≫ 

Za 5 godina u Srbiji u nesrećama poginulo 64 dece: "Ranije stradali kao pešaci, danas kao putnici"

Podaci iz 2013. godine je pokazali da samo 32 odsto roditelja koriste sedište za decu, a da ga 90 odsto njih koriste ih nepravilno

  • 5
Devojčica, dete, spava u kolima automobilu sediše bebi Foto-ilustracija: Shutterstock

U poslednjih pet godina u saobraćajnim nesrećama poginulo je 64. dece, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

On je za TV K1 rekao da je bolja situacija nego ranije, ali da još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

- Ako poredimo sa nekim prethodnim periodom mnogo je bolja situacija danas nego ranije. Recimo, 1997. i 1998. godine nama je poginulo 57, odnosno 58. dece. Danas je taj broj značajno manji, ali još uvek nismo zadovoljni - rekao je Pešić.

On je naveo da Srbija želi da stane rame uz rame sa najboljim zemljama, kao što je Norveška. Podseća da u Norveškoj već četvrtu godinu za redom nema poginule dece u saobraćaju.

Ranije su deca dominantno stradala kao pešaci, danas kao putnici i to zato što ne sede u sedištu ili nisu pravilno vezani.

Pešić kaže da Agencija od 2016. godine sprovodi kampanju da se poveća upotreba sedišta i da se ono pravilno koriste.

- U 2013. godine istraživanje je pokazalo da samo 32 odsto roditelja koristi sedište za decu, a 90 odsto njih koriste ih nepravilno. Danas 62 odsto roditelja koristi sedište za mališane - rekao je Pešić.

Video: Vozi oprezno jer Ima samo jedan put

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vip

    11. februar 2021 | 09:44

    Znači da i u jednom i u drugom slučaju krivi odrasli? Jadna deca sa njima.

  • Кошаркаш

    11. februar 2021 | 13:00

    Увек,али увек стављам децу у седиште али сам сигуран да спадам у ових 90% који седиште користе неправилно.Наиме,деца су у седишту и везана али не трпе каишеве око груди,једноставно вриште,чупају и плачу.Вежем их по прописима али онда они спусте појас са стране и остану везана у куковима.Све сам пробао али не иде.И шта сад ја да радим?

  • Marko

    11. februar 2021 | 12:13

    Dosta sam u autu, ali retko vidim decu u sedistima ili vezanu. Deca stoje u autu, sede napred, u krilima odraslih, ili u nekom klimavom sedistu, bez pojasa. Kad nekog pitam zasto ne veze dete, uglavnom je odgovor; vozim pazljivo ili idem samo tu po gradu 🤔😥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA