Vulin: Kriminalaca poput Belivuka će uvek biti, ali mi smo za 9 dana rasvetlili pet teških ubistava

- Time kriminalcimašaljemo jasnu poruku da se ne isplati baviti se kriminalom ni u Beogradu ni u Srbiji - rekao je ministar Vulin

  • 12
Sednica Skupštine grada Beograda Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je statistički gledano Beograd veoma siguran grad, ali da život nije statistika i da je posao policije da se građani osećaju sigurno i bezbedno.

Ministar Vulin je na sednici Skupštine grada Beograda tokom rasprave o stanju bezbednosti u glavnom gradu, istakao da će organizovanih kriminalnih grupa i kriminalaca poput Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uvek biti, ali da je na policiji da skrati vreme njihovog trajanja i da sva krivična dela koja učine rasvetli u najkraćem mogućem vremenu.

- Time im šaljemo jasnu poruku da se ne isplati baviti se kriminalom ni u Beogradu ni u Srbiji - rekao je ministar Vulin i dodao da je u razbijanju organizovane kriminalne grupe koju je predvodio Belivuk, veliku i snažnu ulogu imala Policijska uprava za grad Beograd.

Prema njegovim rečima, u svakom gradu gde god postoji filijala koja je dilovala drogu za kriminalni klan Belivuka, doći će pod udar i pažnju policije, kao i svi oni koji pokušaju da budu njihovi naslednici.

- Uspeh naše policije, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal meriće se po tome koliko će svaka sledeća organizovana kriminalna grupa koja padne biti slabija od ove. Da im se ne dozvoli da ojačaju, već da svaka sledeća bude slabija“, istakao je ministar Vulin.

27 odsto krivičnih dela se počini u Beogradu

Ministar je ukazao da se 27 odsto svih krivičnih dela u Srbiji počini u Beogradu i da je na beogradskoj policiji velika odgovornost i opterećenje.

Podsetivši da se u Beogradu prošle godine desilo pet mafijaških ubistava i da je svih pet rasvetljeno, ministar je naveo da mafijaška ubistva, kakvo je bilo u Tržnom centru "Ušće", koje je rasvetljeno, stvara kod građana jeziv osećaj.

- Osećaj nebezbednosti ili nesigurnosti je ono sa čim se borimo, to je posao policije, ali nam je u tome potrebna i vaša pomoć, bez potrebe da se ovakve stvari politizuju i relativizuju - istakao je ministar Vulin i naglasio da nema sitnog i krupnog kriminala i da je za svaku policijsku upravu važno kako se oseća običan čovek i koja dela njega najviše ugrožavaju.

- Kada sklonite sa ulice jednog dilera sa 15 grama marihuane, on je šest meseci sklonjen sa ulice i ne može da truje decu. Kada džeparoša iz autobusa uhapsite, svi koji koriste gradski prevoz osećaju se bolje - rekao je ministar Vulin istakavši da upravo takvi ljudi upropaštavaju svakodnevni život građana.

Konkurs za još 170 policajaca

Ministar je ukazao da trenutno u Beogradu ima 57 policajaca pozornika, što je nedovoljno i najavio da će tokom ovog meseca biti raspisan konkurs za još 170 policajaca i da će, kada sve procedure budu završene u potpunosti, čitava teritorija Beograda biti pokrivena pozornicima.

- Svako će imati svog policajca koji zna svako dete, svakog čoveka. Onaj što vam se javi ujutru, obiđe školu, svrati do mesne zajednice - istakao je ministar Vulin.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić istakao je da je stanje bezbednosti na teritoriji grada povoljno i naglasio da je u 2020. godini izvršeno 19.250 krivičnih dela, što je za 16,4 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

- U januaru i februaru ove godine izvršeno je ukupno 2.978 krivičnih dela, što je za 16,8 odsto manje u odnosu na isti period 2020 - rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, 2020. godine izvršeno je 18.474 krivična dela iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je za 3.593 dela manje, odnosno smanjenje od 16,3 odsto.

- Pozitivni pokazatelji ogledaju se u smanjenju krivičnih dela protiv života i tela za 16,3 posto, protiv polne slobode za 3,5 odsto i protiv imovine za 24 odsto. Povećan je broj rasvetljavanja za 57,4 odsto - objasnio je Milić.

On je naglasio da je otkriveno šest kriminalnih grupa koje su se bavile trgovinom narkoticima, ubistvima, otmicama i istakao da je zaplenjeno više oružja nego u prethodne tri godine. Milić je dodao da je tokom 2020. godine izvršeno 16 teških ubistava, od kojih su 15 rasvetljena.

- Za devet dana rasvetlili smo pet teških ubistava. Sve je moguće ako postoji dobra volja, dobra organizacija. U prva dva meseca 2021. dogodila su se dva teška ubistva koja su rasvetljena, kao i četiri ubistva u pokušaju koja su izvršili nepoznati izvršioci. Nerasvetljen je i pokušaj ubistva jednog advokata koji je ranjen i koji se juče setio nekih stvari koje do sada nije hteo da nam kaže. Nadam se da ćemo i to rasvetliti. Imamo i ubistvo sina pokojnog Uskokovića Skoleta i uveravam vas da ćemo i njega rasvetliti - naglasio je načelnik.

Prema njegovim rečima, u 2020. postignuti su odlični rezultati u suzbijanju narkomanije, a u 4.626 zaplena oduzeto je 1.620.960 kilograma različitih vrsta droge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    12. mart 2021 | 14:44

    Niste za 5 dana, nego za nekoliko meseci/godina...Oni su harali gradom godinama unazad

  • Dex

    12. mart 2021 | 14:38

    Biće uspeh (ako bude) kada vidimo na koliko će biti osuđeni.

  • Antun pokatoliceni srbin

    12. mart 2021 | 14:34

    Maticu unistiti I onda je lako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA