• 3

Verica i Daglas ostaju iza rešetaka: Produžen pritvor paru koji je varao ljude tražeći novac za dete

- U toku sprovođenja dokaznih radnji saslušani su okrivljeni i ispitani svedoci - rečeno je za Telegraf.rs iz Tužilaštva

  • 3
Verica Janković i Daglas Janković

Foto: Facebook/Daglas Jankovic

Verici Janković i njenom suprugu Daglasu Jankoviću, produžen je pritvor, saznaje Telegraf.rs. Bračni par je osumnjičen zbog sumnje da su, kako bi stekli protivpravnu imovinsku korist, prevarili više građana dovodeći ih u zabludu da uplaćuju novac za lečenje obolelog deteta.

Terete se da su od jula 2020. do kraja marta ove godine u štampanim i elektronskim medijima objavljivali apele za pomoć lažno prikazujući zdravstveno stanje deteta (5). Oni su, kako se sumnja, obmanjivali oštećene da im uplaćuju novac na račune otvorene u više banaka i na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist.

- Obaveštavamo Vas da se okrivljeni D. J. i V. J. nalaze i dalje u pritvoru, a po rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je produžen pritvor prema okrivljenima na obrazložen predlog tužilaštva. U toku sprovođenja dokaznih radnji saslušani su okrivljeni i ispitani svedoci, a tužilaštvo će doneti konačnu odluku u predmetu nakon ispitivanja i drugih svedoka i preduzimanja svih neophodnih dokaznih radnji - rečeno je za Telegraf.rs u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Da podsetimo, Verica i Daglas su godinama prikupljali novac za navodno bolesno dete, kom su svaki pu menjali ime i opisivali druge okolnosti zdravstvenog stanja. U protekle dve godine mnoge društvene mreže, portali, novine, prenosile su apele za pomoć njenom bolesnom detetu, sa sve računima za pomoć, pa čak i slike neke druge bolesne dece koje je bračni par podmetao, kao da je reč o njihovom sinu.

Po pravilu, Verica i Daglas bi, nakon objavljivanja informacije o navodno obolelom detetu, ubrzo "nestajali" - menjali su ne samo brojeve telefona, već i stanove, a uprkos tome što su bili poprilično nevešti u prevarama, poslednjih godina niko nije uspeo da prikupi dokaze i da ih istovremeno pronađe.

U pozivima za pomoć govorili su da su iz Beograda, Užica, Kragujevca, a onda su pokušali da varaju i u komšijskim državama.

Kada biste ukucali broj računa koji su koristili, na pretrazi bi izašao bezbroj vesti o bolesnom detetu, koje svaki put ima neko drugo ime i neku drugu dijagnozu.

Hapšena u akciji "Aurora"

Policija je tokom akcije "Aurora" u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu protiv Verice Janković (31) zbog sumnje da je počinila prevaru tražeći novac za navodno lečenje svoje dece, a da ga je koristila za lične potrebe. Ona je i tada preko medija objavljivala apel za pomoć i osnivala fondove za uplatu novca lažno iznoseći teško materijalno i zdravstveno stanje nje i njene maloletne dece.

Ona je obmanjivala javnost da je donirala svoj bubreg za transplatacije jednom detetu i lažno objavljivala da je drugom detetu potreban hirurški zahvat na srcu. Osumnjičena je, kako se navodi, na taj način protivpravno prisvojila dva miliona dinara.

Pošto se sumnja da ima više oštećenih, policija poziva građane koji su prevareni na ovaj ili sličan način da se jave na brojeve telefona: 011/279-75-17 i 064/892-78-44.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nepoznati

    Valjda ce da dobiju jedno 5 godina zatvora, da nekom drugom ovo ne bi palo na pamet.

  • Dex

    Ej Daglas !!! Strasno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima