• 1

Opet počelo suđenje za ubistvo brata Arkanovog telohranitelja: Mateović likvidiran pre 16 godina

, Telegraf

Simeunović je prvostepenom presudom bio osuđen na 15 godina zatvora

  • 1
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija

Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište Željku Simeunoviću, koji je optužen za ubistvo Dalibora Mateovića, brata Zvonka Mateovića, telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana, u februaru 2004. u jednom kafiću u Beogradu.

Ročište, koje je zatvoreno za javnost i na kojem se optuženi samo kratko izjasnio o optužnici, je iz bezbednosnih razloga održano u sudnici beogradskog Centralnog zatvora, a početak suđenja zakazan je za 28. januar.

Simeunović je prvostepenom presudom bio osuđen na 15 godina zatvora, ali je ovu odluku ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Mateović je ubijen u kafiću u Sremskoj ulici u Beogradu, a veruje se da je prava meta bio njegov brat, koji je, prema pisanju medija, sutradan trebalo da svedoči na suđenju za optuženima za ubistvo Ražnatovića 2.000. godine.

Zvonko Mateović je na dan ubistva Arkana 15. januara 2000. godine bio jedini njegov telohranitelj koji je pucao i ranio u nogu Dobrosava Gavrića koji je tada ipak uspeo ga pobegne, mada je nekoliko dana kasnije uhapšen.

Gavrić je od 2006. godine opet u bekstvu, ali je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Ražnatovića. Uhapšen je u Južnoafričkoj Republici, i čeka se odluka tamošnjeg pravosuđa o njegovom izručenju Srbiji, mada je on nedavno podneo još jedan zahtev za azil u toj zemlji.

Simeunović je optužen da je 6. februara 2004. godine, u bašti kafe-kluba u Sremskoj ulici ubio Dalibora Mateovića i teško ranio Slavišu Tomića, a onda se dao u bekstvo pritom pucajući na policjace, koji su mu uzvratili vatru.

Sumnja se da je Simeunović u kafiću prišao stolu za kojim je sedeo Dalibor Mateović sa Tomićem, kao i sa V.P, S.V, S.Š, Z.S. i R.K. i sa rastojanja od nekoliko metara iz pištolja ispalio više projektila u Mateovića, koji je preminuo na licu mesta.

Istom prilikom, jednim od projektila, pogodio i Tomića nanevši mu tešku telesnu povredu, nakon čega je trčeći pobegao.

U ulici Carice Milice skrenuo je desno u pravcu TANJUG-a, kada su ga iz vozila uočili uniformisani policajci, koji su njegovo opis dobili preko radio veze.

Jedna od policajaca D.S. izašao je iz vozila i krenuo prema Simeunoviću sa namerom da ga zaustavi i utvrdi njegov identitet, u kom momentu se on okrenuo i počeo da beži u pravcu TANJUG-a.

D.S. pokušao da ga stigne trčeći za njim uz glasne povike: „Stoj policija“, ali je Simeunović u njega ispalio nekoliko projektila usled čega se D.S. bacio na kolovoz između parkiranih vozila.

Drugi policajac Z.S, je u međuvremenu okrenuo službeni auto i pristigao na lice mesta, pa je videvši kako D.S. pada iza parkiranog automobila iz svog službenog pištolja ispalio nekoliko projektila u pravcu Simeunovića, koji je posrnuo i pao na kolovoz ispuštajući pištolj.

Međutim, odmah se podigao, uzeo pištolj i ispalio više hitaca u pravcu Z.S, a zatim pobegao u pravcu ulice Maršala Birjuzova, dok je Z.S. izašao iz službenog vozila i trčeći krenuo za njim, navodi se u ukinutoj presudi.

U blizini Osnovne škole "Kralj Petar“ Simeunović je primetio da Z.S. trči za njim pa je, kako se sumnja, ponovo pucao na njega gde mu je u neposrednoj blizini ispao crveni kačket, gde je i pronađen.

Nakon toga se trčeći udaljio u pravcu Ulice Pop Lukina, navedeno je bilo u ukinutoj presudi.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da je ova presuda morala da bude ukinuta jer sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer je nerazumljiva i protivrečna razlozima datim u obarazloženju, kao i jer nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su nejasni i nerazumljivi i u znatnoj meri protivrečni.

"Pojedine odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđenje su ostale neutvrđene i nedovoljno razjašnjene, tako da se presuda zasniva na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjenicnom stanju...", navodi Apelacioni sud.

Simeunović je uhapšen 2012. zbog razbojništva na Bulevaru Mihaila Pupina, 16. novembra 2010. godine tokom kojeg je odneto 11 miliona dinara, vlasništvo menjacnice „Pariz".

Dok je bio u pritvoru rasvetljeno je ubistvo Dalibora Mateovića.

On je 14. jula 2017. godine bio pokušao da pobegne od zatvorske straže prilikom privođenja u Viši sud na suđenje za ubistvo Dalibora Mateovića.

Naime, tada je prilikom izlaska iz marice odgurnuo jednog pripadnika službe za obezbeđenje i dao se u bekstvo. Međutim, brzom intervencijom četiri komadira, Simeunović je savladan je odveden u sud.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima