≫ 

Očuh, koji se tereti za ubistvo male Lune, ćutao na suđenju. Veštak potvrdio: Nije bio neuračunljiv

Završne reči u prosesu u kojem se sudi Zoranu Albiću, zakazane su za 5. novembar

  • 3
Zoran Albić Foto: Facebook

Suđenje očuhu Zoranu Albiću (25) iz Prahova, koji je optužen da je zverski ubio malu Lunu Firulović (2,5) iz Negotina, nastavljeno je danas u Višem sudu u Zaječaru, saslušanjem veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Veštak je, kako saznajemo, ostala pri svom ranijem nalazu, a to je da Albić u trenutku ovog zločina nije bio neuračunljiv, niti mu je bila smanjena uračunljivost. Albić je sve vreme ćutao, nije upadao u reči kao na prošlom suđenju. Završne reči u ovom procesu zakazane su za 5. novembar.   

Na prošlom ročištu, da podsetimo, saslušani su svedoci - Albićev stric, koji se isto zove i preziva kao on, i bivša devojka optuženog Mira B., koja se izjasnila da je i nju tukao. Okrivljeni se, kako smo već objavili, ponašao nekorektno, a nekoliko puta je pokušao da utiče na svedoke. 

Marko Stanković, koji ispred Fondacije Tijana Jurić zastupa porodicu oštećenih kazao je nakon današnjeg ročišta za Telegraf.rs da je zadovoljan današnjim suđenjem.

- Na današnjem glavnom pretresu salušan je veštak Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu Marija Panić. Ona je prilikom saslušanja ostala u celosti pri nalazu i mišljenju koji je i ranije dala, još 30. avgusta 2019. godine. U tim zaključcima do kojih su veštaci došli, najznačajnije je da u vreme izvršenja krivičnog dela okrivljeni nije bio neuračunljiv, niti da je bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Ni čak u situaciji ukoliko je konzumirao alkohol i psihoaktivne supstance  - ispričao je Stanković za Telegraf.rs.

Albićev branilac je, međutim, predložio da se ponovi veštačenje, odnosno da se izvede novo psihijatrijsko veštačenje, ali je sud to odbio.

- Sud je odbio i naš predlog da se pribavi dokaz o tome, ko je taksista koji je prevozio roditelje sa detetom do bolnice, i da se on sasluša. Pretpostavljamo da bi time pokazao da jednako ceni dokazne predloge obe strane - kaže Stanković za naš portal:

- Danas je trebalo da se izvede i završna reč jedne i druge strane, ali je branilac je predložio da se odloži kako bi se bolje pripremio za odbranu, što je u redu, i sud je to odobrio. Davanje završne reči je zakazano za 5. novembar. Zadovoljni smo današnjim saslušanjem veštaka.

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" kazao je za Telegraf.rs da Albić nije imao danas priliku da na bilo koji način utiče na ishod suđenja, i da je samo ćutao.

- Ponašao se onako je trebalo da se ponaša. Bio je korektan - kazao je Jurić.

Zoran Albić, suđenje, ubistvo Lune Firulović Albić ispred sudnice Foto: Fondacija "Tijana Jurić"

Optužnica tereti Albića (24) da je u noći između 26. i 27. maja prošle godine brutalno do smrti tukao devojčicu Lunu (2,5), ćerku svoje nevenčane supruge Vesne Firulović (24).

Kako se navodi u optužnici, Albić je, pošto se vratio iz grada u porodičnu kuću u Pragovu, razbijao tanjire i bacao stvari po kući, pri čemu je isekao jagodicu na palcu desne ruke. To je uznemirilo malenu Lunu, pa je dete počelo da plače. Albić je tražio od deteta da prestane da plače, međutim, Luna od straha nije mogla. On joj je, kako se navodi u optužnici, dva puta udario šamar. Izbacio je nevenčanu suprugu i u kući ostao sam sa detetom...

Na detetovom telu obdukcijom je utvrđeno 39 ozbiljnih i teških povreda.

Vesna Firulović, majka ubijene devojčice, koja je u početku tvrdila da je Luna pala sa neobezbeđene terase, pa čak i prikrivala Zorana, u oktobru prošle godine se nagodila sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu na kaznu od osam godina zatvora. To je ujedno i maksimalna kazna za krivično delo nepružanje pomoći nemoćnom licu, za koje se teretila. Izrečena joj je i mera zabrane izlaska iz roditeljskog doma i sa nanogicom čeka odlazak na izdržavanje kazne.

Obdukcija, koju su izvršili stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu iz Niša, odbacila je mogućnost da je devojčica pala sa neobezbeđene terase u Ulici 30. septembar u Prahovu u kojoj je živela mesec i po sa majkom i Zoranom.

Dete je imalo višestruke povrede glave i temena i prelome nadlaktice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    21. oktobar 2020 | 16:51

    I, dozivotna je malo za monstruma.

  • Milica

    21. oktobar 2020 | 15:47

    Ako se ovom liku ne odredi jedno 20 godina,onda ova drzava ima da izumre jako brzo.

  • Veca

    21. oktobar 2020 | 18:44

    Za ovakav čin ne postoji adekvatna kazna na žalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA