≫ 

Predrag pregazio dedu dok je ležao na putu, tinja spor oko alkotesta: "Ja zbog toga obaram studente"

Nastavljeno suđenje Prokupčaninu, optuženom za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja

  • 6
Leš, telo, utopljenik, davljenik, utopljenik, mrtav čovek Foto: Shutterstock

Saslušanjem veštaka neuropsihijatrijske i saobraćajne struke danas je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Predragu Dunjiću (49) iz Prokuplja optuženom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Dunjić se tereti da je 27. januara 2019. godine oko 18 sati u ulici Miloša Obilića u Prokuplju, svojim vozilom „BMW“ pregazio osamdesetosmogodišnjeg T. M. koji je u besvesnom stanju ležao na sredini ulice. Kako navodi Više javno tužilaštvo, Dunjić je u bio nesposoban da upravlja motornim vozilom jer je bio u stanju teške alkoholisanosti s obzirom na to da je u krvi imao 1.33 promila alkohola. Tužilaštvo smatra  da je upravljao neprilagođenom brzinom kretanja, osobinama i stanju puta iako je vozio brzinom od samo 20 kilometara na sat, pa se tereti da „nije preduzeo blagovremeno usporenje i kočenje kako bi  izbegao gaženje oštećenog“.

Na današnjem glavnom pretresu, odbrana optuženog dovela je u pitanje stepen njegove alkoholisanosti, ali i upozorila na faktore koji su uticali na vidljivost u ulici u kojoj se nesreća dogodila.

Čuveni patolog prof dr Zoran Stanković, u svojstvu konsultanta odbrane, osporio je nalaz veštaka neuropsihijatra Dragane Aranđelović da je Dunjić u momentu nesreće imao 1.33 promila alkohola u krvi.  Aranđelović je objasnila da su  zbog tog stepena alkoholisanosti bile kompromitovane i čulne i motoričke sposobnosti vozača, što je uticalo na njegovu sposobnost za bezbedno upravljanje vozilom.

Stanković je naglasio da se utvrđivanjem nivoa alkoholisanosti bave stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu, a ne neuropsihijatri, te da se njihovo postupanje smatra propustom u sudskom postupku.

- Posebno sam nezadovoljan njenom tvrdnjom da se žestoka pića apsorbuju sporije, zbog takvih navoda ja obaram studente na ispitu. Opšte je poznato da se viski i vinjak resorbuju u praznom želucu do 30 minuta, a u punom do 45 minuta. Pivu i vinu u praznom želucu za resorpciju je potrebno 45 minuta, a u punom 60 do 90 minuta – objasnio je Stanković.

Ove tvrdnje izneo je kako bi ukazao da je Dunjić u momentu nesreće imao manje alkohola, nego kada je rađena analiza njegove krvi, jer je pio viski, koji se brže resorbuje.  Svoje navode  obrazložio je činjenicom da je alkohol kod Dunjića u vreme nesreće bio u fazi resorpcije, odnosno iz digestivnog trakta još nije prešao u krv.

- Imajući u vidu da neposredno nakon nesreće alkometrom kod Dunjića izmerena koncentracija od 1.14 promila alkohola, a sat vremena kasnije određivanjem iz krvi, utvrđena koncentracija od 1.15  promila, verujem  da je zbog faze resorpcije u vreme nesreće imao manje od jednog promila – kazao je Stanković.

Veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević objasnio je da je su postojali problemi sa vidljivošću u ulici u kojoj je došlo do nesreće. Problem je nastao jer su neke ulične sijalice radile a druge nisu.

- Zakon kaže da se u noćnim uslovima koristi dugo svetlo, a u slučaju dobre osvetljenosti, kratko. U konkretnoj situaciji, s obzirom na to da su postojale i neosvetljene i osvetljene deonice, na sudu je da odluči da li je trebalo da koristi dugo ili kratko svetlo. U svakom slučaju, takvo osvetljenje je smanjivalo mogućnost uočavanja prepreke na putu – rekao je Bogićević.

Međutim, on je ostao pri nalazu datom tužilaštvu, da je vozač imao tehničku mogućnost da blagovremeno uoči pešaka te da usporavanjem i zaustavljanjem izbegne nesreću.

Suđenje će biti nastavljeno 1. februara. Postupak se vodi pred Višim sudom u Nišu jer je prokupačko pravosuđe izvršilo delegaciju nadležnosti s obzirom na srodstvo žrtve sa jednim od njihovih službenika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • predrag

    14. decembar 2020 | 17:43

    Prvo da mi je otac i ziv sta ce natorac preko 72/75 uopste u saobracaju pa oni su opasnost sapeto usporeni nevide dobro necuju sve preko tih gd u tor ogradjen nema napolje nema gladanje nema nista kao i dok nenapunis 18 nema nista i to treba zakonom regulisati. Pa to su zivi mrtvaci za koje posle moras da odgovaras a on nije nizadta

  • N.banovci

    14. decembar 2020 | 17:32

    A sto je deda lezao

  • Milan

    15. decembar 2020 | 23:03

    A niko ne kaze da mu je sin javni tuzilac licno, da je licno radio uvidjaj, a posle preuzeli njegovi... Montirate coveka koji nailazi kolima dok pesak lezi na putu u mraku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA