≫ 

Pedofili uništili brojna detinjstva silovanjem, a najveća kazna 12 godina robije: Da li je dovoljno?

U Srbiji je za obljubu sa detetom, prema Krivičnom zakoniku, predviđena kazna zatvorom od pet do 12 godina

  • 44
Zlostavljanje dece, maltretiranje, silovanje, tužna devojčica Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Muškarac M.S. (64) prisiljavao je devojčicu M.R. od samo osam godina da ga oralno zadovoljava. Ovo dete je samo jedno od mnogih koje je bilo žrtva seksualnog zlostavljanja. Maksimalna kazna zatvora za ovakvo delo je 12 godina, a postavlja se pitanje da li je ona dovoljna da zlostavljač više ne ponovi zločin.

- Ako se utvrdi da je pedofilija u pitanju, da je to nešto što se ponavljalo i da je reč o bolesti, onda je to teško izlečivo. Ne znam da li je ikad neko izlečen od pedofilije - izjavio je za Telegraf.rs Aleksandar Šibul, psiholog.

U Srbiji je za obljubu sa detetom, prema Krivičnom zakoniku, predviđena kazna zatvorom od pet do 12 godina. Mišljenja oko visine kazne su podeljena.

- Visinu krivične sankcije propisao je zakonodavac, a o njenim efektima može se razgovarati samo sa aspekta ličnih uverenja - kazao je za Telegraf.rs Radiša Roskić advokat.

Najviše presuda za obljubu nad detetom

Od 9 krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima u poslednjih nekoliko godina najviše presuda doneto je za obljubu sa detetom, pokazuju podaci Apelacionog suda u Beogradu.

Kaznene evidencije u Apelacionom sudu počele su da se vode od oktobra 2016. godine, a podaci dostavljeni "Telegrafu" iz ovog suda su iz poslednjeg izveštaja koji je u vezi sa tim sačinjen, zaključno sa 31. decembrom 2019. godine.

Silovanje, nasilje, maltretiranje, stop, dete Foto ilustracija: Shutterstock

Za tri godine i tri meseca doneto je 66 pravosnažnih presuda za krivična dela protiv polne slobode nad maloletnicima.

Krivični zakonik i kazna za obljubu nad detetom

Obljuba sa detetom

Član 180

(1) Ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila teška telesna povreda deteta prema kojem je delo izvršeno ili je delo izvršeno od strane više lica ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt deteta, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina ili doživotnim zatvorom.

(4) Neće se kazniti za delo iz stava 1. ovog člana učinilac, ako između njega i deteta ne postoji značajnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti.

Kako pomoći deci da se izbore sa traumom zbog seksualnog zlostavljanja?

Seksualni zlostavljači prekinuli su brojna detinjstva širom Srbije, a deci koja su žrtve seksualnog nasilja neophodna je pomoć.

Pedofil, pedofilija, silovanje, nasilje u porodici, nad decacima, muskarcima, dete, zlostavljanje, maltretiranje Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Pixabay

- Sa takvom decom treba da se radi, nikako ne smeju da se zapuste, da se problem relativizuje i da se stavi pod tepih tako što će da se govori da će sve biti u redu jer samo bodrenje ništa ne znači. Deca moraju da prođu kroz terapeutski proces - objasnio je za Telegraf.rs Aleksandar Šibul psiholog.

Odmah posle doživljene traume deca moraju da prođu proces brze intervencije sa psihologom, kako kaže sagovornik, i da i nakon toga nastave da razgovaraju sa psihologom što duže.

Broj upisanih pedofila u registar

Broj pedofila u Srbiji upisanih u registar, koji predviđa Marijin zakon za godinu dana povećan je za skoro sto osoba.

Dok je u oktobru prošle godine u evidenciji bilo 279 pedofila, prema poslednjim podacima, ova crna lista proširena je za još 92 imena, navodi Politika. Trenutno je 371 pedofil upisan u registar, podaci su Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde koji su dostavljeni ovom listu.

Svi oni su pravosnažno osuđeni za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima.

Ovaj registar donet je u septembru 2015. godine i od tada je lista rasla geometrijskom progresijom. Početkom prošle godine, na primer, u evidenciji je bilo 96 imena, da bi se taj broj do oktobra iste godine utrostručio.

Video: Zlostavljači ucenjuju decu, a njihove najgore pretnje na kraju se obistine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    13. oktobar 2020 | 08:35

    Ma smrta kazna za pedofile .!!!!DECA SU SVETINJA ZA NORMALNE LJUDE.!!!Kazna i za ove sto zlostavjaju decu psihicki i fizicki.Njih u zatvor,a decu oduzeti.Sto je najzalosnije to rade pojedini roditelji😡a ima ih kamara!!!!

  • Milan

    13. oktobar 2020 | 08:35

    12 godina je najveća kazna, koju još niko nije dobio.Nisam još nikad čuo ili pročitao da je neko osuđen na 12 godina robije zbog pedofillie.Naše sudije kao da brane pedofile. Dve tri godine zatvora za uništavanje nečijih života nije kazna.

  • Lola

    13. oktobar 2020 | 09:37

    Nazalost ovim svetom upravljaju pedofili. Kazbe su blage jer njima tako odgovara. Zamislite da neko za silovanje deteta dobije pet godina! Uz dobrog advokata i necu vise majke mi! Pa sta ti roditelji da rade!? Da mu presude sami? Pedofilija je nazalost uzela velikog maha medju bogatima i mocnima. Tako je Srbija expresno dozvolila da stranci usvajaju nasu decu (najcesce je to uzrast od 5-8 godina, mozete proveriti). Procedura procene podobnosti usvojitelja u Srbiji traje sest meseci, a za strance bitno krace, oko mesec dana. Pritom po slovu zakona deca mogu da se daju u inostranstvo samo kada nema usvojitelja u Srbiji, iako su liste kilometarske, deca se ipak izvoze! Ko kontrolise u kakve su porodice otisli, da li su sexualno eksploatisana, zlostavljana.... Nasi centri za socijalni rad? Ma da se ne salimo. Tema je jako kompleksna, a na pedofiliju se u zapadnom svetu, ka kome mi idemo, gleda sa blagonaklonoscu, otuda su i kazne po KZ male, a bice jos manje. Zivi bili pa videli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA