Produžen pritvor Nišlijama koji su prevarili građane SAD za 70 miliona, preti im izručenje

Reč je o grupi od 11 programera, strahuje se da bi im u Americi bila ugrožena ljudska prava

  • 4
Cybercrime, Sajber kriminal Foto: Shutterstock

Grupi od 11 niških programera koji su osumnjičeni da su preko lažnih interenet platformi prevarili građane SAD za 70 miliona dolara, produžen je pritvor još dva meseca.

Pre nekoliko dana, stigao je dokument iz Sjedinjenih Američkih država u Viši sud u Beogradu, za izručenje svih pritvorenih, piše Blic.

Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    5. oktobar 2020 | 20:59

    Ameri svog coveka nikome ne izrucuju zasto bi mi njima izrucivali nase gradjane, kada to jednom uradite bicete primorani da to cinite stalno, nasim drzavljanima suditi u nasu zemlju, oni su napravili malverzaciju i za to treba ih ostro osuditi.

  • NI 1

    5. oktobar 2020 | 18:48

    Zar se kriminalci izručuju drugim državama,ovakav zakon se ljudia Srbije sigurno ne sviđa ali neznam zašto ?

  • CH

    5. oktobar 2020 | 19:51

    Odmah izrucenje pa neka tamo objasne zadto su krali.Cuj ugrozena im prava?A kad su krali nisu mislili o pravima.IZRUCENJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA