≫ 

Svedoci smo sve užasnijih primera porodičnih nasilja: Žene noću, u pidžamama, beže od zlostavljanja

Od početka godine u Srbiji se desilo skoro 20 ubistava u krugu porodice

  • 47
nasilje nad zenama foto: pixabay.com

Od početka godine u Srbiji se dogodilo skoro 20 slučajeva u kojima su ljudi ubili člana porodice ili rođaka. Samo u proteklih devet dana, od početka juna, od ruku bližnjih stradalo je pet osoba. "Telegraf" izdvaja 10 najužasnijih ubistava u porodicama koja su se dogodila od januara.

Kako za naš portal kažu iz Centra za žrtve nasilja DAR, broj korisnika samo njihovog centra se na teritoriji Beograda uvećao za 30 odsto od početka godine.

- Većinski broj poziva je od žena, koje se žale na pretnje. Dešava se da muž ne priznaje dete, neće da plaća alimentaciju ili po svaku cenu želi da uzme dete, iz želje za osvetom. Dešavalo se da žene usred noći u pižamama moraju da beže od nasilnika - kažu iz ovog centra.

Dodaju da dolazi i do porasta broja situacija u kojima su žene napadale muškarce.

- U takvim slučajevima treba da se sagleda i pozadinska priča. Žene pribegavaju ekonomskom i psihičkom nasilju pre nego fizičkom, a do fizičkog napada dolazi kada žene više ne mogu da istrpe nasilje. Muškarci, s druge strane, vrše sve tri vrste nasilja - psihičko, ekonomsko, ali i fizičko - dodaju.

Još jedan napad koji je mogao da se završi kobno dogodio se jutros oko 9 sati, kada je žena nožem izbola bivšeg supruga.

Kako pričaju komšije, najpre se čula svađa i galama, a nedugo zatim stigla je i policija. Jedna komšinica priča da je žena nedavno izašla iz zatvora i da su živeli u odvojenim kućama koje su udaljene manje od kilometar.

Žena je sačekala policiju, a muškarac je prevezen u bolnicu. Srećom, povrede nisu bile kobne, i medicinska pomoć stigla je na vreme.

Međutim, bilo je onih kojima su bližnji zadali toliko ozbiljne povrede da je pomoć stigla prekasno.

Ubio suprugu čekićem

Najsvežiji slučaj femicida dogodio se juče, 8. juna, u selu Makrešane kod Kruševca, kada je oko ponoći došlo do porodičnog nasilja u kom je S. M. (51) sa više udaraca čekićem u glavu ubio suprugu M. M. (45).

Zločin se dogodio nakon kraćeg verbalnog sukoba. Muškarac je u alkoholisanom stanju nasrnuo na suprugu, najpre je gađavši staklenom pepeljarom.

- Sve je počelo kada se Mira vratila iz druge smene u fabrici u kojoj radi i videla muža u alkoholisanom stanju. Usledila je žestoka svađa. U jednom trenutku vrata sobe je otvorila njihova mlađa kćerka i videla majku kako leži na podu u lokvi krvi. Otac joj je rekao da ju je ubio i potom pobegao iz kuće - rekao je za "Novosti" izvor blizak istrazi.

Meštani ovog sela u šoku su zbog svirepog ubistva koje se dogodilo u inače mirnom selu. Mnogi od njih su u neverici vrteli glavom i nisu previše želeli pričaju o mogućim razlozima zbog kojih je njihov komšija ubio suprugu.

- S. M. je svojevremeno bio na ratištu u Hrvatskoj i posle povratka pričalo se da ima nekih problema. Kažu i da je bio baš ljubomoran, a voleo je i da popije. Šta se tu desilo znaju samo njih dvoje, a mi možemo da nagađamo - ispričali su meštani.

Osumnjičen da je ubio majku

Srđan P. iz Bačke Palanke je osumnjičen da je 3. juna brutalno usmrtio svoju majku Slavojku udarcima sekirom u glavu. Nakon toga ju je zamotao u ćebe i ostavio u sobi.

Policija je na licu mesta zatekla jeziv prizor - isečenu glavu žrtve. Oružje sa kojim je, najverovatnije, počinjen zločin, pronađeno je u šupi pored kuće. Sin je otkrio gde se nalazi, ali je poricao da je umešan u ubistvo.

Tog kobnog dana kada se desilo ubistvo, komšije nisu čule ništa što bi ih nateralo da posumnjaju da se u kući Slavojke desio zločin.

- Ćerka, odnosno sestra, Slađana, je prva posumnjala da se dešava nešto čudno, jer se majka nije javljala na telefon, a u svakodnevnom su kontaktu. Ona živi u Novom Sadu i krenula je za Bačku Palanku juče pre podne, kada je alarmirana i policija. Prvo je policija obilazila kuću, ali nisu ušli unutra. Onda je došla ćerka oko 11.30 i sa službenicima MUP-a je pokušala da uđe u kuću, ali nije imala ključ od kapije koja je bila zaključana. U tom momentu naišao je Srđan na biciklu i otključao im je kapiju. Skupio se već i komšiluk i nekoliko komšija je ušlo u dvorište - rekao je izvor blizak istrazi.

Jedan od komšija koji je bio u dvorištu kada je došla policija, kaže da je Srđan, čim je otključao vrata, počeo nerazgovetno da priča i da žali se kako ga boli glava.

- Sedeo je u dvorištu na zemlji i samo ponavljao: "Da li mislite da sam je ja ubio" - rekao je ovaj očedivac.

Ubio brata, pa izvršio samoubistvo

Istog dana se dogodilo ubistvo u Novom Sadu. Ipak, za njega niko nije znao tri dana. Osumnjičeni Aleksandar V. (39), je sebi oduzeo život prerezavši vene u vikend naselju Kamenjar, koje se nalazi kraj Dunava u Novom Sadu.

Telo njegovog brata od tetke Milana B. pronašli su 5. juna, nešto posle 22 sata u jednom lokalu u Ulici Mileve Marić u Novom naselju, u kom je živeo.

Njega je još 3. juna, pre nego što je seo u automobil i odvezao se do Dunava, ubio Aleksandar.

Porodičnoj tragediji kumovala je droga koju su obojica konzumirali kobnog dana. Iz izvora bliskog istrazi saznaje se da je Milan B. ubijen sa više uboda nožem.

Poznanici i prijatelji ostali su u neverici kada su čuli šta se dogodilo jer je Milan Aleksandra, kako kažu, prihvatio i primio pod svoj krov kada su ga svi odbacili.

Trudna tinejdžerka izbola supruga

Dan kasnije dogodilo se ubistvo u Ljigu. D. S. (21) iz sela Cvetanovci kod Ljiga ubijen je 4. juna, a kobne povrede nanela mu je njegova nevenčana maloletna supruga (16).

Njih dvoje su otišli do obližnje prodavnice. Oni su se, kako se saznaje, već tamo posvađali. Verbalni obračun je trajao i na putu od trgovinske radnje pa sve do kuće. Ona je postavljala večeru i pravila salatu, kada je u jednom trenutku nožem ubola nevenčanog supruga, koji je ubrzo izdahnuo.

Pre stravičnog čina je navodno rekla suprugu da će ga ostaviti i otići od njega, zbog čega je on njoj rekao da će se obesiti ako to uradi. U trenutku ubistva u njihovoj kući navodno je bio i rođak. On je u policiji ispričao dve verzije gde se nalazio u trenutku ubistva. Prema jednoj, on je u momentu kada se zločin dogodio bio u toaletu, a prema drugoj verziji je, navodno, pojačavao muziku.

Ipak, naslućuje se da postoje i dve verzije kako je došlo do ubistva. Prema nekim informacijama, on je navodno gurnuo stolicu i ona ga je, plašeći se za svoj život, ubola. Prema drugoj verziji, on je gurnuo sto i ona je to učinila mahinalno.

Ugušila novorođenče kesom, pa ga bacila u kontejner

Dvadesetjednogodišnja devojka iz Prijepolja je 28. aprila ubila bebu i bacila je u kontejner, a dan kasnije priznala je čedomorstvo.

Ona je na saslušanju navela da je novorođenče ugušila stavivši ga u kesu, a potom ga je ostavila u kontejneru. Obdukcijom tela bebe utvrđeno je da je rođena živa i da je smrt nastupila gušenjem, posle čega je majka osumnjičena za teško ubistvo.

Devojka se u sredu pre podne u pratnji majke javila lekarima u Prijepolju, žaleći se na ginekološke probleme. Doktori su ustanovili da se porodila, ali ona je to negirala. Naknadno je rekla da je dete ostavila u komšiluku.

Devojka se na dan ubistva u prepodnevnim satima u pratnji majke javila lekarima u Prijepolju, žaleći se na ginekološke probleme. Doktori su ustanovili da se porodila, ali ona je to negirala. Naknadno je rekla da je dete ostavila u komšiluku.

Prijepoljska policija je odmah obaveštena o svemu posle čega je počela potraga za bebom. Nađena je kontejneru u naselju Hašimbegovića polje, blizu kuće gde živi porodilja. Odmah je prevezena u bolnicu gde su lekari mogli samo da konstatuju smrt.

Video: Ko je Slavica Glišić, najveća srpska čedomorka?

Prebio, pa izbo suprugu

Tačno mesec dana pre nego što je srpsku javnost šokirala smrt o mrtvom novorođenčetu u kontejneru, u jednom aranđelovačkom domu zatečena je jeziva scena. U Ulici vožda Karađorđa pronađeno je telo S. A. (62) koja je bila pretučena na smrt, a potom izbodena nožem.

Sumnja se da ju je suprug M. A. (63) na spavanju pretukao drvenom palicom, pa je potom izbo nožem. Nakon zločina on je sebi isekao vene, a potom i vrat.

Krvavu scenu zatekla je njihova rođaka koja je obavestila policiju.

Osumnjičen je u momentu dolaska policije davao znake života i prevezen je u bolnicu.

Otac ubio bolesnog sina

Vladan Đ. iz Barajeva ubio je svog sina Dragana Đ. (20), koji je spavao u tom trenutku, a zatim ispalio sebi hitac u glavu.

Vladanov brat Miodrag rekao je da Vladan da nije imao drugih problema osim obaveza oko sina koji je bio ometen u razvoju. Supruga ga je ostavila, bilo mu je teško da se sam brine o detetu, na šta se često žalio.

Deda ubijenog mladića rano ujutru je čuo pucnjave, a potom zatekao tela.

- I jedan i drugi su bili bolesni, dete je imalo manu od rođenja, imao je problem s crevima. On je sve znao, mogao je da se kreće, ali teško. Težak je to posao, moj sin je svoje dete u 24 sata po pet-šest puta morao da presvlači, da mu prinosi. Nije lako... Bio je unuk i u bolnici. On je ušao u 25. godinu, nije imao nijedan kvaran zub! Još uvek sam u šoku, ne znam odakle Vladanu puška, bio je u Hrvatskoj na ratištu, ali ja je nisam video do sad. On je to krio od mene - rekao je nesrećni čovek.

Kako je istakao, nekoliko dana ranije, Vladan je najavio šta će da uradi.

- Nagovestio je, rekao je da ne mogu da prežive, rekao mi je pre par dana da će to da uradi za mladence. Bio sam kod njega, pokušavao. I ništa. Imao je u planu da uništi život, imao je i mnogo lekova. Sudbina je učinila svoje. Sin nije imao snage da ode od kuće do puta zadnjih nekoliko dana. Planirali smo drugi sin i ja da ga vodimo da se testira na koronu, ali eto - dodao je.

Tukla majku do smrti, pa je zatrpala u šaht

D. M. (23) osumnjičena je za ubistvo svoje majke Danice Milošević (58). Do otkrića ubistva došlo je kada je Daničina druga ćerka prijavila da se duže vreme nije čula sa majkom.

Telo je pronađeno 16. marta, a Danica je ubijena oko dva meseca ranije. Nakon rasprave ćerka ju je pretukla nasmrt rukama i nogama, nakon čega ju je bacila u šaht i zatrpala ciglama i peskom.

Kako je ispričala njena starija ćerka Monika, sa majkom se poslednji put čula 20. decembra, da bi kasnije od svog oca, Daničinog bivšeg supruga koji živi u Srbobranu, saznala kako su komšije pričale da su Danica i njena mlađa ćerka, osumnjičena za ubistvo, pre oko dva meseca imale žustru raspravu.

- Neko od komšija je rekao mom ocu da posle toga niko nije video moju majku. Zbog toga sam slučaj prijavila policiji 1. marta. Zabrinula sam se da joj se nešto nije desilo, jer sam 26. februara uveče saznala da je nema, da je niko dugo nije video - prepričala je.

Dodala je da je pokušavala da pozove majku, ali da nije bila dostupna.

- Zvala sam je na broj koji koristi godinama, ali je bila nedostupna. Pošto je moja polusestra živela sa njom, pitala sam je gde je mama i zašto se ne javlja. Rekla mi je da se udala. Najlakše joj je bilo da kaže da se udala. Meni je to bilo nelogično, nije se udala ni kad je mlađa bila, a kamoli sad, i kad je bolesna. Sumnjivo mi je to bilo i jer niko nije ni čuo da mama ima nekog, a sestra bi svaki put vrdala. Kad god je pitam gde je, ona daje drugačije izjave, menjala je stalno ime grada. Da je sve u redu, mene bi mama kontaktirala - rekla je kroz suze.

Zadavio suprugu golim rukama

Gizela K. (65) iz Temerina pronađena je mrtva 2. februara uveče u porodičnoj kući u Proleterskoj ulici, a zbog sumnje da ju je ubio uhapšen je njen suprug Bela K. (67).

- Kada je Bela shvatio šta je uradio, pozvao je ćerke i rekao im da Gizeli nije dobro. Njih dve su došle i odmah pozvale Hitnu pomoć, koja je mogla samo da konstatuje smrt. Medicinskoj ekipi je ovo bilo sumnjivo, pa su obavestili policiju, dok je vidno pijan suprug sedeo u kući - rekao je izvor "Kurira".

Na nesrećnoj ženi odmah su uočene vidne povrede po telu i hematomi. Imala je povrede i po licu i glavi.

- Bela je suprugu prvo udarao rukama i nogama, a onda je uhvatio za vrat i davio dok nije izdahnula. U kući je rekao da su njih dvoje pili, a prilikom alko-testiranja u njegovoj krvi je pronađeno 1,7 promila alkohola. Njih dvoje su se često svađali, što je Bela izjavio i policajcima koji su došli - navodi izvor.

Komšije nisu bile mnogo iznenađene ovim zločinom, jer su kako kažu, samo čekali dan kada će se tako nešto dogoditi.

- Čuo sam oko 17 časova da se Bela dere na ženu. Ali to je bilo bukvalno svakodnevna pojava, pa nisam pridavao pažnju. Te svađe kod njih traju više od 30 godina. Voleli su da popiju i onda nastane haos. Gizela nikada nije htela da nam kaže da je on tuče, iako je stalno bila u modricama, pogotovo kod očiju. Čak je jednom ubo nožem u nogu, otišla je u Dom zdravlja i rekla da se sama slučajno povredila - rekao je komšija porodice Kihut.

Bela je osumnjičen da je usmrtio svoju suprugu i ostaje iza rešetaka jer mu je pritvor produžen do 24. juna. On je prilikom saslušanja negirao izvršenje krivičnog dela.

Masakr kod Sjenice

Velika tragedija dogodila se u selu Rasna u opštini Sjenica, kada je Enedin. T. (44) ubio bivšu suprugu Biseru Š. (30), kao i njene roditelje Fehima Š. (64) i Šefku Š. (60), a teško ranio njenog brata Bekima Š. (35).

Enedin je članove Biserine porodice usmrtio iz vatrenog oružja, a njen brat je ranjen u grudni koš i ruku. Pored Bekima, u pucnjavi su ranjene i komšije, majka i sin, Zineta A. i Nevzat A. Zineta je pogođena u nogu i nakon pružene bolničke pomoći ona je otpuštena na kućno lečenje.

Nekoliko trenutaka nakon zločina, u porodičnu kuću pristigao je jedan od njihovih rođaka koji je maloletan, zatekao žrtve, ali i navodno video ubicu kako odlazi sa motornim sankama.

- Zbog velikog snega njemu je verovatno bilo lakše da motornim sankama dođe do njih, kako bi brže mogao da pobegne posle - rekao je njihov poznanik.

Enedin je pobegao sa mesta zločina, a policija ga je locirala nakon nekoliko sati potrage u njegovom rodnom selu Doliće, gde je izvršio samoubistvo.

Video: Osvetnička pornografija: Šta da radite kada se vaše slike pojave na internetu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hani

    9. jun 2021 | 21:53

    Pravi dzentlmen nikada ne podize ruku na svoju zenu. Samo siledzije koje su nasilnu narav nosile u sebi i pre braka pribegavaju nasilju u braku.

  • Mungi

    9. jun 2021 | 22:03

    Zene su na zalost zasticene kao beli medvedi a mnogo su veci nasilnici od muskaraca samo muskarci ne trče odmah da prijave jer ih je sramota.

  • Biljka

    9. jun 2021 | 21:57

    Boze, sta je ovo u ljudima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA