Opasan oglas u Užicu: Hteo da proda top koji ispaljuje 10.000 granata u minuti, javio se lažni kupac

Koliko je ubojito ovo oružje, najbolje pokazuju njegove tehničko-taktičke karakteristike

  • 2
Avionski top oglas

Oglas za avionski top Foto: kupujemprodajem

Verovali ili ne, avionski dvocevni top našao se u domaćim malim oglasima! Pripadnici Uprave kriminalističke policije zakucali su u petak ujutru na vrata užičkog advokata M. J. (70), kod koga su pronašli oružje koje koristi avion "mig-21", ali i brojni vojni i policijski helikopteri.

Kako se saznaje, oglas o prodaji avionskog topa GŠ23 po ceni od 500 evra osvanuo je u oglasima u rubrici "strano oružje", zbog čega je alarmirana policija.

- Naše službe ništa nisu želele da prepuste slučaju, iako je u oglasu navedeno da je top bojevo neupotrebljiv. Odmah su reagovali i jedan od inspektora je glumio kupca. On se čuo sa advokatom koji je prodavao top, pa su se dogovorili da dođe da ga pogleda, piše Alo.

U dogovoreno vreme "kupac", ali i ostali inspektori, zakucali su na vrata domaćina. On im je, ništa ne sumnjajući, pokazao oružje i tek kada su videli top, inspektori su reagovali i predstavili se. Zbunjeni kupac ih je upitao u čemu je problem, jer je top navodno neupotrebljiv - priča izvor i dodaje:

- Odmah je započet policijski uviđaj, a ujedno su obavešteni i nadležni iz Ministarstva odbrane, s obzirom na to da se radi o vojnom oružju. Inspektori, ali i stručnjaci za oružje, su pregledali top, dok je advokat objašnjavao da je navodno samo posrednik i da po zakonu može da prodaje rashodovano i oružje koje je onemogućeno da se dalje upotrebljava.

Posle završenog uviđaja, top je poslat na analizu kako bi se detaljno utvrdilo njegovo poreklo na osnovu serijskog broja i da li je stvarno borbeno neupotrebljiv. Tek posle analize veštaka i kada se utvrdi poreklo topa, odlučiće se da li će protiv advokata biti podneta prijava - rekao je izvor.

Nezvanično, policija zajedno sa vojskom utvrđuje da li je top eventualno sa neke od naših letelica, koje su se srušile tokom borbenih dejstava. Proverava na i osnovu serijskog broja da top eventualno nije izgubljen u avionskoj nesreći, pa ga je neko pronašao i preprodao. Prodaja oružja u kolekcionarske svrhe je dozvoljena, ali samo ako se ispune svi uslovi - da se oružju začepi cev, skine obarač, zavare zatvarači...

Oružje kao za Terminatora

 

Koliko je ubojito ovo oružje, najbolje pokazuju njegove tehničko-taktičke karakteristike.

Avionski top Grijazev-Šipunov GŠ23 Težina: 76 kilograma Dužina: 1,4 metra Brzina paljbe: 10.000 granata u minuti (167 u sekundi) Početna brzina granate: 715 m/s Masa granate: 0,176 kilograma

Vojni analitičar Vlade Radulović je rekao da, iako se kod nas trguje starim vojnim oružjem, nije uobičajeno da se u ponudi nađe top, i to avionski.

- Nije tako česta praksa da se u našoj zemlji na aukcijama ili kolekcionarskim tržištima u segmentu "militarije" nude primerci teškog naoružanja, kao što je to slučaj sa nekim drugim državama u svetu.

Međutim, čak i kada se radi o kolekcionarskim primercima koji se mogu pronaći na tržištu, oni moraju zadovoljiti neke osnovne kriterijume poput onesposobljenja, odnosno zalivene ili zavarene cevi, udarne igle ili uklonjenih vitalnih delova određenog oruđa. U konkretnom slučaju, sačekao bih da vidimo rezultate veštačenja i saopštenje nadležnih organa, na osnovu čega ćemo dalje moći da govorimo o potencijalnom krivičnom delu i ishodu celog slučaja - rekao je Vlade Radulović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptar

    28. novembar 2020 | 10:50

    Kupi mi babo TOP. hehehe

  • Komentator

    28. novembar 2020 | 15:07

    Pa 167 granata u sekundi ne bi mogao da ispali sa 20 cijevi a ne 2.Ne pisite gluposti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA