≫ 

Svedočile maloletnice iz audija, koji je usmrtio Andreja (12) i Dejana: "Rekla sam mu da ne pretiče"

Suđenje se odvijalo u uzavreloj atmosferi, obeležila ga je incidentna komunikacija između tužioca, punomoćnika oštećenog i advokata odbrane

  • 26
Nemanja Stamenković suđenje grad Niš audi Foto: D.K.

"Dva - tri puta sam mu rekla da ne vozi toliko brzo i da naglo ne pretiče. Preticao je druga vozila malo grublje, čini mi se malo agresivnije... Ne mogu da ocenim kojom brzinom se vozilo kretalo jer nisam vozač, ali po mojoj proceni mislim da je vozio malo brže - kazala je danas pred Višim sudom u Nišu maloletna  L.Đ.T. na suđenju Beograđaninu Nemanji Stamenkoviću (19) optuženom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Stamenković se tereti da je 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana, vozilom "audi A6 Qatro" izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali dvanaestogodišnji Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić (48).

Sa njim su tada u vozilu bile L.Đ.T. koja se nalazila na zadnjem sedištu i njena drugarica I.B. koja je bila na mestu suvozača pa su obe pozvane za svedoke. One su se izjašnjavale o događajima koji su prethodili nesreći jer je Nemanja negirao krivicu istakavši da ga je u vožnji omelo nepoznato vozilo zbog čega mu je pozlilo, te se ničeg ne seća dok se "audi" nije zaustavio.

L.Đ.T. je je rekla da je Nemanju upoznala te večeri kada je došao po nju sa njenom drugaricom I.B.

- Sa njim sam progovorila samo dve - tri rečenice, ne sećam se gde smo se nalazili kada sam mu kazala da uspori. Kada sam videla da vozilo skreće sa trake, stavila sam glavu ispod sedišta i uhvatila se za njega, sve dok se nismo zaustavili - kazala je devojčica.

Ona nije mogla da potvrdi Nemanjine navode, na kojima je zasnovao svoju odbranu, da mu se u kružnom toku približilo neko vozilo, za koje se uplašio da će ga udariti nakon čega je izgubio kontrolu nad "audijem".

- Ne bih mogla da se izjasnim da li je neko vozilo bilo u našoj blizini niti o načinu njegovog kretanja - kazala je maloletnica.

Takođe, ona nije mogla da potvrdi Nemanjinu odbranu u delu, da mu je pozlilo za volanom.

- Sa mesta gde sam sedela nisam mogla da vidim njegovo lice. Nisam primetila da je tokom vožnje spustio glavu, ali to nisam mogla ni da vidim. Kada smo izašli iz vozila, primetila sam da je Nemanja plakao... Ja i drugarica smo zvali roditelje, a minut - dva, nakon što je izašao iz vozila i Nemanja je zvao oca ili majku - posvedočila je L.Đ.T.

Njena saputnica I.B.  iznela je bitno drugačiju verziju kritičnih događaja koja je više išla u prilog Nemanjinoj odbrani.

- Videla sam sa desne strane pored ili ispred nas jedno zatamnjeno vozilo - potvrdila je njegove navode L.B. Ona je kazala da nije čula drugaricu da Nemanju upozorava da sporije vozi.

- Ona ga nije poznavala do te večeri, razgovarala je sa mnom a ne sa njim. Nemanja je vozio normalno, poštovao je semafore, pešačke prelaze... Čula sam ga da u jednom trenutku kaže: - Ne, ne... Kada sam ga pogledala videla sam da mu se "faca" promenila od adrenalina, blo mu je muka i teško... Kada mi se otvorio er beg sve mi je bilo mutno dok nisam izašla iz auta - opisala je I.B. tragičnu noć.

Međutim, punomoćnik detetove majke Aleksandar Kostadinović, Bratislav Stojanović je prigovorio njenom iskazu izrazivši sumnju u njegovu verodostojnost.

- Svedokinja je kazala da je vozač izlazeći iz kružnog toka počeo da ubrzava ali da se nije radilo o velikom ubrzanju. Međutim, materijalni dokazi i uviđajna dokumentacija pokazuju da je brzina "audija" bila najmanje 131 km/h, da je izgubio kontrolu nad vozilom te da je usled udara i zanošenja brzinu smanjio na 90 km/h . To znači da iskaz ne odgovara stvarnoj saobraćajnoj situaciji - kazao je Stojanović.

Danas je saslušan i saobraćajni veštak Dejan Bogićević čiji iskaz je trebalo da u mnogome razjasni događaje od večeri koja je života koštala dva pešaka. Međutim, to se nije desilo a njegovim nalazom i mišljenjem podjednako su bili nezadovoljni i punomoćnici oštećenih i odbrana optuženog.

On je ponovio da se vozilo kretalo najmanjom brzinom od 131 km/h, te nije mogao da se izjasni kolika je bila maksimalna. Takođe, on je kazao da je nesumnjivo da je vozilo prešlo na trotoar, pešačku stazu pa na travnatu površinu ali nije mogao da se izjasni o razlozima zbog čega je sletelo sa kolovoza.

- Nisam mogao da obavim kompjutersku simulaciju saobraćajne nezgode jer su mi mnogi parametri nedostajali. Jedan pešak je bio pomeren sa mesta gde je pao nakon udara, a dete je najpre udarilo u metalnu ogradu što je promenilo pravac njegovog kretanja što mi je onemogućilo da sprovedem ovaj postupak - rekao je između ostalog Bogićević

Ispitivanje veštaka je prekinuto zbog isteka radnog vremena suda pa će biti nastavljeno 14. aprila kada će na predlog tužilaštva i odbrane biti saslušani i policijski službenici koji su bili na dužnosti na mestu nesreće a na okolnosti ponašanja optuženog nakon kritičnog događaja.

Suđenje se odvijalo u uzavreloj atmosferi, obeležila ga je incidentna komunikacija između tužioca, punomoćnika oštećenog i advokata odbrane. Takođe, burno je reagovala i publika pa je sudija Gordana Petrović  u jednom trenutku zapretila da će sudnicu isprazniti.

Video: Suđenje za nesreću u Nišu: Branilac optuženog trazi nova vestačenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gr1

    5. april 2021 | 17:17

    Ispitivanje veštaka je prekinuto zbog isteka radnog vremena suda. Šta reći koga je briga za istinu.

  • Veteran

    5. april 2021 | 17:24

    40 godina, sve ispod je ismevanje poštenog naroda..

  • SM

    5. april 2021 | 17:53

    Sramotna izjava branioca!!!!! Izgleda da je advokatima bitno samo da se njihovi klijenti izvuku ne kažnjeni. Odakle A6 čoveku od 20 godina, da li ga je zaradio, smatram da mu sledećih 40 godina treba omogućiti da nauči da poštuje ljudske živote!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA