Makedonac preko granice pokušao da prenese 158.000 evra: Novac krio u plastičim kesama i torbicama

Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto, u korist državnog budžeta

  • 7
zaplena novca, evri, granicni prelaz Foto: Uprava carina Republike Srbije

Carinici su na izlazu prelaza Preševo, u saradnji sa policijom, u subotu sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 160.000 evra, koje je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese jedan makedonski državljanin.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil "mercedes benc" nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji sam putovao 72-godišnji državljanin Severne Makedonije.

Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, putnik je rekao da nema ništa sem ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca. Međutim, kada je automobil izdvojen za detaljan pregled, carinici su najpre u džepovima jakne, nonšalantno bačene na zadnje sedište, pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra.

Potom je neprijavljeni novac otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta.

Posle prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra. Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku.

Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto, u korist državnog budžeta.

Iz Uprave carina naglašavaju da je preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra, a da se sume iznad ovog iznosa moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca.

Najčešći razlog zbog čega putnici to ne čine je sporno poreklo velikih novčanih suma koje nose u gotovini i kriju, čime krše propise i rizikuju da im novac bude oduzet.

Podsetimo da je 3. juna u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra u cilju efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Video: Muškarac pao kada je pokušao da prokrijumčari 41kg droge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    7. jun 2021 | 11:03

    Sigurno neki siptar oni se u nemackoj bave kriminalom rade poslove gde se moze na crni zaraditi kako doslo tako I otislo.

  • Ilija gromovnik

    7. jun 2021 | 11:37

    Ako je deda śipak evri su od droge

  • Mile

    7. jun 2021 | 10:49

    Cemu novcana kazna ako se novac oduzima trajno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA