≫ 

"Ako naiđete na ove tablete, ne uzimajte": Nišlija pao zbog "droge Tramp", svet upozoravao na nju

Tabletice “ekstazija” na sebi su imale lik Donalda Trampa, prva zaplena ovakve vrste u Nišu

  • 12
ZAPLENA TRAMP DROGA TABLETE Foto: PU Niš, Tanjug/AP

Nišlija D.T. (26) uhapšen je sinoć zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga jer je kod njega policija pronašla 60 tableta narkotika MDMA, koji su kako se sumnja bili namenjeni daljoj prodaji, saopštila je Policijska uprava.

Kako saznajemo, inspektori kriminalističke policije su dilera uočili iza tržnog centra u srcu grada. Međutim, on ih je primetio i odbacio kesicu sa narkoticima, što ga nije spasilo hapšenja.

Ono što ovaj slučaj čini posebno zanimljivim je što su tabletice “ekstazija” na sebi imale lik sada već bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Prva zaplena ove vrste 

Kako kažu naši sagovornici, ovo im je prva zaplena ovakve vrste.

- Uobičajeno je da se “ekstazi” proizvodi u raznim bojama, te da ima utisnuta srca, smajliće, golubice, likova iz crtanih filmova kako bi zainteresovao posebno mlađu populaciju. Ovo je prvi put da imamo zaplenu narkotika sa likom predsednika Trampa na koju su već upozorile britanske vlasti, kao veoma opasnu za konzumiranje – navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

ZAPLENA TRAMP DROGA TABLETE Foto: PU Niš

Veoma opasne tablete poznate širom sveta, mogu i da ubiju

Naime, sredinoma avgusta ove godine britanska policija je uhapsila jednog muškarca pod sumnjom da je snabdevao tržište ovim tabletama. Britanski organi gonjenja su tada upozorili javnost da izbegava baš ove tablete jer su vrlo opasne.

- Kriminalci stalno nalaze nove načine da prodaju drogu i da je učine primamljivijom. Videli smo i pre tablete MDMA proizvedene u obliku raznih predmeta popularne kulture, a nedavni primer su one u obliku Donalda Trampa - rekao je detektiv Rajan Berns.

Reč je o opasnim tabletama koje sadrže ekstremno visoke nivoe MDMA i mogle bi naškode svakome ko ih konzumira, preneo je tada "Gardijan".

- Ako naiđete na ove ili bilo koje druge vrste tableta, nemojte ih uzimati radi sopstvene sigurnosti, jer nikada ne možete biti sigurni šta sadrže - dodao je Berns.

Ne zna se tačno odakle potiče ekstazi sa likom Donalda Trampa, niti da li se proizvodi u jednom centru. Zaplenjen je u više evropskih zemalja u poslednjih nekoliko godina ali i u više američkih država.

Tako je još 22. avgusta 2017. u nemačkom gradu Osnabruku na severozapadu ove zemlje, policija zaplenila pet hiljada tabletica sa likom bivšeg američkog predsednika. Uhapšeni su austrijski državljani, pedesetjednogodišnji otac i sedamnaestogodišnji sin. Pretresom njihovog vozila pronađen je ekstazi čija je vrednost na narko tržištu oko 39.000 evra. Kako je saopštila tamošnja policija, oni su drogu prodavali preko Darkneta i parafrazirali Trampovu izbornu krilaticu: - „Trump makes partyin great again“ .

Policija je imala saznanja da je droga proizvedena u Amsterdamu, što je potvrđivala i činjenica da su oni u Nemačku ušli iz ove zemlje.

Tokom 2019. i 2018. godine, ekstazi sa Trampovim likom pronađen je i na Floridi i u Indijani. Tako je policija Klirvotera, odazvavši se na poziv u vezi sa predoziranjem jednog mladića ovom vrstom narkotika, došla do narkodilera Brendana Nolana Kinga (23) u čijoj je kući pronađeno pet tabletica sa Trampovim likom sakrivenih u ventilacionom otvoru. Policija Indijane takođe je prijavila pronalazak narandžastih pilulica, na čijoj je pozadini utisnut Trampov slogan „Great Again“.

Istraživanja koja su sprovele tamošnje neprofitne organizaciju ustanovile su da je ova droga, koja se vrlo često koristi na muzičkim festivalima, čak tri puta jača od običnog ekstazija. Oni su upozorili da ova droga izaziva konfuziju, vrtoglavicu ali da može i da ubije. Engleski eksperti su ukazali, da ova droga postaje sve jača, te da je sve više onih koji su je konzumirali na hospitalizaciji, zbog mentalnih i problema u ponašanju.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, D.T. je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti priveden na saslušanje tužiocu.

Video: Akcije MUP-a stvorene za film: Policija kao furija upada u stanove, kafiće, zaustavlja vozila, hapsi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👵🏻

    17. decembar 2020 | 15:57

    A šta da radim ako mi podmetnu tu drogu u piće ?

  • DadoS@

    17. decembar 2020 | 16:20

    Eeee cuj tek' sada zaplijenili Trumpa..pa godinu se vec prodaju.

  • Box

    17. decembar 2020 | 17:46

    To je sica,u Nisu se diluje na veliko,policija nista ne radi definitivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA