• 7

Davinić oslobođen optužbi za aferu "Pancir": I dalje mu se sudi za aferu "satelit"

, Telegraf

I na novu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu

  • 7
sud, presuda, tužba

Foto: Pixabay

Viši sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Takođe, Davinić i general Milun Kokanović u ovom slučaju su oslobođen i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Ovo je druga po redu prvostepena presuda kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni od optužbi u ovom slučaju, nakon što im je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda, koji je usvojio žalbu tužilaštva na prvu oslobađajuću presudu.

I na novu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću „J" iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a državi Republici Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.

Oslobođen je i od optužbi da je iste godine Crnoj Gori pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.528.477 američkih dolara, a Srbiji naneo imovinsku štetu u istom iznosu, povodom realizacije komisionog ugovora o prodaji naoružanja, iako je znao da je svo to naoružanje, kao imovina Državne zajednice SCG koja se nalazi isključivo na teritoriji Srbije - po teritorijalnom principu imovina Srbije.

Tužilaštvo navodi da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.

Treće delo za koje je oslobođen zajedno sa Kokanovićem tiče se kupovine stana za Jokanovića.

Optužnicom se terete da su Jokanoviću pribavili imovinsku korist od 26.628 evra, a Ministarstvo odbrane DZ SCG naneli imovinsku štetu u tom iznosu.

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice za takozvanu - aferu "Pancir", zatim za stanove namenjenih "Kobrama", i stan namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu, u slučaju poznatom kao "barkasa", povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3.6 miliona dinara, i tako prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena kazna zatvora od osam meseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo, dok je Republika Srbija radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva upućena na parnicu.

Video: Uhapšene dve osobe zbog zloupotrebe položaja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    Da, Dr Davinic je oslobodjen i za Satelit jos posle godine!!!! Licno ga poznajem 40 godina kao odlicno strucnjaka i postenog diplomatu. Radio je 26 godina u UN kao istaknuti strucnjak doktor nuklearne energije!? To sto su ga ovde gomili bila je prava farsa, a eto Bozja pravda bila je duga ali dostizna!!! Oslobodjen je svake odgovornosti kao cestit strucnjak.

  • Dex

    Auuuuuuuuuuuu ko se toga seća još...... Eto naše pravosuđe.... Strpljiv, spašen😅

  • Una

    Mnoge živote je uništeno. Dobio je ono što je i tražio.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima