Marković ponovo negirao da ima veze sa Ćuruvijinim ubistvom: "Navodi u optužnici nisu dokazani"

- Kad je ubijen Ćuruvija, nisam ni znao o kome je reč - rekao je na današnjem suđenju Marković

  • 1
Slavko Curuvija Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans, Shutterstock

Radomir Marković, nekadašnji šef Resora Državne bezbednosti, optužen da je umešan u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ponovo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu istakao da sa ovim zločinom nema nikakve veze i da navodi u optužnici nisu utemeljeni na dokazima.

Suđenje za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" krenulo je iznova, pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak osudjenjeni na ukupno sto godina zatvora.

Ćuruija je ubijen 11. aprila 1999. godine u centru Beograda u momentukada se vraćao kući sa svojom nevenčanom suprugom Brankom Prpom. Prema tvrdnjama Tužilaštva, on je usmrćen zbog svojih pisanja kojima je kritikovao tadašnju vlast.

Marković je doveden iz požarevačkog zatvora "Zabela" u kojem služi višedecenisjke kazne koje su mu izrečene zbog umešanosti u ubistvo Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić dolaze iz kućnoig pritvora, dok se protiv Kuraka, postupak vodi u odsutvu, pošto je u bekstvu.

- Kad je ubijen Ćuruvija nisam ni znao o kome je reč. Tražio sam da vidim zašto su prema njemu bile primenjene mere praćenja. Video sam da one nisu primenjene zbog onoga što je pisao, već zbog njegovih kontakata, koje je imao i koji su zavredjivali interesovanje, a ne pisanje - rekao je danas Marković.

- U ovom predmetu imali smo i ozbiljnu opstrukciju, svi pravci istražnog postupka koji su išli mimo onoga što je zacrtano, a to je vrh vlasti i RDB su lagano potiskivani u stranu. Insistira se da je ubijen novinar, glavni i odgovorni urednik, a da vas podsetim da je Ćuruivja u jednom trenutku bio i radnik RDB i naš kolega. Ubijen je pre svega čovek, a ja sam u završnoj reči rekao ako nas osudite neće se otkritii ko je ubio Ćuruviju jer mi to nismo učinili - dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA