≫ 

Majka Đorđa (22), nastradalog na Ibarskoj šokirana presudom: "Pokosio ih je, popio je 12 piva"

Sestra drugog poginulog mladića u neverici, njen brat od ujaka u istoj nesreći povređen, mesec dana bio u komi

  • 1
Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac, Djordje Belusevic Đorđe Belušević / Foto: Privatna arhiva

Ne mogu da dođem sebi. Još sam u šoku da tako može da se presudi. Nisam mogla da verujem šta slušam u sudnici, te reči iz presude mi još odzvanjaju u glavi. Tužno je što živimo u državi gde je čovek, koji je kriv za smrt četvoro mladih, naše dece, dobio samo četiri godine zatvora. Ovako, za "Novosti", Gordana Belušević, majka poginulog Đorđa (22), komentariše presudu Nikoli Mihailovću, koji je prekjuče osuđen prvostepenom presudom zbog saobraćajne nesreće na Ibarskoj magistrali u avgustu prošle godine kada su poginuli Đorđe Subotić (19), njen sin Đorđe Belušević (22), Aleksandar Savatić (22) i Katarina Ivanković (20).

Tada je na "dačiju" za čijim je volanom bio Savatić velikom brzinom naleteo Mihailović svojim automobilom marke "BMV". U toj nesreći teško su povređeni Stefan Stevanović, Kristina Vasiljević i Stefan Matović, a lakše Stefan Ivanović.

- Saobraćajni stručnjaci su veštačili iz fotelje, nisu uopšte otišli na mesto nesreće i sve što su rekli išlo je u prilog optuženom - kaže Gordana: - Pitala bih ih da li bi isto veštačili da su oni na našem mestu i da su njihova deca stradala? Taj Mihailović ih je pokosio ogromnom brzinom, sam je priznao da je prethodno popio 12 piva, i to je sve predstavljeno kao da nije baš bitno.

I u porodici poginulog Đorđa Subotića šokirani su i razočarani izrečenom kaznom Mihailoviću. Roditelji nisu imali snage da govore za medije. Njegova sestra Aleksandra rekla  je da su očekivali strožu sankciju.

- Utučeni smo i poraženi. Brata mi neće vratiti ni najveća kazna od 12 godina, ali boli nepravda što je krivac za njegovu smrt dobio samo četiri godine zatvora. Uzeo nam je mnogo. Četiri porodice su uništene i naterane da žive sa velikim bolom i prazninim zbog njegove bahatosti i neodgovornosti. Pijan je vozio i izvukao se, nije kažnjen u meri u kojoj treba. Niko od porodica oštećenih nije ni čuo ni osetio to njegovo navodno kajanje.

Aleksandra kaže i da njen brat od rođenog ujaka Stefan Stevanović, koji je bio nerazdvojan od Đorđa, i srećom preživeo te noći stravičan udes, još oseća ozbiljne posledice te nesreće.

Nikola Mihailovic, Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac, uviđaj, policija Nikola Mihailović / Foto: Facebook

- On je mesec dana bio u komi, dobio je ozbiljne povrede glave i mozga. Mesec dana mu je posle trebalo da progovori, a šest meseci da prohoda. Još vuče levu nogu. Ima velikih problema sa pamćenjem, nekad za 15 minuta zaboravi šta smo pričali. To nas sve brine. Onda kad vidite sa čim mi se jedan brat bori i da mi drugog brata nema, a sa druge strane krivac je ovako kažnjen, muka nam je.

Zastupnik tri oštećene porodice Ivanković, Belušević i Savatić, advokat Biljana Borovčanin kaže da je presuda Mihailoviću više nego sramna.

Poginuli u nesreci, Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac Poginuli u nesreći / Foto: Privatna arhiva

- Ponižavajuća je, s obzirom na to da je maksimalno propisana 12 godina. Nadamo se da će Apelacija imati više sluha za ovakakvo grubo izvršenje teškog krivičnog dela, kao i za sve okolnosti koje se tiču visokog stepena krivice na strani optuženog. Izrečena kazna je nakon obrazloženja presude od strane veća došla kao nagrada optuženom. Živote stradalih ništa ne može da vrati, ali poruka ubuduće za sve učesnike u saobraćaju je ipak trebalo da bude malo ozbiljnija. Pravda ovde nije zadovoljena, a ovako niskom kaznom samo se daje vetar u leđa omladini da ubuduće bez razmišljanja, pod dejstvom alkohola, upravljaju vozilom bez ograničenja.

Video: Stravičan udes na Ibarskoj magistrali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko033

    4. decembar 2020 | 14:33

    Kažu maksimalna kazna 12 godina. Onda 4 puta po 12 godina za ovo što je učinio. U nekim zemljama nebi više video bela dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA