≫ 

"Neka budala je unela bombu": Od januara 5 lažnih dojava u Palati pravde u Novom Sadu

Zanimljivo je da su svi pozivi bili upućeni u periodu između 10 i 11.30 časova

  • 3
Eksploziv, osnovni sud, Novi Sad Foto: Profimedia/Alamy, Google Maps

Palata pravde u Novom Sadu je na meti nepoznatog "šaljivdžije","ometača" ili više njih. Počelo je u januaru ove godine kada je nepoznati muškarac pozvao Palatu pravde u Novom Sadu da bi "dojavio" da je u zgradi postavljena bomba. Anonimni pozivač je rekao da je u toaletu na prvom spratu postavio eksplozivnu napravu. Od tada do utorka, 25. maja bilo je bar još tri dojave o postavljenim bombama, a to su samo pozivi tokom ove godine. U trenutku kada stigne jedna takva dojava, sva suđenja se prekidaju, dok se ne provere sve prostorije.

U zgradi Palate pravde nalaze se Osnovni, Viši, Apelacioni i Privredni sud, kao i nadležna tužilaštva.

Srećom, do sada se uvek ispostavljalo da su dojave lažne. Zanimljivo je da su svi pozivi bili upućeni u periodu između 10 i 11.30 časova.

Koverat sa imitacijom eksplozivne naprave

Policija je u januaru, tokom kontradiverzionog pregleda, pronašla koverat u kom je bila imitacija eksplozivne naprave. Koverat je pronađen u muškom toaletu, iza ve-ce šolje. Dojavu je uputio muškarac, koji je napomenuo da će se javiti i reći gde je postavio sledeću napravu.

Četiri dana kasnije, 26. januara, opet muški glas zove centralu suda i kaže "neka budala je unela bombu". Svi zaposleni u sudu i građani su napustili zgradu, a kontradiverzione ekipe MUP-a su proverile ovu dojavu.

Bomba u arhivi

Februar je bio miran, a anonimni pozivač je pozvao "udario" 12. marta, oko 11:30. Dojavu je uputio muški glas pozivom na centralu suda i rekao da je postavljena "bomba u sudskoj arhivi".

Novi poziv usledio je 19. maja, sudska zgrada je evakuisana pošto je nepoznati muški glas oko 10 časova uputio dojavu o bombi na telefon centrale suda. Broj sa kog je poziv bio upućen je bosanski broj, sa početnim ciframa +387.

Dojava o eksplozivnoj napravi u sudu klasifikuje se kao krivično delo izazivanje panike i nereda.

Video: Dimna bomba, jurnjava, bacanje na pod: Filmska akcija srpske policije i zaplena 600kg droge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    26. maj 2021 | 20:54

    Dokle god se to krivicno delo ne pocne kada ih uhvate presudjivati zatvorom od 5 godina plus svi troskovi suda, policije, advokata i sve ostalo, dotle ce manijaci javljati o postavljenoj bombi. Inace u novosadskoj palati pravde je kao na vasaru. U normalnim zemljama NIKO ne moze da udje u zgradu suda ako nema poziv, niko ne moze uci dok se ne proveri kod osobe kod koje ide da li moze da udje. Nije normalno da osudjena lica koja cekaju na izdrzavanje kazne mogu da udju u zgradu i dodju do sudije jer ih obezbedjenje pusta, nije normalno da takvi ili slicni likovi ulaze sa torbama ili gle cuda ostavljaju torbe a da obezbedjenje ni ne pogleda u torbu, nije normalno da ceo sud nije pokriven kamerama, nije normalno da se izadje iz suda bez predavanja propusnice potpisane od strane osobe kod koje je posetilac bio i mogu ovako jos desetine primera, nije normalno da ne postoji odvojen toalet za stranke. I dokle ce ovako? Red je da drzava obezbedi sredstva i da se sud sredi i da se napravi vec projektovana zgrada krivicnog suda i tuzilastva u Novom Sadu. Red je da manijaci koji javljaju da je podmetnuta bomba konacno zaglave robiju i da plus plate troskove a ako ne mogu da plate onda se iznos deli sa 1000 dinara i toliko dana zatvora pa makar to bilo i 10 godina.

  • Simke

    27. maj 2021 | 05:08

    Sve živo kao prisluškuju a ne mogu da utvrde odakle su dojave!

  • Voja

    26. maj 2021 | 21:28

    Popovi lopovi !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA