≫ 

Najmanje 10 žena ubijeno je za 2 meseca u Srbiji, od početka godine bar 5: Može li se ovo obuzdati?

U toku proteklih 10 godina žrtava je na stotine. Prema podacima od 6. decembra, taj broj iznosio je najmanje 330

  • 40
Nasilje nad ženom, ženama, davljenje Foto ilustracija: Shutterstock

Nož, sekira, pištolj, bomba, prebijanje. Jauci, preklinjanje i konac života jedne žene.

Kada misle da su najsnažniji, da imaju pravo da gospodare životom i smrću svojih izabranica, simpatija, supruga ili samo seksualnih objekata, muškarci ubice zapravo su najslabiji. I tu slabost, nemoć, njihova sujeta ne može da podnese. Samo od početka godine ubijeno je najmanje 5 žena. Još pet svoj život je okončalo krajem prošle godine.

Ceo jedan život, sve što su stvarale, decu koju su odgajale, ljubav koji su pružile, završava se sekirom, bombom, golim rukama onih koji nagon i emocije ne mogu da kontrolišu, kojima se otkači svaka zadrška u glavi, pa počine zločin iz strasti. A takvi su najteži, najkrvaviji, iznenadni.

Baka doživela da joj presudi manijak

Četvrta noć Nove godine. Zločinac se prikrada kući jedne starice (84), ulazi i surovo je napada na spavanju.

Kraj njenog života obeležila je agonija, klanje. Zašto? Iz kuće ništa nije odneto. Obest, bolest, alkohol i seksualni poriv poremećenog muškarca (37).

Policija je ubrzo uhapsila vinovnika.

Hapšenje Hapšenje ubice, Printskrin: Tanjug/MUP

Osumnjičeni je, pod dejstvom alkohola, ušao u kuću  žene koja je spavala i, uz pretnju nožem, pokušao da je siluje. Kako su pisali mediji tereti se za teško ubistvo, kojim je pokušao da prikrije silovanje.

Policiji je ispričao da je ženu ubio jer ga je napala, a da se on branio?!

Krvoproliće u Sjenici

Bisera je okončala brak s Endinom. Sklonila se u kuću svojih roditelja u selo Rasno.

Ali, on nije mogao da se pomiri s tim. Pošao je u krvavi pohod, da zatre čitavu njenu porodicu.

Ubistvo, ubijena porodica, Sjenica, selo Rasno Foto: Facebook/Sandzak - Bosna

U naletu razjarenosti namerio se da ubije sve koje je u kući zatekao. Pala je Bisera, kao i njeni roditelji. Njen brat je srećom izbegao smrt, ali je teško ranjen.

Bez majke je ostavio svoje dvoje dece, sina od 6 i ćerku od 8 godina. Najgore od svega je što su i ona bila u kući kada se užas događao, u drugoj sobi, zajedno sa suprugom i decom teško ranjenog Biserinog brata.

Sečanj: Sumnjiva smrt starice

Još jedna starica ove godine pronađena je mrtva u okolini Sečnja. Imala je 83 godine, a pronađena je u strašnom stanju - krvava, blatnjava, bez odeće.

Njenu smrt prijavio je njen suprug. Ali, on nikako nije mogao da objasni policiji šta se dogodilo i tvrdio je da je pala.

- Sve vreme je kukao: "Jao, šta si uradila". Rekao je da nije u stanju da zove policiju, pa ih je pozvao komšija. Kada je policija stigla, nikako nije mogao da objasni zbog čega je Eržebet bila gola. Nije mogao ni da kaže otkud povrede na njenoj glavi. Bio je sav smušen  - ispričao je izvor.

Temerin: Udavio ženu pa ćerkama rekao da mami nije dobro

Gizela (65) iz Temerina pronađena je mrtva 2. februara u porodičnoj kući u Temerinu. Uhapšen je njen suprug.

On je u pijanom stanju počinio zločin golim rukama i nesrećnu ženu verovatno udavio.

Potom je pozvao ćerke i rekao da mami nije dobro.

Hitna pomoć je konstatovala smrt, ali i primetila da postoje sumnjive okolnosti, zbog čega je odmah obavestila policiju.

Kako nezvanično saznaju mediji, na nesrećnoj ženi odmah su uočene vidne povrede po telu i hematomi. Imala je povrede i po licu i glavi.

Prošle godine ubijeno ja najmanje 27 žena u porodičnom nasilju, za deceniju 330

Prema podacima od 6. decembra prošle godine, tokom 2020. godine bilo je najmanje 22 ubistva žena i 5 slučaja u kojima se sumnjalo da se radi o femicidu.

Podaci koji su tada izneti su zastrašujući. Muškarci su u čak 7 slučaja potegli nož, a u pet slučaja sekiru. Jedna žena ubijena je čak i bombom, a jedna automatskom puškom. Tri su nasmrt prebijene a isto toliko stradalo je od metka iz pištolja.

Bez majke je ostalo 11 maloletne dece.

Zašto je baš 6. decembar uzet kao presek - u pitanju je Međunarodni dan borbe protiv femicida, kada se najčešće sećamo žrtava.

Ali, nažalost, sećanja i upozorenja ništa ne znače ljudima koji se odluče da tuđ život unište svojim rukama. Već 10. decembra prošle godine ubijena je jedna Beograđanka, potom je dan kasnije usledilo ubistvo u Aranđelovcu.

I 15. i 16. decembra dan za dan dogodila su se dva ubistva, u Aleksincu i Petrovaradinu.

Još jedna Beograđanka ubijena je 21. decembra.

Tako je broj od najmanje 22 ubijene žene porastao na 27.

Inače, u toku proteklih 10 godina žrtava je na stotine. Prema podacima od 6. decembra, taj broj iznosio je najmanje 330.

Kako saopštava Autonomni ženski centar, istorijat vršenja nasilja, nanošenje fizičkih povreda upotrebom oružja ili oruđa, zloupotreba alkohola od strane osobe koja čini nasilje, kao i podnošenje prijave za nasilje u porodici, te neadekvatna institucionalna reakcija predstavljaju indikatore koji mogu ukazati na visoku opasnost od ubistva žrtve nasilja.

Video: Od početka godine u partnerskom nasilju život izgubile 22 žene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja2

    4. februar 2021 | 21:10

    Poostrite kazne,ne znam nikog ko je maltretirao zenu i bio kaznjen na nacin da mu vise ne padne na pamet da to uradi.Sramota.Pisu,zena izaziva,zena ucenjuje,ako mu ne odgovara neka se razvede. "Muskarac" ne bi smeo da digne na zenu ruku,ako je normalan,resice se sve razgovorom.Posto to uglavnom rade psihicki neuravnotezene osobe,evo im predloga,umesto zenu,neka udara glavom o zid,ili neka pocne da maltretira muskarce,ako sme.Nemoguce da takve nikad nijedan muskarac nije iznervirao.Nije poenta udariti nekog,vec zna se kakvi " muskarci" dizu ruke na zene.

  • Bane

    4. februar 2021 | 20:17

    Zar je moguce da iz vlasti niko ne kapira da je zakon o nasilju u porodici kontraproduktivan....zene koriste taj zakon za svaku sitnicu i dovedu muza do ludila do besvesti.....u fazonu ne mozes mi nista ja sada idem u grad sa drugim....

  • Baki

    4. februar 2021 | 20:39

    Treba od malih nogu učiti decu o poštenju moralu ljubavi pravim ljudskim vrednostima i da je brak svetinja a ne svaki drugi brak propao deca tu najviše pate a posle većina dece iz propalih brakova ima dosta problema zbog takvih roditelja ljudi se ne poštuju niko nikoga ne trpi mora da bude više poštovanja ljubavi poštenja morala i smirenosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA