Sve nesreće aviona vojnog vazduhoplovstva u poslednje dve decenije

Nesreća u Brasini još jedna je u nizu tragedija srpskog vazduhoplovstva

  • 4
Pad aviona Mig-21, selo Brasina kod Malog Zvornika, Loznica

Foto: Tanjug/Zvornik Danas

Avion MiG 21 Vojske Srbije srušio se jutros oko 9 sati u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane. Tom prilikom poginuo je jedan pilot, dok i za drugog postoje nezvanične informacije da je stradao.

Pored ove tragedije, i u prethodne dve decenije, dešavali su se udesi borbenih i trenažnih aviona i helikoptera, koji su pogađali ratno vazduhoplovstvo, prenosi RTS.

Vojni avion "supergaleb G-4" pao je 11. aprila 2018. godine kod Kovačice, a poginuo je pilot Robert Kaloci.

Avion Vojske Srbije "supergaleb G-4" sa dvojicom članova posade srušio se u aprilu 2017. godine u selu Slatina kod Šapca, a u teškoj vazduhoplovnoj nesreći poginuli su piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović.

Nesreća prilikom prevoženja bebe iz Novog Pazara

 

Dve godine pre toga, srušio se vojni helikopter Mi-17, kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara. U toj nesreći poginulo je 7 osoba.

U novembru 2013. godine, avion "orao" pao je nekoliko stotina metara od centra Mrčajevaca, a pilot je uspeo da se katapultira i ostane bez težih povreda.

Godinu dana pre te nesreće, preminuo je pilot Goran Savić, koji je povredama podlegao posle pada aviona vojnog vazduhoplovstva "lasta V-54" kod Nove Pazove.

Još jedan "orao" srušio se 3. juna 2010. godine, pao je u Gružansko jezero, a pilot se spasao katapultiranjem.

Tokom priprema za letački nastup, jula 2009. godine, u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa "MiG-29".

Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda, a prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

U 2008. godini Vojska Srbije izgubila je dva aviona i jednog pilota.

U okolini vojvođanskog sela Baranda 21. maja major Tomas Janik "katapultirao se" iz aviona "orao" za vreme trenažnog leta, dok je 24. septembra, na aerodromu Batajnica život izgubio potpukovnik Ištvan Kanas u avionu G-4, prilikom pripreme za aeromiting.

U 2004. i 2005. godini izgubljen je avion "utva-75" i helikopter "gazela", čije su posade preživele, dok u 2006. i 2007. godini nije bilo gubitaka.

Pretposlednjeg dana decembra 2003. godine u centru Kragujevca pao je helikopter "gazela", a tragedija je izbegnuta, dok je pet osoba povređeno.

Jedanaestog oktobra 2003. godine, u okolini aerodroma Lađevci kod Kraljeva, oštećen je avion utva-75 prilikom prinudnog sletanja, a dva člana posade su povređena.

U okolini Niša, 2002. godine, izgubljen je helikopter "gazela", čija su dva člana posade uspela da prežive.

Krajem oktobra 2000. godine, u okolini aerodroma u Golubovcima kod Podgorice, izgubljen je avion "supergaleb G-4", ali su se dva pilota spasila "katapultiranjem".

Tragedija se dogodila 20. marta 2000. godine, kada su na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona utva-75, poginuli kapetan Prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Prvi udes nakon bombardovanja dogodio se 14. avgusta 1999. godine kada je avion An-26 prinudno sleteo na civilni aerodrom u Surčinu bez izvučenog stajnog trapa. Posada je ostala nepovređena, ali je avion zbog oštećenja rashodovan i korišćen za rezervne delove.

Video: Vojni helikopteri nadleću mesto tragedije u Brasini: Potraga za telima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabcanin

    25. septembar 2020 | 16:43

    Nedostaje onaj u reonu Koceljeve kod Sabca pre god dana i mnogi jos. Objavite sve bez cenzure ipak se radi o ljudskim zivotima izgubljenim necijim nemarom.

  • Đomla

    25. septembar 2020 | 16:08

    Ko nam je sve bio ministar odbrane od 2000. ne iznenađuje ova statistika, a o kadru koji daje logistiku letačkoj operativi neka nešto kaže generalštab.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA