• 3

Uhapšena Lidija osuđena jer nije prijavila ubistvo svog prijatelja: Pala po poternici na Horgošu

, Telegraf

Stejkovićka je lišena slobode 11. februara na graničnom prelazu Horgoš prilikom ulaska u Srbiju, kako saznaje Telegraf

  • 3
Lidija Stejković iz Svrljiga optužena za ubistvo,  Momčilo Simonović  (59) u selo Galibabinac

Foto: Telegraf

Svrljižanka Lidija Stejković (49) pravosnažno osuđena na dve i po godine zatvora jer nije prijavila ubistvo svog prijatelja Momčila Simonovića (59) iz Galibabinca, uhapšena je po poternici Osnovnog suda u Nišu jer se u zakonom predviđenom roku nije javila na izdržavanje kazne.

Kako saznajemo, Stejkovićka je lišena slobode 11. februara na graničnom prelazu Horgoš prilikom ulaska u Srbiju.

- Ona se na granici pojavila oko 11 sati, bukvalno par sati nakon što je za njom raspisana poternica. Granična policija je prilikom provere ličnih podataka ustanovila da se radi o licu koje se potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne i uhapsila je. Čim su završene zakonom propisane formalnosti, ona je sprovedena na izdržavanje kazne u Kazneno popravni zavod za žene u Požarevac – navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Stejkovićki će u zatvorsku kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru u niškom KPZ od 18. novembra 2016. godine do 21. decembra 2017. godine kao i kućni pritvor od 21.2017. do 5.04. 2018. godine koji joj je ukinut nakon izricanja prvostepene presude.

Momčilo Simonović je tokom razbojništva svirepo lišen života u noći između 7. i 8. novembra 2016. godine u svojoj kući. Lidiji je suđeno što, kako je sud obrazložio, nije prijavila teško ubistvo iako je znala da je prilikom razbojništva prema oštećenom primenjena sila i izvršeno krivično delo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 30 do 40 godina. Ona se nalazila na licu mesta što su dokazale mrlje krvi sa njenih farmerica, koje su po nalazu veštaka sudske medicine Ivana Stojanovića nastale jer je stajala u blizini osobe koja je krvarila iz otvorenih povreda.

Lidija je najpre terećena za pomaganje u teškom ubistvu ali ta optužba nije dokazana pa je aprila 2018. godine osuđena na godinu i po dana samo zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca. Tokom ponovljenog suđenja 2019. godine, izrečena joj je istovetna kazna ali i na tu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana pa je Apelacioni sud novembra prošle godine presudu preinačio i izrekao joj zatvorsku kaznu od dve i po godine zatvora.

- Presudom Apelacionog suda u Nišu delimično je usvojena žalba Višeg javnog tužilaštva, pa je preinačena presuda Višeg suda i to samo u delu odluke o kazni, pa je optužena za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca iz člana 332. stav 1 Krivičnog zakonika, osuđena na dve godine i šest meseci zatvora. Žalba tužilaštva u ostalom delu kao i žalba branilaca optužene, odbijene su kao neosnovane i prvostepena presuda je u nepreinačenom delu potvrđena – saopštila je nakon donošenja pravosnažne odluke Irena Gušić, portparol niškog Višeg suda.

Tužilaštvo se žalilo na presudu tražeći da se Stejkovićki sudi za pomaganje u teškom ubistvu, ali je Apelacioni sud u tom delu njihovu žalbu odbacio jer nije bilo dokaza da je ona to krivično delo učinila.

Tužilaštvo je Lidiju teretilo da je pomogla u ubistvu na taj način što je iskoristivši Momčilovo poverenje sa kojim je dugo bila u prijateljskim odnosima, dovela razbojnike u njegovu kuću. Lidija je to negirala a krvave tragove na svojim farmericama objasnila ranijim događajem tokom kojeg je Momčilo krvario jer mu je pozlilo.

Istražni organi i dalje rade na otkrivanju Momčilovih ubica, s obzirom na to da nije dokazano da je Lidija neposredno lišila života svrljiškog poljoprivrednika. I dalje je nerešen zločin u svrljiškom selu Merdželat, nedaleko od Galibabinca koji se dogodio godinu dana nakon Momčilovog ubistva. Tada je ubijen devedesettrogodišnji Veselin Božović, koga je zločinac pretukao sekirom a onda ugušio jastukom. Njegova ćerka je tvrdila da je motiv ubistva pljačka. Ispituje se da li ovaj zločin ima veze sa najnovijim ubistvom koje je 22. decembra prošle godine izvršeno u obližnjem selu Lalinac a čija je žrtva sedamdesetšestogodišnji Borisav Kostić koji je zaklan u svojoj kući.

Video: Ispovest komšije ubijenog čoveka u Svrljigu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    Типовано,а убиства из задовољства,нису морали...упоредите датуме,интересантно...

  • Гаргамел

    Срамота, све јој урачунали у казну а она се није појавила у затвору на издржавање исте. Нигде отежавајућих околности !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima