Maloletnicima iz Pirota koji su surovo tukli momka preti 5 godina robije, a presudnu ulogu imaju oni

* U obzir će biti uzet i sud Centra za socijalni rad * Zakon o maloletnim izvršiocima predviđa samo dopunske mere kao što su pojačan roditeljski nadzor ili pojačan nadzor Centra * Sudija odlučuje na osnovu toga šta će zadovoljiti individualnu i generalnu prevenciju

  • 39

Video: Krvničko prebijanje mladića nasred ulice u Pirotu

Više javno tužilaštvo u Pirotu podnelo je zahtev za pokretanje pripremnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da su trojica maloletnika u saizvršilaštvu učinili krivično delo teška telesna povreda, prilikom tuče koja se 15. septembra desila u tom gradu, a kada je teško povređen S. V. (23). Kazna zaprećena za ovo delo je zatvorska, u trajanju od šest meseci do pet godina, a trojica tinejdžera već su u pritvoru u trajanju do 30 dana.

- Istog dana tužilaštvo je Višem sudu u Pirotu sudiji za maloletnike podnelo zahtev za pokretanje pripremnog postupka i predlog za određivanje pritvora protiv tri maloletna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su u saizvršilaštvu učinili krivično delo teška telesna povreda iz čl. 121. st. 1. u vezi sa čl. 33. KZ. Zakonom zaprećena kazna za označeno krivično delo je kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina.

Po završetku pripremnog postupka u kome će se utvrditi pravno relevantne činjenice u pogledu preduzetih radnji maloletnih lica i nastale posledice istih, tužilaštvo će naknadno doneti odluku u ovoj krivičnoj stvari o krivičnoj odgovornosti maloletnih lica i o predlogu za izricanje krivične sankcije-vaspitne mere - odgovorili su iz Višeg tužilaštva na pitanja Telegrafa.

Advokat Radiša Roskić objasnio nam je da to znači kako optužnica još nije podignuta, te da će je biti po prikupljanju relevantnih saznanja, neophodnih za pravnu kvalifikaciju, a imajući u vidu interes javnosti.

Osumnjičeni za nanošenje teških telesnih povreda

Dalje je naveo da se u pripremnom postupku može desiti prekvalifikacija krivičnog dela u pokušaj ubistva, kao što se desilo u slučaju prethodnoh brutalnog prebijanja koje su zabeležile nadzorne kamere u Novom Sadu, te da će to zavisiti od izvedenih dokaza.

- Valja videti detalje. Ako su ga tukli teškim čizmama, martinkama... Onda su morali da znaju, bez obzira na to što su maloletni, da time mogu izazvati smrt. Ne vidim da su koristili ikakvo oružje, tukli su rukama i nogama - naveo je nakon odgledanog snimka dodajući da bi medicinsko veštačenje moglo odigrati presudnu ulogu.

Pretučeni 23-godišnjak, čije je dramatično prebijanje na ulici obišlo grad, utom dospevši do šire javnosti, prema ranijem svedočenju direktora OB Pirot dr Gorana Petrovića zadobio je teške telesne povrede: traumatsku leziju ušne školjke, linearni prelom potiljačne kosti, potres mozga i krvni podliv poglavine obostrano. Otpušten je nakon sedam dana bolničkog ležanja, 22. septembra, hemodinamski stabilan sa slikom težeg postkomocionog sindroma.

- Svaka od njih je teška telesna povreda i nije opasna po život. A sve četiri teške telesne povrede zajedno mogu biti okvalifikovane kao opasne po život, zato služi pripremni postupak. Može doći do prekvalifikacije krivičnog dela. Postkomocioni sindrom je opasan. Nikad se ne zna. Kad čovek udari glavu, drže ga na posmatranju - objašnjava advokat Roskić dodajući nenasilan, a moguće životno ugrožavajuć primer iz svakodnevice.

I Centar za socijalni rad da dȃ svoj sud

Ocenjuje da će se sud dalje osloniti na tamošnji Centar za socijalni rad, jer je reč o trojici maloletnika, dvojici starih 17 i jednom starom 16 godina.

- Centar za socijalni rad je ustanova koja se obavezno uključuje u postupak prema maloletnim licima. Oni će dati sliku njihovog porodičnog života. Daće sliku ličnosti maloletnika, da li je rastao u celovitoj porodici, ili u porodici bez oca, bez majke... Da li je rastao u porodici gde je bilo primenjivano nasilje u porodici, sve su to okolnosti od značaja za rad centra za socijalni rad. Oni će dati svoj stav koji nije za sud obavezan, ali se uglavnom poštuje. I njihov stav ima veze sa sankcijom koja će maloletnicima biti određena. Ako oni kažu da ovde nema uslova da se pojačanim nadzorom od strane roditelja ili pojačanim nadzorom centra za socijalni rad dođe do svrhe kažnjavanja, da maloletnici izmene svoje ponašanje, onda će to biti zatvorska kazna - naveo je o njihovoj ulozi.

Eventualna kazna zavisi i od "prethodnog života". Kako nam je Roskić rekao, značajan je i podatak o tome da li su ranije bili kvalifikovani kao nasilnici.

- Sankcija zavisi od niza okolnosti, od procene suda šta će zadovoljiti individualnu i generalnu prevenciju, dakle koja će kazna na njih delovati i koja će kazna delovati na ostale maloletnike da to ne čine. To zavisi od ličnosti i od drugih okolnosti u kojima je krivično delo izvršeno. Mora se biti oprezan - naveo je dodajući da konsenzus o "najboljoj kazni" ne postoji.

Kako je još naveo, Zakon o maloletnim izvršiocima predivđa samo dopunske mere, a osnovna sankcija za ovo delo je univerzalna. U ovom slučaju traje od 6 meseci do pet godina, i za maloletne i za punoletne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    29. septembar 2020 | 21:42

    Znali su monstrumi,batinasi vrlo dobro sta rade...pokusaj ubistva.A,sad lepo na robiju i da jedno 40.god razmisle kako bi im izgledala mladost.

  • Aca

    29. septembar 2020 | 22:58

    More strpati ološ u kavez!!!!

  • Aca

    29. septembar 2020 | 23:00

    Ako su tatini i mamini sinovi mozda zaglave robiju ovi iz Centra za socijalni rad i ovaj jadnik sto lezi na asvaltu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA