• 9

Apelacioni sud u četvrtak o presudi Titovom unuku: Osuđen na 8 meseci zatvora, u bekstvu 13 godina

, Telegraf

Broz je u bekstvu od 2008. godine, a sud je u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu

  • 9
Josip Broz Tito

Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za četvrtak, 15. april, novi termin za sednicu na kojoj treba da razmatra žalbe na prvostepenu presudu kojom je Edvard Broz (70), jedan od unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, osuđen u odsustvu na osam meseci zatvora zbog saobraćajne nesreće iz 1992. godine u Zemunu u kojoj je poginuo njegov prijatelj G. P.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine.

Prethodna sednica koja je bila zakazana za 8. mart tada je bila odložena jer je Edvard Broz otkazao punomoćje svom dugogodišnjem braniocu i to tako što je advokata o tome na početku sednice obavestilo samo sudsko veće, rečeno je tada Tanjugu u sudu.

Brozu je pomenuta prvostepena presuda od osam meseci zatvora izrečena u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.

Osuđen je za krivično delo "teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja".

Njegov advokat na ovu presudu je uložio je žalbu, o kojoj treba da odluči Apelacioni sud.

Edvard Broz je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na granicnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu i kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Tačnije, nije se pojavio na rocištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    Istoricar Markovic da odbrani jos jedan doktorat, Dobrobit cetnickog poreta i zlo Titoizma kod nas. On bi sigurno obrnuto jer ce mu samo takvu tezu dozvoliti

  • Перагеније

    Тајко му је и деда почео - бежећи од закона.

  • B

    Svako zlo od Tita.Koliko je ubio najuglednijih srpskih domacina44. Koliko omladinaca na Sremskom frontu. Ratna osyteta ni dinar Srbiji.a zamo Srbi ginuli.Golo otok sSveti Grgur.Zaso je poslao Marka Mesica 27. marta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima