• 5

Dan kada je Novi Sad zavijen u crno: Pre 13 godina gost je izazvao požar u kafiću, 8 mladih poginulo

, Telegraf

Sedmoro mladih preminulo je na licu mesta, dok je osma osoba borbu za život izgubila sutradan

  • 5
Kafe Laundž, Novi Sad, poginuli

Foto: Youtube/kanal9tvns

Na današnji dan pre 13 godina u požaru u kafiću "Laundž" u centru Novog Sada živote je izgubilo osmoro mladih. Tog 17. februara 2008. godine poginuli su Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bejkić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Iz objekta u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Tog kobnog dana potkrovlje kafića u Zmaj Jovinoj ulici zahvatila je vatra, koju je, po svemu sudeći, izazvao nezadovoljni gost koji je prethodno bio izbačen iz kafića. U pitanju je Miloš Malešev, tada dvadesetogodišnjak, za kog su mediji pisali da se, nakon izbacivanja, besan vratio u kafić i zapalio jamboliju koja se nalazila na stepeništu, odakle se vatra proširila.

- Malešev i Kalučanin su bili u kafeu. Kako se tada navodilo, Malešev je zapalio jamboliju kojom je bio obložen zid iznad stepeništa. Veštaci su utvrdili da je prvooptuženi imao 3,2 promila alkohola u krvi -  rekao je ranije za "Alo" izvor upućen u istragu.

Uprkos brzoj reakciji vatrogasaca koji su nedugo potom započeli gašenje vatre, na licu mesta je nastradalo sedmoro mladih, dok je troje prevezeno u bolnicu. Sutradan je povredama podlegla još jedna osoba.

Ispred pasaža u Zmaj Jovinoj 8 stoji spomen-ploča sa imenima osmoro nastradalih. Roditelji, kada im je teško, prođu pored ove ploče koja obeležava stradanje njihove dece ili odu na groblje.

- Prolazim često tom ulicom. Kad god mi je teško odem u Zmaj Jovinu ili na groblje. Supruzi je teže, jer radi u vrtiću. Ona je vaspitačica i stalno je sa decom. Inače često se viđamo sa roditeljima poginule dece. Sa Brankinom majkom idemo na groblje, svake nedelje - rekao je na desetogodišnjicu smrti svoje dece otac Miloša i Mirjane Pekić.

U znak sećanja na poginule, njihove porodice u prijatelji u Zmaj Jovinoj ulici svake godine polažu vence.

Za izazivanje požara u "Laundžu" osuđen je Miloš Malešev iz Novog Sada na 12 godina zatvora. Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora.. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja u izazivanju požara na zatvorsku kaznu od dve godine osuđen i Bojan Kulačanin.

Novi Sad osim ove, pamti još jednu veliku tragediju, kada je 1. aprila 2012. godine u požaru u diskoteci "Kontrast" poginulo šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Sudski postupak u ovom slučaju izazvao je bes javnosti zbog višestrukih ublaženih i oslobađajućih presuda. Krajem oktobra 2017. godine građevinski inspektor Veselin Kerac je na ponovljenom suđenju oslobođen krivice da je prilikom kontrole "Kontrasta" zloupotrebio službeni položaj.

Video: Veliki požar u Novom Sadu: Desetine vatrogasaca gase vatrenu stihiju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    Secam se ovog dogadjaja kao da je bilo pre nekoliko godina, kad ono wow, cak 13. god. je proslo. 😮

  • OPASNO

    JE IGRATI SE🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

  • Ana NS

    Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima