija

    22. septembar 2020 | 16:59

    Oko cega ovi mlate praznu slamu... Dal je ovo,ili ono,on je 100% kriv i treba ga kazniti 100% najvecom mogucom kaznom koja je propisana... I Djokovic nije hteo lopticu u sudiju,pa je kaznjen 100%... Tako bi trebalo,ali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA