≫ 

Apelacioni sud odbio rešenje o izručenju 10 ljudi zbog prevare Americi. Jedan je otišao dobrovoljno

Apelacioni sud smatra da su "izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su ostali nejasni razlozi koji su dati, pri čemu je i činjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno"

  • 0
internet prevara kompjuter racunar problem kvar eror Foto: Pixabay

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu odluku i naložio ponovno odlučivanje o molbi Sjedinjenih Američkih Država za izručenje desetoro osumnjičenih iz Srbije koji su se protivili izručenju, a koje ta država traži zbog računarske prevare u Teksasu putem lažnih investicionih platformi.

Jedan osumnjičeni, Antonije Stojiljković (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

Portparokla Apelacionog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je odlukom tog suda ukinuto rešenje prvostepenog suda od 23. oktobra prošle godine kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje osumnjičenih SAD.

Ona je dodala da se razlozi za ukidanje rešenja tiču povreda odredbi krivičnog postupka, na koje je osnovano ukazano žalbama branilaca okrivljenih čije se izručenje traži.

Apelacioni sud smatra da su "izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su ostali nejasni razlozi koji su dati, pri čemu je i činjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno".

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojikljivića bila je prva, njegova realizacija.

U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

Sedmoro okrivljenih iz Niša - F. A. K, U. S, N. K, A. SE, M. M, N. D. i N. M. konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, dok su trojica okrivljenih još uvek u pritvoru, a to su prvookrivljeni Kristijan Krstić, M. P. i B. R.

Prema optužnici koju je saopštila nedavno ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da "investiraju" u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao "lider na svetskom tržištu binarnih opcija", hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu "kupiti bitkoine upola tržišne cene" zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade "non stop širom sveta".

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA