≫ 

Napadnut povratnik na KiM: Nasilnik mu uleteo u kuću s nožem i tražio novac

"Dok se Srbima upućuju pretnje i napadi na njih ostaju nekažnjeni, neće biti osnova da se u Prištini govori o postojanju nekakvog demokratskog i građanskog društva na Kosovu i Metohiji"

  • 0
Crkva, Bostane, Kosovo i Metohija Kosovo i Metohija / Foto: S.Tasić

Nepoznato lice provalilo je u kući Radoja Pumpalovića, povratnika u selu Dubrava kod Istoka i nasrnulo na njega nožem, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak. Povratnik nije povređen.

Kako navode iz ovog ministarstva, nepoznati provalnik je tražio novac od povratnika ali nakon što je utvđeno da Pumpalović nema novca, napadač je otišao, piše Radio KiM. 

nož Foto: Pixabay

- Provalnik je nakon kraće prepirke ukrao mobilni telefon i nestao u nepoznatom pravcu. Nakon napada, Pumpalović je obavestio svoje komšije rođake i policiju, koja je od njega u Policijskoj stanici uzela izjavu i pokrenula istragu.

Radoje Pumpalović u selu Dubrava kod Istoka živi sa svojom suprugom Desankom, koja u momentu napada nije bila kod kuće. Ovo nije prvi napad ove godine na Pumpaloviće i njihovu imovinu u selu Dubrava kod Istoka, navode u ministarstvu.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić poručio je da "svaki bezbednosni incident usmeren prema povratnicima i njihovoj imovini mora biti tretiran sa posebnom pažnjom i razrešen u najkraćem roku od strane nadležnih organa".

- Povratnici predstavljaju najranjiviju grupu stanovnika kojima je potrebna institucionalana zaštita zbog učestalih napada na njih - izjavio je ministar Jevtić.

Predstavnici ministarstva danas nisu zatekli Pumpalovića u svojoj kući, a komšije su im, kako se navodi u saopštenju, rekle da je Radoje rano jutros napustio selo i otišao u Beograd kod svoje dece.

Kancelarija za KiM: Srbi južno od Ibra najugroženija zajednica u Evropi

Kacelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da izražava zabrinutost zbog napada na srpske povratnike u opštini Istok, a posebno "zbog drskosti i smelosti provalnika koji je upao u kuću Radoja Pumpalovića, u selu Dubrava kod Istoka".

Kosovo Peć manastir, panorama centar grada Foto: Chris Huby / Le Pictorium / Zuma Press / Profimedia

- Oni koji nasrću na Srbe i njihovu imovinu očigledno su ohrabreni stvaranjem atmosfere nekažnjivosti takvih delikata, i bivaju inspirisani porukama mržnje koje sve češće i otvorenije dolaze iz albanskog političkog miljea - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kancelarija za KiM ističe da su Srbi južno od Ibra "najugroženija nacionalna zajednica u Evropi", te da se trebaju preduzeti adekvatne mere "kako bi se bezbednosna situacija, posebno u povratničkim sredinama u Metohiji, unapredila".

- Policijski organi na Kosovu i Metohiji moraju sa posebnom ozbiljnošću i pažnjom da reaguju na sve kriminalne akte čija su meta Srbi u enklavama, jer njihov položaj je prava i najmerodavnija slika situacije na terenu.

U saopštenju se zaključuje da "dok se Srbima upućuju pretnje i napadi na njih ostaju nekažnjeni, neće biti osnova da se u Prištini govori o postojanju nekakvog demokratskog i građanskog društva na Kosovu i Metohiji".

Video: Gađali ga kamenjem i staklenim flašama uz povike UČK: Grupa Albanaca napala Srbina kod Gračanice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA