• 45

Čuveni advokat Toma Fila otkrio koliko će trajati suđenje Aleksiću, i šta će biti glavni problem

Ako nema čvrstih materijalnih dokaza iz poslednjih slučajeva zlostavljanja i silovanja, sve će se svesti na reči žrtava i okrivljenog Aleksića, a tada na sudu dokazivanje ide mnogo teže, kaže Fila

  • 45
Milena Radulović, Miroslav Mika Aleksić, Iva Ilinčić

Foto: A. Nalbantjan, ATA Images, Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Miroslav Mika Aleksić (69), čuveni profesor glume koji je osumnjičen da je godinama silovao i zlostavljao na desetine svojih učenica, mogao bi i da se izvuče na sudu.

Najpoznatiji srpski advokat Toma Fila kaže da, ako nema čvrstih materijalnih dokaza silovanja, na sudu će se sve svesti na reči žrtava i okrivljenog Aleksića, a tada dokazivanje ide znatno teže! Veliki problem je i to, napominje Fila, što je od pojedinih silovanja i zlostavljanja do hapšenja profesora prošlo mnogo vremena.

"Sudije nisu budale"

Sagovornik "Informera" zato ističe da u ovom slučaju treba sačekati da bude podignuta optužnica.

- Faza istrage je u toku i ne treba jurcati sa zaključcima. Treba videti da li će se dići optužnica i za koja sve dela i tek tada možemo da pričamo o slučaju. Kada se krivično delo silovanja i zlostavljanja prijavi posle izvesnog protoka vremena, dolazite u poziciju da, ako se i podigne optužnica, a optuženi sve negira, sudskom veću je jako teško da utvrdi ko govori istinu - žrtva ili optuženi. Naravno, tu će svoje mišljenje reći i veštaci psiholozi - kaže Toma Fila i dodaje:

- Moramo imati poverenje u institucije sistema. Znate, u sudu ne sede budale. To su profesionalci sa velikim životnim iskustvom, koji dobro znaju svoj posao. Oni ozbiljno posmatraju i cene sve što bude rečeno i na osnovu toga odlučuju da li je neko kriv ili nije...

Upravo zbog toga Toma Fila je uveren da će ovakav sudski proces potrajati.

Neće ovo ni slučajno biti brzo gotovo. Suđenje će trajati minimum dve godine jer će i sudije i tužioci imati mnogo posla... - procenjuje Fila.

Toma Fila

Foto: Marko Jovanović

S njim se slaže i advokat Saša Nikolić, bivši zamenik okružnog tužioca u Beogradu, koji kaže da će u ovom postupku odbrana Mike Aleksića od starta biti u prednosti.

- Tužilaštvo će imati veoma težak zadatak. Pošto se radi o slučajevima zlostavljanja koji su se desili pre više godina, biće veoma teško da se sve to i dokaže. U ovom trenutku, koliko mi je poznato iz medija, tu su samo izjave oštećenih, a nema konkretnih materijalnih dokaza. Pretpostavljam da će tužilaštvo naložiti njihovo psihološko veštačenje i eventualno saslušanje svedoka iz neposredne okoline žrtava - kaže Nikolić, koji naglašava da bi na odluku suda mogao da utiče i veći broj devojaka koje optužuju Aleksića.

Ostaje da se vidi i da li će značajan broj izjava žrtava biti dovoljan za optuženje Aleksića. Po mom mišljenju, trenutno je odbrana u prednosti i smatram da je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević s pravom žustro reagovao kada je tražio izuzeće tužioca, jer postoji sumnja u njegovu pristrasnost, s obzirom na ogromnu medijsku pažnju koja prati ovaj slučaj. Jedan od osnovnih postulata prava kaže: "Bolje pustiti sto krivih nego osuditi jednog nevinog".

Jedinstveni slučaj

I advokat Nebojša Perović smatra da će tužilaštvo u toku istrage protiv Mike Aleksića imati mnogo problema, jer će se na sudu teško dokazati optužbe.

Krivična dela za koje se tereti Aleksić su među najtežim u moralnom smislu. Kako sam saznao iz medija, više žrtava silovanja je u pitanju, neke su ranije zlostavljane, a neke u skorijem periodu. Kod tih "skorijih žrtava"' je, osim njihovog svedočenja, moguće naći i neke druge dokaze, u smislu svedoka i slično. Moram istaći da se, bez obzira na težinu krivičnog dela, mora poštovati pretpostavka nevinosti iako se radi o dosad jedinstvenom slučaju na području Srbije. Verujem da će ovo suđenje biti praćeno kao u filmovima, ali samo dokazivanje biće izuzetno teško. Na tužilaštvu je sada veliki posao, a sud će, verujem, u skladu sa svim dokazima, bez obzira na raspoloženje javnosti, doneti pravilnu odluku - objasnio je Perović.

Podsetimo, Miroslav Aleksić je uhapšen u subotu, 16. januara, nakon što su ga glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić optužile da ih je seksualno zlostavljao dok su bile maloletne. Tim optužbama se pridružilo još skoro trideset devojaka i njihova saslušanja su u toku, dok je Aleksić u pritvoru. Za sada, tereti se za sedam krivičnih dela silovanja i osam nedozvoljenih polnih radnji, za šta mu preti do 15 godina zatvora.

Mikin advokat: Tužilaštvo je pristrasno

Saslušanje bivše učenice (21) Miroslava Mike Aleksića koja ga je optužila za silovanje prekinuto je juče u Višem tužilaštvu nakon što je njegov branilac Zoran Jakovljević tražio izuzeće zamenice tužioca.

On je tvrdio da je Tužilaštvo pristrasno, jer mu u prethodna tri dana, kada su saslušane tri bivše Mikine učenice, nije omogućeno da im postavlja pitanja. Međutim, Jakovljevićev zahtev za izuzeće je odbijen i saslušanje je nastavljeno.

Inače, "sporna" Jakovljevićeva pitanja devojkama su bila: "Zašto su posle zlostavljanja nastavile da idu u školu glume?" i "Da li su tokom zlostavljanja mogle u svakom trenutku da napuste prostoriju u kojoj se to dešavalo?"

Sledeće nedelje se očekuje da iskaze daju još najmanje tri polaznice Aleksićeve škole glume koje su ga prijavile za seksualno zlostavljanje. U ovom trenutku nije poznato koliko će ih još tačno biti.

Video: Četiri sata saslušanja glumice Ive o slučaju Aleksić

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija

    Sve je preslo u kolektivnu histeriju.Toliko "talasanje"u medijima moze samo da nanese stetu strani koja je neduzna ,pa ko god to bio.Zastrasujuce je koliko se svi bave tudjim zivotima ,tvrdim iz radoznalosti prvenstveno,empatije tu ima najmanje...

  • Ništa mi nije jasno

    Da je neko prošle godine snimio neku emisiju o školi Mike Aleksića i njegovim uspesima i generacijama dece koja su postali uspešne glumice i glumci i da ga je samo tako nahvalio veliki broj njih bi se pridružio i do n3by ga dizao. Sad se svi utrkuju ko će ga više blatiti i pljuvati. Ako je, zaista, bilo toliko loše kako je moguće da se od tolikog broja pametnih i uspešnih glumaca niko nije oglasio i sprečio da taj, kako ste ga nazvali, monstrum i dalje uništava decu. Možda su i te diplome koje su se dobijale preko njega i njegove žene sporne. I još nešto. Ko radja te pedofile? Da li mi majke i bake muške dece grešimo u vaspitanju ili je neko drugi kriv? Ne utrkujte se u osudama dok se ne dokaže krivica, pogotovo vi koji ste kao nešto znali a tolike godine ćutali. Licemerno. Uvek, prvo stanite pred ogledalo pa upitajte sebe da li treba da se oglašavaš ili cutite.

  • MilkyMouse

    Nisu sudije budale, i treba da izvrše veštačenje upravo na temu da su tužiteljke završile fDU, tako da su vešte u umetnosti dramatizovanja, i na njinu šizofreničnost što se povezuje upravo kako reče Tanja Bošković "jedna kora od banana..."

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima