• 5
 ≫ 

Posekao zaštićeni hrast na Fruškoj gori, sud ga kaznio: Moraće da plati paprenu kaznu

, Telegraf
 ≫ 

- Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija - navode iz ovog Nacionalnog parka

 • 5
Drvoseča, motorna testera, drva, ogrev

Foto: Pixabay

Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio je B. B. iz Žarkovca novčanom kaznom od 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku "Fruška gora", piše portal 021.rs.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom 15. jula 2019. godine da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu Ravni breg, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka "Fruška gora", kao i da je izvršena oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

- Na lokalitetu 'Ravni breg', između Crvenog Čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini - navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ističu da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku od izuzetne važnosti.

- Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane su i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih - navode u ovoj instituciji.

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mama

  30. septembar 2020 | 10:16

  Sta je sa upadanjem siptara u nase sume godinama?

  17
  1

  Podelite komentar

 • Bratislav

  30. septembar 2020 | 10:19

  Koliko vidim iz teksta dotični nije posekao samo jedno stablo, već više stabala, tako da je ova kazna baš mala. Trebalo bi ga kazniti za svako stablo po 250.000 din.

  15
  1

  Podelite komentar

 • Ns

  30. septembar 2020 | 10:01

  I toje malo štoče da plati ako i plati za primer 2, godine zatvora

  3
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok