≫ 

Vladan je izmasakrirao Jelicu (82), pa joj ukrao 760 evra: Sada bi mogao da izbegne najstrožu kaznu

Sudija zapretio da će o ovom postupku psihijatara obavestiti najviše državne organe

  • 5
vladan grahovac, Jelica Tatarovski Foto: Telegraf.rs

Komisija veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu danas je trebalo pred Višim sudom u Nišu da se izjasni da li je uračunljiv optuženi za teško ubistvo Vladan Grahovac (27) iz Raške. Mada je prvi nalaz veštaka neuropsihijatara, na kojem je zasnovana optužnica bio eskplicitan u smislu da je Grahovac dobro znao šta radi kada je sa 26 uboda nožem ubio Nišlijku Jelicu Tartarovski (82), tokom suđenja je njegova uračunljivost ponovo dovedena u pitanje. Iz tog razloga je sudija Višeg suda Mirko Drašković predmet ustupio komisiji veštaka SZB, kao bi se upoznali sa dosadašnjim tokom postupka te ponovo mogli da se izjasne da li je Grahovac upravljao svojim postupcima 31. avgusta prošle godine kada je izvršio svirepi zločin.

Grahovac je izmasakrirao staricu, koju je poznavao jer je u njenoj zgradi na Bulevaru Zorana Đinđića stanovao izvesno vreme dok je studirao u Nišu, a zatim joj ukrao 760 evra. Na suđenju je kazao da ne zna zašto ju jee ubio, te da je moguće da ona nije jedina njegova žrtva jer pati od duševnih poremećaja koji su posledica zlostavljanja u detinjstvu.

Baš iz tog razloga odlučeno je da se ponovo preispita njegova uračunljivost, jer od toga zavisi da li će završiti na dugogodišnjoj robiji, s obzirom da mu se na teret stavlja teško ubistvo, ili će mu biti izrečena mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Na zahtev veštaka Specijalne zatvorske bolnice suđenje je dva puta odlagano, najpre zbog godišnjeg odmora, pa ponovo nakon što su zatražili da im se dostavi predmet. Očekivalo se da će se danas najzad izjasniti o Grahovčevom duševnom stanju, ali se pred sudom nije pojavio nijedan od članova komisije koji su potpisali nalaz, već je u Niš stigao samo psiholog Dejan Stefanović, koji nije bio ovlašćen da obavi ovaj zadatak jer nije lekar.

Na ovu činjenicu ukazao je stručni savetnik Zoran Ćirić koga je odbrana angažovala i odbio da postavlja pitanja Stefanoviću ističući da on nije kompetentan da se izjašnjava o uračunljivosti optuženog.

- Veštak nije bio član tima koji je uradio veštačenje, već je samo dao svoj zaključak sa stanovišta njegove struke da bi na bazi njegovih opservacija lekari dali nalaz i mišljenje. Neozbiljno je da niko od tri psihijatra, članova komisije ne dođe na sud – kazao je Ćirić.

Međutim, psiholog Stefanović je kazao da on nije ni imao nameru da se izjašnjava o uračunljivosti optuženog već je naglasio da Grahovac treba da bude ponovo smešten u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu radi novog veštačenja. Tome se usprotivila i odbrana i tužilaštvo, ali i sam Grahovac koji je ukazao da je

komisiji veštaka rekao dovoljno za ocenu uračunljivosti te da je priložio dokumentaciju iz koje se vidi da je psihijatrijski lečen.

Sudija Mirko Drašković je to što nijedan od članova komisije veštaka nije došao na pretres ocenio kao nepoštovanje suda i zapretio da će o ovom njihovom postupku obavestiti najviše državne organe.

- Obavezuje se predsednik komisije veštaka da na naredni glavni pretres obavezno pristupi, ili on ili neki od članova komisije. O njihvom nepostupanju obavestiću i Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja, a preduzeću i druge zakonske mere za obezbeđivanje njihovog prisustva na suđenju – kazao je Drašković.

On je takođe obavezao veštake SZB da u roku 15 dana dostave pismenu dopunu nalaza i mišljenja o Grahovčevoj uračunljivosti.

Suđenje će biti nastavljeno 27. novembra.

Video: Potresne scene ispred zgrade strave: Komšije ostavile igračke za ubijenu decu

(Tekegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    21. oktobar 2020 | 19:37

    Zašto je slika, monstruma, zasencena.

  • MN

    21. oktobar 2020 | 20:10

    Ne može ništa da izbegne,doživotno lečenje u zatvorenom je teže od kazne zatvora za najteže ubistvo,on je zapečatio svoj život jer je greška u glavi.

  • Lord

    22. oktobar 2020 | 06:49

    Kakva bre bolnica,to ne treba da zivi,vratiti smrtnu kaznu...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA