• 0

Filipinki iz Niša koju SAD traži zbog prevare ukinut pritvor, narednih dana bi trebalo da se porodi

, Telegraf

Ksenija Mej Atilano će danas biti puštena iz Okružnog zatvora u Beogradu

  • 0
trudnica

Foto: Pixabay.com

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas ekstradicioni pritvor Kseniji Mej Atilano, čije izručenje, sa još 10 okrivljenih traže Sjedinjene Američke Države zbog računarske prevare putem lažnih investicionih platformi.

Ona je u pritvoru bila od hapšenja u julu, a narednih dana je očekuje porođaj, pa joj je odlučujući po žalbi branioca, Apelacioni sud odredio kućni pritvor uz nanogicu.

Ksenija Mej Atilano, inače državljanka Filipina, će danas biti puštena iz Okružnog zatvora u Beogradu, dok ostalih 10 okrivljenih čije se izručenje traži ostaje u pritvoru.

Njoj nanogica, suprugu pritvor ostaje

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da joj je sud ukinuo pritvor i odredio meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Njenom suprugu Kristijanu Krstiću, kao i M. P. i B. R. pritvor je potvrđen, pošto Apelacioni sud odbio žalbe na rešenje kojim im je pritvor produžen krajem septembra. Oni u pritvoru ostaju zbog opasnosti od bekstva.

Ovaj sud je međutim u odnosu na ostalih sedam okrivljenih čije izručenje traže SAD - U. S, N. K, A .S, A. S. E, M. M, N. D. i N. M ukinuo prvostepeno rešenje Specijalnog suda u Beogradu o produženju pritvora i naložio ponovno odlučivanje, navela je Piljić.

Od 11 optuženih samo se A. S. složio sa izručenjem SAD, pa je Viši sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene pretpostavke za njegovo izurčenje SAD po pojednostavljenoj proceduri.

Urota i prevare sa prebacivanjem novca

O molbi SAD za izručenje ostalih 10 osumnjičenih za računarske prevare putem kažnih investicionih platformi još nije odlučeno jer su se oni protivili izručenju, rečeno je ranije Tanjugu u Višem sudu u Beogradu. Pravosudni organi SAD ih traže zbog krivičnih dela "urota i prevare sa prebacivanjem novca" i za “urotu radi pranja novca”.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopšteno je nakon njihovog hapšenja.

Investirali uz pomoć lažnih identiteta

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem mejla ili putem video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima