Haos na suđenju za nesreću kod Doljevca: Policajac prepoznao vozača, sestra poginule psovala svedoka

Stanojević, vozač bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića se tereti da je 31. januara 2019. godine na naplatnoj rampi Doljevac izazvao udes u kojem je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okoline Knjaževca

  • 53

Na današnjem suđenju Beograđaninu Dejanu Stanojeviću (37) optuženom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, došlo je do incidenta jer su sestra poginule žene Mirjana Aleksić i njen suprug Srđan, obasuli uvredama policijskog službenika Nikolu Mitića, koji je pozvan kao svedok.

Suđenje koje je počelo u 11 časova, prekinuto je posle dva sata, jer je moralo da bude nastavljeno u drugoj sudnici s obzirom na to da je prekoračeno planirano vreme za današnji glavni pretres.

Tada je došlo do incidenta. Policajac je tim povodom obavestio sud da je nazvan "glupim", da je opsovan te da mu je rečeno da je daltonista jer ne razlikuje boje vozila.

Sudija Radivojević je ovaj događaj zapisnički evidentirao, a policajac je pozvao patrolu koja je sačekala supružnike Aleksić nakon suđenja i uzela im izjave. Dalje postupanje povodom ovog događaja je na Osnovnom javnom tužilaštvu.

Današnje suđenje

Svedočenjem saobraćajnog policajca Nikole Mitića danas je pred Osnovnim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Beograđaninu Dejanu Stanojeviću (37).

Stanojević, vozač bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića se tereti da je 31. januara 2019. godine na naplatnoj rampi Doljevac izazvao udes u kojem je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okoline Knjaževca.

Kako je utvrđeno tokom istrage, on je službenom "škodom superb" krećući se iz pravca Niša ka Grdelici  brzinom od 93 kilometra na čas udario u "opel astru" koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo "folksvagen pasata" koji je napuštao rampu.

Od siline udarca Stanika koja je bila na zadnjem sedištu "opela" je poginula na licu mesta, njena sestra Mirjana Aleksić koja se nalazila na mestu suvozača, zadobila je teške povrede opasne po život a teško je povređen i Babić koji je bio na zadnjem sedištu "škode".

Takođe teške povrede zadobio je i vozač "pasata" Stanoje Stanković dok je Srđan Aleksić koji je upravljao "astrom" lakše povređen.

Mitić je saslušan na predlog punomoćnika oštećenih advokata Bože Prelevića ali je na njegovom iskazu insistirao i Stanojevićev branilac Slavoljub Milošević.

Saobraćajni policajac koji je sa svojim kolegom Bratislavom Micićem prvi stigao na mesto nesreće identifikovao je optuženog  Stanojevića kao vozača "škode" i istakao da mu je kao iskusnom saobraćajcu odmah bilo jasno da je on izazvao udes.

- Obaveštenje o nesreći dobio sam dok sam sa kolegom Micićem točio gorivo na naplatnoj rampi "Nais". Do mesta udesa stigli smo za desetak minuta, sećam se da je bila magla, procenjujem da je vidljivost bila 50 do 70 metara.  Po dolasku na mesto nesreće, otišao sam do vozila koje je bilo drugo po redu, gledajući iz pravca Niša. U njemu sam video jedno lice na zadnjem sedištu za koje mi je odmah bilo jasno da je preminulo kao i dvoje ljudi na mestu vozača i suvozača. U prvom vozilu video sam muškarca koji se nalazio između sedišta u ležećem položaju. Pomogao sam Hitnoj pomoći da ga iznesu. Tada nisam znao o kome se radi, da je u pitanju Zoran Babić saznao sam od radnika naplatne rampe. Pitao sam ko je vozač, jedan čovek koji je telefonirao mi je kazao da je on - posvedočio je policajac.

Na pitanje sudije Miška Radivojevića da li je kolovoz bio klizav, Mitić je odgovorio negativno. Potom je sudija naložio optuženom da skine masku, i upitao policajca da li je to vozač. Mitić je kazao sa sigurnošću od sto odsto da je to čovek koji je potvrdio da je upravljao vozilom koje je izazvalo udes.

Božo Prelević je izrazio sumnju u verodostojnost Mitićevog iskaza pa je zatražio da se izvrši uvid u snimak sa naplatne rampe kako bi se ustanovilo da li je Mitić uopšte bio na mestu nesreće.

Na snimku nadzorne kamere Mitić se prepoznao, ali je zabunu unelo kretanje policijskog vozila jer se video zapis nije poklapao sa Mitićevom izjavom.

Naime, iako je saobraćajac kazao da je došao iz pravca Niša, na snimku je vidljivo da patrolno vozilo na rampu stiže iz pravca Leskovca. Radi pojašnjenja ovih okolnosti, saslušan je i Mitićev kolega Bratislav Micić, koji je vozio policijski automobil.

- Ja sam parkirao vozilo i više ga nisam dirao sve dok uviđaj nije završen. Pretpostavljam da ga je moj kolega izvršio polukružno okretanje kako bi obezbedio lice mesta i iz pravca Leskovca - objasnio je Micić.

Zatim je sudija Radivojević ponovo pozvao Mitića da iznese svoje viđenje sporne situacije. Mitić je objasnio da se ne seća da je pomerao vozilo objasnivši da je na rampi vladao "haos".

- Mogu samo da pretpostavim da sam otišao do Doljevačke petlje i okrenuo se preko nadvožnjaka, kako bih obezbedio lice mesta, ali zaista ne mogu sada da se setim svakog detalja - rekao je saobraćajac.

Reagovao je Božo Prelević koji je u ovim nedoslednostima video potvrdu svojih navoda da se prava istina o događajima na naplatnoj rampi Doljevac krije.

Pitao je policajca da li su on i kolega nekoga dovezli do naplatne rampe, te da li je on možda sklonio vozilo da bi neko prošao trakom na kojoj je bilo zaustavljeno. Na oba pitanja policajac je odgovorio negativno.

Prelević je sudu predočio da se, pošto je na strankama u postupku teret dokazivanja, potrudio da obezbedi, kako je kazao, kompletan snimak nesreće na naplatnoj rampi, ali da to nije uspeo da učini.

- Uputio sam zahtev predsedniku Aleksandru Vučiću da sudu i tužilaštvu dostavi ceo snimak za koji je pred milionskim auditorijumom kazao da ga poseduje. Isti zahtev sam uputio i Povereniku za informacije od javnog značaja ali nisam uspeo da ga dobijem.

Iz  tog razloga tražimo da se konstatuje da je sudsko veće pokušalo da pribavi sve dokaze ali da je presudilo na osnovu raspoloživih - rekao je Prelević.

Završna reč zakazana je za četvrtak kada će, po najavi predsednika sudskog veća Miška Radivojevića, biti izrečena i presuda.

Tužilaštvo traži kaznu od pet godina zatvora.

Jedan od povređenih ljudi, Stanoje Stanković neće dočekati sudsku odluku, jer je u međuvremenu preminuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    20. april 2021 | 17:06

    To je korumpirani policajac.treba ga uhapsiti i osuditi.svi znamo ko je vozio.

  • Profesor

    20. april 2021 | 17:04

    Pasoš je rešenje deco moja. Tuzno ali istinito! Za mene je kasno ali vi idite i nadjite svoju srecu daleko odavde. Plače mi se kad vidim šta se ovde dešava.

  • El maestro

    20. april 2021 | 17:05

    Bez 2 minuta snimka ne moze da se presudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA