• 14

Nalaz veštaka: Nemanja bio uračunljiv kad je izazvao nesreću u kojoj su poginuli dečak i muškarac

Svi testovi i procedure ukazali su na normalan neurološki nalaz

 • 14
Saobraćajna nesreća u Nišu

Foto: D.K. , Privatna arhiva

Svi pregledi koje je obavila stručna komisija veštaka utvrdili su normalan fiziološki nalaz očekivan za životnu dob okrivljenog Nemanje Stamenkovića (19) iz Beograda kome se pred Višim sudom u Nišu sudi pod optužbom da je 4. januara ove godine vozeći "audi" izazvao tešku saobraćajnu nesreću na Bulevaru Medijana u Nišu u kojoj su poginuli Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48) iz Niša.

Veštačenje okolnosti njegovog psihičkog stanja, zrelosti i neuroloških poremećaja na koje se žalio u momentu nesreće naložio je sud na predlog odbrane okrivljenog, koji se brani da je neposredno pre nego što je izgubio kontrolu nad vozilom osetio "trnjenje u vratu i mišićima tela" nakon čega je počeo da gubi orijentaciju u prostoru, osetio je "neki šum u uhu i predmeti su počeli da mu beže pred očima".

Predstavnik komisije veštaka prof. dr Radovan Karadžić rekao je da je Zavod za sudsku medicinu kojem je povereno ovo veštačenje angažovao lekare specijaliste koji su obavili konzilijarni pregled i naložili dodatne dijagnostičke preglede u KC Niš.

- Ostajemo pri mišljenju da nalaz utvrđen neurološkim pregledom i dijagnostičkim procedurama upravo pokazuje na činjenicu da se ovakav nalaz ni na koji način ne može dovesti u vezu sa tegobama koje je okrivljeni imao navodno u momentu kritičnog događaja - rekao je prof. dr Karadžić, prenosi Blic.

Prof. dr Miroslava Živković, stalni sudski veštak i doktor nauka iz oblasti neurologije, istakla je da u momentu nesreće okrivljeni nije imao organskih poremećaja koji bi doveli do akcidenta.

- Svi testovi i procedure ukazali su na normalan neurološki nalaz. Imajući u vidu okolnosti pod kojima se dogodio akcident, zatražila sam dodatnu dijagnostiku -dopler krvnih sudova vrata, EEG i multislajs skener vratnog dela kičme. Svi ovi nalazi su bili uredni te sam zaključila da u momentu udesa nije bilo organskih poremećaja koji bi doveli do akcidenta za koji je optužen Nemanja Stamenković, rekla je prof. dr Živković. Na pitanje zamenika OJT Vladimira Stanojevića da li je vrtoglavica koja je, kako je opisuje okrivljeni nastala kao posledica grča u vratu mogla da dovede do gubitka svesti i pamćenja, ona je rekla da su vrtoglavica, poremećaj svesti i gubitak pamćenja sasvim različiti entiteti i ne mogu se objasniti jedni drugima.

- Okrivljeni je sve vreme opisivao šta mu se dešavalo, što znači da je bio svestan jer je mogao da rekonstruiše događaj - rekla je ona.

Na pitanje stručnog savetnika odbrane dr Zorana Ćirića da li isključuje mogućnost da postoje takve bolesti koje same po sebi mogu dovesti do grča mišića, dr Živković je rekla da takve bolesti postoje, ali da ih okrivljeni nema. Ona je rekla da prema simptomima koje navodi okrivljeni ne može se govoriti o vrtoglavici, jer se posle izlaska iz automobila on brzo oporavio, nije povraćao i nije imao lelujav hod, već se ponašao adekvatno u skladu sa situacijom, ali nije isključila mogućnost koju iznosi odbrana da je moglo doći do "poremećaja osećaja ravnoteže", koji može trajati i nekoliko sekundi, ali koji nije vrtoglavica.

Prof. dr Karadžić je podvukao da komisijski veštačenje kod okrivljenog nisu pronađeni nikakvi organski razlozi koji bi opravdali tegobe koje opisuje u momentu nesreće. On je takođe istakao da i kada se govori o osećaju poremećaja ravnoteže prilikom podizanja glave i vrata, kod njega ne postoje organski razlozi za jedno takvo stanje.

Saslušanje neurologa trajalo je više od tri časa, a u nastavku današnjeg glavnog pretresa očekuje se da delove svojih nalaza iznesu psihijatar i psiholog koji su bili članovi komisije veštaka.

Stamenković je kobne večeri izgubio kontrolu nad "audijem", izleteo sa kolovoza i pokosio dvojicu pešaka koji su išli trotoarom. Dečak je od siline udarca bio odbačen preko ograde Vodovoda visoke dva metra, a od zadobijenih povreda preminuo je dok je Ilić podlegao povredama sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu. Stamenković je u odbrani pred sudom naveo da je prilikom preticanja nepoznato vozilo navodno krenulo u njegovu stranu, pa je zato skrenuo sa puta kako bi izbegao udes.

- Učinilo mi se da se to vozilo trgnulo ka meni, u levu stranu, kao da će da me udari. Uplašio sam se, stisnuo sam volan sa obe ruke i spustio glavu. Moguće da sam u tom trenutku dao gas kako bih izbegao saobraćajnu nesreću, ali to ne mogu da sigurnošću da potvrdim. Nakon toga osetio sam trnjenje u vratu i mišićima tela i počeo sam da gubim orijentaciju u prostoru. Zatim sam osetio kao neki šum u uhui predmeti su počeli da mi beže pred očima. Sledeće čega se sećam je da sam izašao iz vozila jer mi je bio potreban vazduh da bih se povratio - ispričao je ranije Stamenković pred sudom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • boki

  ljudi živite po inostranstvu u drugim državama ima li ovoga tamo?

  1
  0

  Podelite komentar

 • Dragan

  Neverovatno, pa ove langare od advokata treba osuditi više nego ovu budalu od tatinog sina. Za lažno svedočenje istu kaznu. 40 godina da pati kao i porodice nastradalih sa kojima saosećam bol i tugu.

  8
  0

  Podelite komentar

 • Oldtajmer

  Ova advokatska igranka me još više uverava da su advokati đavolje sluge. Umesto da budu u službi zakona i pravde oni za novac prodaju dušu đavolu i izmišljaju ovako nebulozna opravdanja ubistva.

  7
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima