Saslušan vlasnik bazena koji je čekićem udario mladiće: Bili su pijani, mislio sam da će se utopiti

Do fizičkog obračuna je došlo u Niškoj Banji na proslavi rođendana, avgusta prošle godine

  • 2
Čekić, policija, policijska traka, uviđaj Foto-ilustracija: Milena Đorđević, Pixabay

Ivica Mitić (44), optužen za pokušaj teškog ubistva dvojice maloletnika, danas je pred Višim sudom u Nišu izjavio da nije kriv.

Mitić je, podsetimo, 29. avgusta 2020. godine čekićem razbio glavu sedamnaestogodišnjem N. A., a na isti način lakše povredio njegovog vršnjaka Đ. I. Odgovornost za nemile događaje na rođendanu koji se održavao na njegovom bazenu, prebacio je na majku slavljenice.

Kazao je da su tinejdžeri bili mrtvi pijani, te da je strahovao da će se podaviti u bazenu, zbog čega je prekinuo žurku. To je, kako je kazao, izazvalo revolt gostiju zbog čega su ga napali, pa je čekić potegao da bi se odbranio.

Kako je navelo tužilaštvo, Mitić je "umišljajno pokušao da liši života više lice tako što je posle kraće rasprave sa oštećenima u vezi dužine trajanja rođendanske proslave, zahtevao od njih da napuste žurku, preteći da će je u suprotnom prekinuti, a zatim čekićem udario u glavu dvojicu maloletnika".

Kako je utvrđeno sudsko medicinskim veštačenjem, N. A. je zadobio otvoreni utisnuti prelom krova lobanje u levom temenu -  slepoočnom predelu sa izlivom krvi između tvrde i mekih moždanica i  krvarenjem u području tzv. "Silvijeve jame"  što je teška telesna povreda opasna po život.

- Nakon što je maloletnik pao na zemlju i izgubio svest, okrivljeni je čekićem udario i njegovog druga u glavu, nanevši mu povredu u vidu otoka tkiva poglavine iznad levog oka, sa potresom mozga koja je u vreme nastanka predstavljala laku telesnu povredu. Posle napada, udaljio se sa lica mesta u nepoznatom pravcu, a bio je svestan protivpravnosti i zabranjenosti svog dela i hteo je njegovo izvršenje čime je izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju - navelo je tužilaštvo.

Mitić je pred sudom kazao da mu je organizacija slavlja uzgredna delatnost te da je naplaćivao simbolične sume samo zarad pokrića troškova.

- Majka devojčice koja je prethodno bila gost na jednom rođendanu u mom objektu, telefonirala je i pitala da li bi mogla da organizuje svojoj ćerki proslavu na bazenu. Prihvatio sam pod uslovom da se slavlje okonča do 23 sata s obzirom na to da su već tada bile na snazi mere zbog korona virusa. Dan pre proslave je donela pivo i sokove, mislio sam da je to sve. Iznenadio sam se kada je sutradan napunila dva frižidera, od kojih jedan do polovine alkoholnim pićima. Upozorio sam je na to, ali mi je ona kazala da će se alkohol koristiti za pravljenje koktela - opisao je Mitić događaje koji su prethodili incidentu.

On je dalje naveo da je u početku proslava bila korektna, ali su se stvari pogoršale kada je počelo da se smrkava.

- Prišao sam jednoj grupi gostiju i ugledao momka koji je ležao bez svesti, bilo mi je jasno da je trešten pijan. Ubrzo sam u toaletu video jednu devojčicu koja je nogama zagrlila šolju, a glava joj je bila u njoj. Opomenuo sam majku slavljenice da deca suviše piju, ali mi je ona kazala da je sve u redu. Zabrinuo sam se da će se tako pijani utopiti, pa sam im naredio da izađu iz bazena, jer su divljali… Slavljenica je ulazila u vodu sa večernjom haljinom do zemlje, uplašio sam se da će joj se zamotati oko nogu i da će se udaviti.  Kada su svi izašli iz bazena, ona je zatražila da nju i njene drugarice pustim da se kupaju jer navodno nisu stigle da uđu u bazen. Čim sam njih pustio i ostali su uskočili u vodu pa sam morao da ih izvlačim iz bazena - rekao je pred sudom Mitić.

Istakao je da su tada stvari krenule po zlu.

- Prišao mi je jedan plavi mladić kivan što sam im zabranio da se kupaju i opsovao me je. Znam da nisam smeo, ali priznajem, mislim da sam mu udario dva šamara. Brzo sam shvatio šta će se dalje desiti pa sam se sklonio u šank. Dotrčalo je njih dvadeset, mahali su rukama i vikali. Dohvatio sam čekić i stavio ga na grudi nadajući se da će to biti dovoljno da ih spreči da me napadnu, tim pre što im je nož za sečenje torte bio nadohvat ruke. Dečaku kog sam udario sam se četiri puta izvinio ali se situacija nije smirivala  - opisivao je dalje događaje na rođendanu Ivica.

Majka sve gledala

Kako je kazao, majka slavljenice je sve to gledala, ali umesto da smiri decu, tražila je da se zabava nastavi.

- Rekla je da smo se dogovorili da se slavlje završi tek u 23.15 a tada je bilo nešto pre 22 sata. Odgovorio sam joj da je tačno da je dogovor bio takav ali da nije trebalo da se deca toliko napiju, i da treba da vidi u kakvom je stanju ono dvoje kojima je pozlilo. Zajedno smo otišli do vozila koja su bila parkirana naspram šanka, devojčica je bila na prednjem, a dečak na zadnjem sedištu, oboje nisu znali za sebe. Tada sam iza sebe čuo galamu, i video pet, šest momaka kako bukvalno "ulaze" u mene. Iznenada sam osetio bljesak, tek kasnije sam shvatio da me je neko udario u nos. Nisam psihopata, pa da udaram decu čekićem u glavu, ali sam refleksno reagovao kako bih se odbranio. Mislim da sam samo jednom zamahnuo i da sam ih tada udario - branio se Mitić.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića zbog čega na bazenu nije imao obezbeđenje i spasioce, optuženi je odgovorio da je slavlja organizovao uglavnom za poznanike, te da nikada ranije nije bilo problema.

- Da sam znao da će mi trebati obezbeđenje, od te žurke ništa ne bi bilo - istakao je Mitić.

Priznao je da je pogrešio što nije zvao Hitnu pomoć i policiju, objasnio je da je imao takvu nameru ali da je bio u velikom stresu, da nije mogao ni da se seti telefonskog broja niške policije.

Mitić je na suđenje doveden iz pritvora u kome se nalazi od hapšenja  sa lisicama na nogama i rukama,  a suđenje je održano pod pojačanim merama obezbeđenja.

Na današnjem suđenju trebalo je da budu saslušani i oštećeni maloletnici ali je njihovo davanje iskaza odloženo zbog odsustva njihovog punomoćnika. Sledeći glavni pretres je zakazan za 8. juli kada će osim njih biti saslušana i organizatorka slavlja Ljiljana Stojanović i njena ćerka.

Za delo koje mu se stavlja na teret Mitiću  preti kazna zatvora od najmanje 10 godina do doživotne robije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    21. maj 2021 | 13:09

    eee ovako je na zapadu ..nisi zvao policiju kriv si jer preuzimas stvar u svoje ruke!! ... onaj ko ih je zvao njega stite nije bitno ko je jaci

  • Puz

    21. maj 2021 | 13:17

    Pa sta lupate ,koja crna dozivotna,to ni visestruke ubice ne dobiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA