≫ 

Detalji optužnog predloga protiv mladića koji je usmrtio Andreja (12) i Dejana: Imali jezive povrede

Tužilaštvo traži 8 godina zatvora za ovo delo

  • 8
Saobraćajna nesreća u Nišu Foto: D.K. , Privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog protiv Beograđanina N.S. (19) koji je 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana u ovom gradu, izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali Andrej P. (12) i Dejan Ilić (48).

Kako se navodi u optužnom aktu, N.S. je oko 20.30 sati na Bulevaru Medijana upravljajući vozilom „Audi A6 Qatro“ u kojem su bili dvoje maloletnika od kojih se jedan nalazio na mestu suvozača, a drugi na zadnjem sedištu, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, na način koji predstavlja nasilničku vožnju, ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život sada pokojnih pešaka.

- Krećući se Bulevarom Medijana, kako objašnjava tužilaštvo, iz pravca Bulevara cara Konstantina prema Vizantijskom Bulevaru, suprotno dužnosti da se ne sme kretati brzinom većom od dozvoljene, nije postupaio u skladu sa saobraćajnim znakom na kojem je označeno ograničenje brzine od 60 km/h, pa je dolaskom do broja 26 krećući se brzinom od najmanjne 131 kilometar na sat, u Ulici Majakovskog, izgubio kontrolu nad vozilom. Usled toga, sišao je s klovoza s desne strane Bulevara Medijana, najpre na travnatu površinu, pa na biciklističku stazu, a zatim na stazu za pešake i nastavio kretanje - navodi se u optužnom predlogu dostavljenom Telegrafu.

- Išao je ka pešacima koji su bili leđima okrenuti nadolazećem vozilu, pa je zadnjim bočnim delom u predelu vrata, udario maloletnika i to u zadnju desnu nogu i zadnju stranu leve potkolenice, pa ga je nabacio na vozilo, a zatim ga odbacio preko ograde JKP „Naisus“ . Zatim je nastavio kretanje, pa je na istovetan način udario četrdesetosmogodišnjaka, takođe ga nabacio na vozilo nakon čega je on velikom silinom udario u asfalt. Produžio je dok se nije vratio na kolovoz, a zatim zaustavio vozilo - navodi se dalje.

Obdukcijom je ustanovljeno da su oba pešaka zadobila stravične povrede od kojih je maloletnik preminuo na licu mesta, dok je Dejan Ilić još davao znake života.

- Dečak je zadobio višestruke prelome kostiju lobanje, rascep tkiva moždanog stabla, povrede malog i velikog mozga, grudnog koša, rascep grudne aorte, rascep pluća, prelome petog i sedmog rebra sa izlivom krvi u grudnu duplju, prelom kičmenog stuba, rascep slezine i jetre, povrede karličnog pojasa, prelom desne butne kosti, desne potkolenicei obe leve potkolenice što predstavlja bezuslovno smrtnu povredu pa je preminuo u 20.30 sati - navelo je tužilaštvo.

Dejan Ilić je zadobio rascep grudne aorte, povrede grudnih i trbušnih organa, pluća, rascep srčane kese, jetre, slezine, gušterače, prelome rebara i obe leve potkolenice što je takođe predstavljalo bezuslovno smrtonsonu povredu pa je preminuo u 21.35 sati.

- Okrivljeni nije pokazao obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju pri čemu je bio uračunljiv, svestan da postupa supotno saobraćajnim propisima, te da usled ovog postupka može ugroziti javni saobračaj i dovesti u opasnost život oštećenih, ali je olako držao da do toga neće doći, a bio je svestan zabranjenosti dela, pa je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Predlažemo da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od osam godina i mera bezbednosti zabrane upravljanja vozilom u trajanju od pet godina - navedeno je u optužnom aktu.

Tužilaštvo je takođe zatražilo da se N.S. produži pritvor u kome se nalazi od hapšenja.

- Imajući u vidu da je za delo koje je izvršio propisana kazna od preko pet godina zatvora, da je vozilom upravljao u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, da nije pokazao obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, ispunjeni su uslovi za pritvor. Takođe, o ovom događaju izveštavali su svi mediji, došlo je do spontanog okupljanja građana i velikog uznemirenja javnosti, njegovim puštanjem na slobodu došlo bi do dodatnog uznemirenja građana. Nezgoda se dogodila u veoma naseljenom delu grada, smrtno su stradali maloletnik i otac troje dece i to na pešačkoj stazi, što su sve okolnosti na kojima zasnivamo zahtev da mu se pritvor produži – navelo je tužilaštvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    10. mart 2021 | 13:31

    Sta 8 godina? Dozivotna, ili smrtna kazna. Placem dok citam ovo..ko zna kako je njihovim porodicama! Jadno dete i taj covek. Sta je 8 godina za ovo. Dozivotna!!!

  • Ce

    10. mart 2021 | 13:32

    On je bio drogiran.40 godina.

  • Mm

    10. mart 2021 | 14:07

    Pa to je poziv drugima da isto to rade. Saberite, koliko je to prekršaja i onda podelite na 8 godina, ako ih uopšte dobije.Sigurno neće dobiti više od 5 godina, koje će biti zamenute za 2 godine zatvora i 3 godine uslovno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA