≫ 

Nezapamćen potez za odlaganje suđenja: Lažni Vučićev savetnik podneo krivičnu prijavu protiv sudije

- Shvatio sam na osnovu razgovora sa pedesetak krivičara od Osnovnog pa do Kasacionog suda da ste me osudili na osnovu izjave tri svedoka i rekli mi: Doviđenja. Oni su me poučili nakon što su videli presudu, da mojih pedesetak dokaza nisu uzeti u obzir – objasnio je Cvetković

  • 3
Zvonko Cvetković Foto: Privatna arhiva

Današnje suđenje Kragujevčaninu Zvonku Cvetkoviću (66) odloženo je jer je optuženi za prevaru i iznudu, osim što je zatražio njegovo izuzeće, podneo krivičnu prijavu protiv sudije Višeg suda u Nišu Mirka Draškovića.

Cvetković se ponovo našao oči u oči sa Draškovićem nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu iz jula prošle godine kojom je osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara i naložio ponovno suđenje.

Zvonko je nakon što je objavljen početak glavnog pretresa, sudiji predao podnesak kojim ga je obavestio o nezapamćenom potezu. Kako je naveo u dopisu koji je uručio Draškoviću, on je 31. maja podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu krivičnu prijavu protiv sudije koji mu sudi, zbog čega ne postoje uslovi za Draškovićevo dalje postupanje pa je zatražio njegovo izuzeće.

- Shvatio sam na osnovu razgovora sa pedesetak krivičara od Osnovnog pa do Kasacionog suda da ste me osudili na osnovu izjave tri svedoka i rekli mi: Doviđenja. Oni su me poučili nakon što su videli presudu, da mojih pedesetak dokaza nisu uzeti u obzir. Lično sam bio u Ustaničkoj ulici u Tužilaštvu za organizovani kriminal, dao sam izjavu na zapisnik a rečeno mi je da ću sledeće nedelje biti pozvan radi ostalog – objasnio je Cvetković zbog čega želi da sudiju koji mu sudi, dovede na sud kao optuženog.

Sudija Drašković je objasnio da je dužan da iz tog razloga odloži glavni pretres te da će spise predmeta dostaviti predsednici Višeg suda u Nišu kako bi odlučila o Cvetkovićevom zahtevu za izuzeće.

Kragujevčanin se tereti da je oštećenu V.M. iz Ćuprije doveo u zabludu tako što joj se prilikom upoznavanja 2. jula 2015. godine, predstavio kao Miroslav Milenković, savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, pa je u septembru iste godine oštećenoj kazao da je kupio kuću u Beogradu za čije renoviranje mu je potreban novac.

- Od nje je najpre uzeo 50.000 dinara a zatim je ubedio da podigne kredit od 300.000 dinara, što je ona učinila i predala mu novac a da kuću nije kupio niti joj je dug vratio čime je učinio krivično delo prevara – kazao je prilikom izricanja prvostepene presude sudija Višeg suda Mirko Drašković.

Takođe, kako je objasnio sudija, novembra iste godine u uračunljivom stanju pretnjama je prinudio Nišlijku N.R. da mu preda 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka.

- Okrivljeni je preko V.M. stupio u kontakt sa njenom prijateljicom N.R. i sa njom ugovorio sastanak na jednoj benzinskoj pumpi gde joj je saopštio da protiv nje postoji krivična prijava. Čak je pred njom telefonirao navodno Miljku Radisavljeviću, tužiocu za organizovani kriminal a zatim joj zatražio 30.000 evra da bi sprečio njeno hapšenje. Oštećena mu je predala 6.500 evra a njen suprug 2090. evra i 400 franaka, ali je Cvetković bio nezadovoljan ovom sumom tvrdeći da je ljudima koji treba da je zaštite, obećao da će odmah dobiti 15.000 evra. Kazao im je da zbog toga ostatak sume mora da pozajmi od Bratislava Gašića jer „neće da laže ljude u Beogradu“. Posle dva dana N.R. mu je predala još 6.010 evra – naveo je sudija.

Međutim, Apelacioni sud je smatrao da je presuda protivrečna u pogledu iznosa za koji sud utvrđuje da je oštećena N.R. predala Cvetkoviću, jer se navode različite sume u izreci i u obrazloženju presude. Takođe, ovaj sud je smatrao da u prvostepenoj presudi nije obrazloženo koje činjenice je sud utvrdio na osnovu pismenih dokaza, kriminalističko tehničke dokumentacije sa SMS porukama, fotografija, telefonskog listinga te ugovora o kreditu. Osim toga, razlog za ukidanje presude po oceni Apelacionog suda je i to što prvostepeni sud nije dao jasne razloge o oceni iskaza oštećene V.M.

- Prvostepeni sud je naveo da nije prihvatio odbranu optuženog da je imao nameru da vrati pozajmljeni novac ali je sprečen jer je bio lišen slobode, te da nije imao nameru da sa njom zaključi brak jer joj je rekao lažno ime. Ovakvo zaključivanje se ne može prihvatiti jer nije utvrđeno da li je određen rok za vraćanje novca , te da li je novac uopšte vraćen. Ovo iz razloga jer optuženi tvrdi da joj je novac vratio kada je izašao iz pritvora a oštećena se nije ni izjašnjavala o tome – navedeno je u obrazloženju odluke o ukidanju prvostepene presude.

Cvetković je više puta osuđivan zbog prevara. Predstavljao se kao lekar, sudija Kasacionog suda, službenik BIE. Na suđenje je dovođen iz zatvora i pritvora, a prošli glavni pretres je odložen jer je bio na saslušanju u policiji zbog pretnji sudiji iz Surdulice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apelacija

    2. jun 2021 | 14:30

    Stara boljka pravosuđa, navedite ime i prezime sudije apelacionog suda koji oslobađa prevarant pa da se bar malo zacrveni!

  • Pravda

    2. jun 2021 | 18:59

    O ovom čoveku treba snimiti film,a onaj koji mu daje novac znači da je kriv.Treba ga osloboditi.

  • imaste

    3. jun 2021 | 09:53

    Rekao sam vam,čovek je hit ,lukavština sa Juga ,učite od njega,taj predmet nemate u školi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA