• 21

Podneta 1. tužba protiv NATO zbog bombardovanja: Da li će oboleli od kancera dobiti bar neku pravdu?

Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat Aleksić smatra da je minimum 100.000 evra i više

  • 21

Nakon 4 godine koliko je Advokatska kancelarija "Aleksić" iz Niša pripremala tužbe protiv NATO danas je prva podneta Višem sudu u Beogradu, a zajedno sa italijanskim advokatom pokušaće da dokažu da je osiromašeni uranijum uticao na teške oblike kancera kod oficira, vojnika i policajaca.

Nakon ove, prve tužbe, uslediće i druge tužbe pred sudovima u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Tužbenim zahtevom tražiće se odšteta zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili jugu Srbije.

U pripremi tužbi i postupak pred sudom uključen je i italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja (Tartaglia), koji je u istim predmetima u Italiji i uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, italijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na KIM.

Tartalja, koji je krajem prošle godine upisan u Advokatsku komoru Niš, pred italijanskim sudovima uspeo je da dokaže uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljenja vojnika od kancera, na osnovu čega im je isplaćena odšteta.

Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat Aleksić smatra da je minimum 100.000 evra i više.

Tužena strana biće Severnoatlanski pakt - NATO, budući da je to međunarodna organizacija, koju su osnovale konkretne države članice, a koja ima svoje organe i postupak odlučivanja.

U slučaju da sud tužiocima dosudi odštetu, nju bi trebalo da isplati NATO jer, kako smatra advokatska kancelarija Aleksić, NATO kao međunarodna organizacija ima svoju nezavisnu pravnu ličnost u odnosu na države članice, pa i svoj budžet.

Sudu će uz tužbe biti priloženi i pisani dokazi koje su domaći organi ranije prikupili u našoj državi za postupke vođene protiv čelnika NATO-a i čelnika država koje su učestvovale u bombardovanju.

Video: Srpski ratni heroji otkrivaju detalje NATO bombardovanja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    Vajda??? Mislim da od toga nema ništa, tresla se gora rodio se miš. Za uvlačenje Americi, ništa od toga, Amerika će nešto "obećati", naravno slagati, i od toga ništa, ništa!!!

  • Hnhn

    Materijalna odsteta nekoliko milijardi evra + za svakog poginulog gradjanina, policajca, vojnika i vatrogasca po million evra (po osobi, jer toliko se placaju odstete u avoniskim nesrecama) + odsteta za obolele od raka i umrle od posledica bombardovanja + odsteta za pretrpljeni kolektivni strah, psihoze i ostala psihicka matletiranja + odsteta za unesrecene porodice, prekinuta detinjstva, izgubljene poslove i zivotne prilike + odsteta za medijsko ponizenje i blacenje naroda i ove drzave + javno izvinjenje u ujedinjenim nacijama

  • Deda Tomo

    Ne dirajte nato neće nas primiti u EU tužno je to neki samo što se ne kunu u zlikovce

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima