≫ 

Aleksinčanin osuđen zbog bombe i krateža: Sa još troje iznuđivao novac od deviznog penzionera

Uhapšeni su u zasedi

  • 2
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

Aleksinčanin Aleksandar K. (28)  pravosnažno je osuđen na dve godine i devet meseci zatvora i novčanu kaznu od 150.000 dinara zbog neovlašćenog držanja oružja i eksplozivnih materija i posedovanja narkotika.

Viši sud u Nišu mu je kaznu izrekao na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela jer je,  kako se navodi u presudi, 25. novembra  2019. godine u aleksinačkom selu Donji Ljubeš kod njega pronađena ručna bomba, a u njegovoj kući i lovačka puška – kratež kao i 0.72 grama narkotika.

Međutim, ova presuda je samo početak pravosudnog razrešavanja slučaja koji je potresao aleksinački kraj a čija je žrtva bio devizni penzioner S. K. od koga su Aleksandar K. i njegovi saučesnici S. S. (43), M. V. (35) i M. R. pokušali da iznude 7.000 evra na ime otkupljenog zelenaškog duga.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo je podiglo  je optužnicu protiv Aleksandra K. , M. V. i M. R. zbog pokušaja iznude u saizvršilaštvu dok se S. S. tereti za pomaganje u ovom krivičnom delu.

Kako je navedeno u optužnici, ova četvorka je od sredine oktobra 2019. do 25. novembra 2019. godine od oštećenog tražila da im isplati 7.000 evra pretivši  mu da će ga prebiti, ubiti, baciti mu bombu...  Prestravljeni čovek je obavestio policiju, koja im je 25. novembra 2019. godine postavila zasedu pa su uhapšeni su prilikom primopredaje koverte u kojoj je bilo hiljadu evra u obeleženim novčanicama. Aleksandru K. su lisice na ruke stavljene dok je uzimao novac, dok su njegove saučesnice S.S. i M.V. lišene slobode dok su ga čekale u kolima.  Tom prilikom kod Aleksandra je pronađena ručna bomba a u njegovoj kući kratež i droga. Četvrti učesnik ove nečasne rabote M. R. je uhapšen nešto kasnije, jer ga je oštećeni prepoznao kao osobu koja je dolazila kod njega, tražila mu novac i pretila mu pištoljem.

Aleksinčanin koji je pao u ruke zelenašima objasnio je da je sve počelo decembra 2017. godine kada je od vlasnika jedne radnje, koje je smatrao svojim prijateljima, pozajmio četiri hiljade evra da bi popravio krov. Obavezao se da pozajmicu vrati do juna 2019. godine.

Međutim, posle par meseci zajmodavac ga je upozorio da će na ime kamate morati da mu plaća 600 evra mesečno. Kako je objasnio, on je zaista nekoliko meseci plaćao traženi iznos a onda je prestao.  U junu 2019. godine mu je rečeno da mora da vrati četiri hiljade evra. Shvativši da će ga dug skupo koštati, S. K. je skupio 1.300 evra, ali vlasnicu radnje nije zatekao na dogovorenom mestu. Kada je sledeći put otišao, ona mu je kazala da njoj više ne duguje ništa, te da će neki ljudi doći da naplate dugovano.  Tada su, kako je kazao starac, počele njegove muke, jer su dve žene i dvojica muškaraca počela a mu stalno dolaze kući i da mu prete, pa je bojeći se za svoj život, odlučio da ih prijavi.

Optuženi su negirali iznudu, obrazlažući svoje uloge u ovom događaju na različite načine. Aleksandar K. je priznao da je od starca  tražio novac nakon što je, kako kazao,  u svom sandučetu zatekao cedulju na kojoj je pisalo 12.000 evra i naziv sela u kojem oštećeni živi. Rekao je da je S.K.  priznao da duguje sedam, osam hiljada evra a ne dvanaest te da su se dogovorili oko isplate pa da mu nije jasno zašto je uhapšen kada je uzeo novac.

Njegova prijateljica S. S. je takođe negirala krivicu, priznala  je da ga je vozila u Donji Ljubeš jer joj je kazao da mu neki čovek duguje novac, ali da nije ulazila u detalje. M.V. je takođe tvrdila da je nevina, ističući da je Aleksandru pokazala gde živi S.K. jer ga je znala iz viđenja s obzirom na to da je radila kao čitač struje u njegovom selu. Četvrti optuženi za iznudu, M.R. je u potpunosi odbacio učešće u ovom delu ističući da je verovatno pomešan sa nekim drugim, iako ga je žrtva prepoznala kao osobu koja je na njega vadila pištolj.

Oba osumnjičena muškarca dobro su poznati aleksinačkim organima gonjenja jer su osuđivani za brojna krivična dela i za njima su raspisivane poternice jer se nisu odazivali pozivima za izdržavanje zatvorskih kazni.

Njihove prijateljice, takođe su dobro poznate u Aleksincu, doduše ne po krivičnim delima, ali po atraktivnom načinu života o čemu su svoje posetioce izveštavale na društvenim mrežama.

Video: Na ime pozajmice od 40.000 iznudili 100.000 evra: Uhapšena četiri muškarca iz Niša i Smedereva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LE

    8. april 2021 | 08:11

    Kredite daju banke pod boljim uslovima,ali dug treba da se svima vraća jer nije bilo prinude u davanju,dužnicima treba da je jasno da kamata skupo košta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA