• 71

Pilot javio roditeljima da će im preleteti kuću, pa stradao: "Čuo sam zvuk kojim ih je pozdravio"

, Telegraf

- Bio predivan čovek. O njemu samo sve najbolje - kažu komšije

  • 71

Pilot Zvonko V. iz Donje Borine poginuo je jutros u padu vojnog aviona u Brasini. Kako Telegraf.rs saznaje, Zvonko je samo sat ranije najavio roditeljima da će preleteti avionom iznad kuće.

- Zvonko je pravio krug iznad mesta u kom je odrastao. Roditelji su znali da će prelatiti iznad kuće. Sat ranije im je najavio da ce proći ovuda. Čuo sam zvuk kojim je pozdravljao roditelje. Da li je to bio pozdrav za budućnost... Spuštao se ka zemlji kružeći, pošao je da se vrati gore, ali nije uspeo... Desilo se šta se desilo... Sve sam to video - ispričao je komšija Čedomir Andrić za Telegraf.rs.

I dodaje da je u kući pored Zvonkove ziveo njegov stric koji je isto bio pilot, a koji je poginuo pre nekoliko godina.

- On je bio moj školski drug. Pao je sa ploče kad je bio kod neke familije kojima je pomagao da je betoniraju... - rekao je sagovornik.

Zvonkova majka: "Čekala sam ga kao ozeblo sunce"

- Pola sata pre leta, Zvonko me je pozvao, rekao mi da izađem na terasu da će leteti iznad naših kuća - priča za "Novosti" majka Mara.

- Čekala sam ga "kao ozeblo sunce", on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam - dodaje majka.

- Zvonkov stric je bio veteran, iskusan pilot i bio je u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Zvonko je od njega nasledio ljubav prema letenju. On je još kao dete govorio da će da bude pilot. Drugo zanimanje ga nije interesovalo. Bio je jedan od najboljih studenata, a posle i pilota. Zvonko je prošlog meseca bio na odmoru i bas je bio u selu. Bio je mnogo vezan za selo - kazao je jedan od prijatelja koji je u neverici i jos uvek ne prihvata da Zvonka vise nema.

Ekipa portala Telegraf.rs obišla je selo Donja Borina kod Malog Zvornika, našavši se pred kućom tragično nastradalog čoveka.

Iz kuće preminulog čuje se kuknjava koja odzvanja celom ulicom, primetili su naši reporteri.

Mesto je prazno, ulicom retko ko prolazi. Oni koje su zatekli, hodaju oborene glave. O preminulom komšiji izgovaraju samo reči hvale, suznih očiju.

- Bio predivan čovek. O njemu samo sve najbolje. Ne mogu da shvatim zašto se tako divnim ljudima dešavaju tako loše stvari - kazala je jedna komšinica, teško govoreći od šoka.

Nesreća se prema navodima Ministarstva odbrane, desila jutros u 9.10 sati. Do nesreće je došlo tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka.

- Avion je jutros pregledan u skladu sa svim procedurama i nakom pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let - saopštili su iz Ministarstva.

Video: Ispred kuće poginulog pilota MiG-21 odjekuju jauci

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sany

    Tragedija, dusa me boli

  • Nebojša

    Piloti su oduvek nadletali svoja rodna mesta i "pozdravljali" svoje komšije. Ne znam da li je to i zvanična politika vojske, a ako nije trebala bi da bude! To je najbolja promocija koju vojska može da ima. Sećam se i ja sredinom osamdesetih kako smo svi, a naročito mi deca, bili ponosni i na komšiju pilota i na vojsku kada on preleti iznad sela, probije zvučni zid i pozdravi nas manevrom. To treba nastaviti. Naravno, pričam isključivo o izvođenju manevara koji su dozvoljeni / planirani u obuci, kao i o nadletima nad mestima male gustine stanovanja, tj nad selima, gde se inače i izvode ovakvi nadleti.

  • Tt

    Posle mnogo komentara mislim da bi komandant RV i PVO morao da objasni da li je pilotima dozvoljeno da lete i izvode manevre na maloj visini i to iznad naseljenog mesta. Da li to planovi leta predvidjaju i da li se uzima u obzir rizik po zivote civila na zemlji. Sudeci po ovdasnjim komentarima to j e rutinska obuka. Sabac, Arandjelovac, Mitrovica, Loznica, ....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima