≫ 

Saslušano 11 osumnjičenih zbog velike sajber prevare teške 70 miliona dolara: SAD traži izručenje

Pravosudni organi SAD osumnjičene traže zbog krivičnih dela "urota i prevare sa prebacivanjem novca"

  • 1
internet prevara, sajberprevara, sajberzločin, haker Pixabay.com

Osumnjičeni za međunarodne računarske prevare, čije izručenje iz Srbije traže Sjedinjene Američkih Države, saslušani su danas pred sudijom za prethodni postupak Posebnog odeljenjem Višeg suda u Beogradu i produžen im je pritvor.

Odluku o ispunjenosti pretpostavki za izručenje u skladu Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima doneće krivično vanpretresno veće suda.

Okrivljenima je nakon saslušanja produžen pritvor, koji može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, a ne duže od godinu dana od dana pritvaranja, saopšteno je iz Višeg suda.

Pritvor im je određen 24. jula po zahtevu za privremeno pritvaranje pre podnošenja zamolnice za izručenje, podseća sud i napominje da će po isteku svaka dva meseca od pravnosnažnosti rešenja o određivanju pritvora, po službenoj dužnosti, ispitati da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora.

Molbe SAD za izručenje je sa propratnom dokumentacijom sudu dostavilo Ministarstvo pravde Srbije.

Osumnjičeni u ovom slučaju, njih 11, uhapšeni su u julu Srbiji u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

SAD su dostavile Srbiji molbu za njihov izručenje, radi vođenja krivičnog postupka.

Na ovaj slučaj biće primenjene ne samo odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, već i odredbe Ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, koji su ratifikolave obe države.

Među osumnjičenima čije se izručenje traži su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

To su K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M, N.D, B.R. i N.M.

Prema pisanju medija, među njima je i Ksenija Krstić, rodom sa Filipina, koja je trenutno u devetom mesecu trudnoće i nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Pravosudni organi SAD osumnjičene traže zbog krivičnih dela "urota i prevare sa prebacivanjem novca", što predstavlja kršenje glave 18 Zakonika SAD, dok osumnjičene K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M i dr. i za urotu za počinjenje pranja novca što je kršenje glave 18 Zakonika Sjedinjenih Američkih Država odeljak 1956 (h), saopšteno je ranije iz Višeg suda u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopštieno je nakon njihovog hapšenja.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Video: Iz ovog srpskog zatvora nema bekstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA