Staratelju koji je obljubu štićenicu se opet sudi: Odbijen sporazum o priznanju krivice

Zbog reagovanja javnosti, koja je u startu osudila ovu kaznu, smatrajući da nije adekvatna, Osnovni sud u Šidu odbio je sporazum o priznanju krivice i tada je Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo istragu i podiglo optužnicu

  • 1
Seksualno uznemiravanje Foto: Shutterstock

Početak suđenja Mirku M. (62) iz Šida, kojem se na teret stavlja krivično delo obljuba zloupotrebom položaja, zakazano je pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici za 25. avgust.

Prema optužnici, on se tereti da je šest godina uznemiravao štićenicu M. V. (20), koja je smogla hrabrosti da ga prijavi Centru za socijalni rad i prekine agoniju, tek kada je napunila 18 godina, pišu Večernje novosti.

Kako se navodi, on se 12 godina bavio hraniteljstvom, a da je polno uznemiravao štićenicu, koja je kod njega bila od svoje sedme godine, javnost je saznala polovinom januara 2019. godine.

Mirko M. je, nakon saslušanja u tužilaštvu, priznao delo i potpisao sporazum o priznanju krivice, kojim je trebalo da bude osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Ipak, zbog reagovanja javnosti, koja je u startu osudila ovu kaznu, smatrajući da nije adekvatna, Osnovni sud u Šidu odbio je sporazum o priznanju krivice i tada je Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo istragu i podiglo optužnicu, koju je potvrdio sud.

Pre dve godine, navodi se, kada je još bila učenica Srednje tehničke škole u Šidu, odmah nakon mesec dana otkad je dobila svoje građansko pravo, M. V. se požalila radnicima Centra za socijalni rad u Šidu, da duži niz godina trpi seksualno uznemiravanje od hranitelja.

Ona je tada radnicima Centra rekla, kao i policiji, sve je počelo sa njenih nepunih 11 godina dodirivanjem po njenoj kosi i glavi, da bi se kasnije svelo na dodirivanje njenih grudi, genitalija, tražeći da i ona to radi njemu. Sve te godine, kako je navela, ćutala je iz straha zbog svoje budućnosti.

Devojka je dobila veliku podršku svojih školskih drugara i prijatelja, koji su bila uz nju, ali se ona veoma brzo odselila iz Šida, nakon što je priča dobila odjeka u javnosti.

Kako su pre dve godine za "Novosti" rekli iz Centra za socijalni rad u Šidu, nikada nisu mogli da posumnjaju da se ovako nešto dešava, jer su Mirka i njegovu suprugu smatrali primerom hraniteljstva, kao porodične ljude koji su se trudili da detetu pruže sve što je u njihovoj moći.

Inače, M. V. je kao devojčica živela sa roditeljima, u velikoj nemaštini u Erdeviku. Majka kao teški psihički bolesnik nije mogla da se stara o njoj, nakon što joj se suprug ubio. Kada je dovedena u hraniteljsku porodicu bila je iznemogla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    31. maj 2021 | 11:26

    Malo razmisliti mnoge bolesti su nasledne, ali nasilnicko ponašanje, dobro ispitati sve navode i sa jedne i sa druge strane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA