Više od 6 sati suđenja za smrt pešaka u Nišu: Vozač "audija" plakao i držao se za glavu

Tužilaštvo za Stamenkovića traži osam godina zatvora

  • 42
Nemanja Stamenković suđenje grad Niš audi Foto: D.K.

Šest saobraćajnih policajaca koji su danas saslušani pred Osnovnim sudom u Nišu u krivičnom postupku protiv Beograđanina Nemanje Stamenkovića (19), optuženom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, posvedočili su da je nakon nesreće u kojoj je stradalo dvoje ljudi, bio uplašen, držao se za glavu i plakao.

Njihovo svedočenje nije podržalo stav Stamenkovićeve odbrane, koja je i insistirala na njihovom saslušanju, s obzirom na to da su oni listom kazali da se okrivljeni ponašao kao bilo koji drugi vozač nakon saobraćajne nesreće u kojoj je neko stradao.

Stamenković se tereti da je 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana, vozilom "Audi A6 Qatro" izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali dvanaestogodišnji Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić (48). Saobraćajac  Branimir Jovanović koji je prvi stigao na mesto nesreće, rekao je da je Nemanja potpuno racionalno postupao.

- Pitao sam ga da li je on vozač, on mi je to potvrdio, dao mi je dokumenta, došla je druga patrola, u čije vozilo sam ga smestio. Delovao mi je uplašeno ali potpuno svesno - opisao je situaciju neposredno nakon tragedije Jovanović.

Njegov kolega Saša Milosavljević je rekao da je primetio da se Nemanja drži za glavu.

- Bio je u stanju da normalno razgovara, znao je ko smo, stavio nam je dokumenta na uvid. Međutim, u vozilu je počeo da plače - rekao je saobraćajac.

Miloš Stojiljković takođe nije video ništa neuobičajeno u Stamenkovićevom držanju nakon nesreće.

- Sedeo je na zadnjem sedištu našeg vozila, bio je uplašen, ali to je manje-više uobičajeno ponašanje vozača koji izazovu tešku saobraćajnu nezgodu - objasnio je Stojiljković.

Današnji glavni pretres nastavljen je saslušanjem saobraćajnog veštaka Dejana Bogićevića, čijim nalazom nisu zadovoljni ni odbrana ni punomoćnici oštećenog.

Milan Vujanić, koga je u svojstvu stručnog saradnika angažovala Stamenkovićeva odbrana, predočio je navode iz saobraćajne literature, kojom je potkrepio tvrdnje da brzina od 131 km/h kojom se, kako veštak tvrdi, optuženi kretao u trenutku nesreće, nije dobro proračunata.

On je tvrdio da pri brzini od 130 km/h, vrednost usporenja nikako ne može biti 5.4 m/s. Međutim, veštak je istakao da su njegovi proračuni pravilni s ozbirom na to da "audi" koji je učestvovao u nesreći ima ABS sistem. Vujanić je nastavio da insistira na pojašnjenju ovog nalaza, pa se Bogićević u jednom trenutku požalio sudiji da ga stručni saradnik "iznuruje".

Bogićevića nije poštedeo ni punomoćnik oštećenih, koji ga je optužio da čak nije uradio ni kompjutersku simulaciju nesreće te je zatražio da se veštačenje poveri Fakultetu za tehniku u Novom Sadu.

Novu buru na današnjem suđenju izazvao je predlog Nemanjinog branioca Saše Kneževića da se njegov klijent podvrgne psihijatrijskom i neurološkom veštačenju, s obzirom na to da odbrana insistira na zdravstvenim problemima Stamenkovića koji su se ispoljili u trenutku nesreće.

Pre nego što je odlučila o ovom zahtevu, sudija Gordana Petrović je upitala Stamenkovića da li se ikada obraćao lekaru zbog navodnih zdravstvenih problema, te da li je ikada imao neke ozbiljnije poremećaje zdravlja na šta je on odgovorio negativno.

Predlogu da se izvrši ova vrsta veštačenja oštro se suprotstavio tužilac Vladimir Stanojević istakavši da je zakon jasan, te da se veštačenje vrši samo kada postoji sumnja u uračunljivost okrivljenog što ovde nije slučaj.

- Ne postoji istorija bolesti optuženog, nije lečen ni ambulantno ni hospitalno zbog takvih zdravstvenih problema. Navodni poremećaj mu se prvi put u životu javio u toj kritičnoj prilici - objasnio je Stanojević.

Sudija Petrović je ipak odlučila da se komisiji veštaka Zavoda za sudsku medicinu poveri neurološko, psihijatrijsko i veštačenje duševne zrelosti Stamenkovića s obzirom na to da je mlađe punoletno lice. Takođe, kako je precizirala sudija, na sledećem glavnom pretresu zakazanom za 28. april biće ispitani i stručni saradnici saobraćajne struke, koje je angažovala odbrana. Do ovog datuma, niška Policijska uprava treba da se izjasni da li su istiniti navodi građana da je Stamenković pre kobne nesreće pet puta viđen kako velikom brzinom vozi po Nišu.

Tužilaštvo za Stamenkovića traži osam godina zatvora.

Nemanja je maratonski glavni pretres koji je trajao šest časova, pratio pognute glave, zagledan u lisice na nogama. Osim sudske straže, o njegovoj bezbednosti starala se uniformisana, ali i policija u civilu, s obzirom na to da je sudnica bila puna rodbine i prijatelja stradalih ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    14. april 2021 | 20:13

    Nevređajte zrtve. 8 godina za dva zivota je bezobrazno malo!

  • Tt

    14. april 2021 | 18:48

    Ovo nije saobracajna nezgoda. Ovo je ubistvo automobilom.

  • Ssss

    14. april 2021 | 18:43

    Sto nije plakao kad je vozio tom brzinom kroz grad? Juce seo u kola i mangup vozika tatin auto. 2 porodice zavio u crno, cije suze vise vrede? Za svakog ko ubije nekog brzom voznjom isto kao za ubistvo sa predumisljajem, pa nek se puse u zatvoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA