≫ 

Pala presuda za Novosađane koji su pokušali da ubiju mladića sekirom: Robijaće 19 godina

Žrtva je imala teške povrede hladnim oružjem u predelu lumbalne kičme, glave, butina i kuka

  • 0
Ubistvo, sekira Foto: Shutterstock

Novosadski Viši sud osudio je trojicu mladića na ukupno 19 godina zatvora za pokušaj ubistva sekirama u januaru prošle godine na Novom naselju, piše 021.rsOni su 19. januara oko 10 časova u Ulici Momčila Tapavice napali 26-ogodišnjeg mladića sekirama i naneli mu višestruke teške povrede.

Tada su za 021.rs u Hitnoj pomoći rekli da je napadnuti zadobio teške povrede hladnim oružjem u predelu lumbalne kičme, glave, butina i kuka. Između ostalog, napadnuti mladić imao je i otvoreni prelom leve potkolenice.

Sudija Ivana Josifović objavila je presudu kojom je okrivljeni S. G. (25) za pomaganje u pokušaju ubistva osuđen na šest i po godina zatvora, okrivljeni U. U. (21) za pokušaj ubistva na šest godina i osam meseci zatvora, dok je D. P. (22) za pokušaj ubistva dobio šest godina zatvora. Svim okrivljenima je produžen pritvor do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Prilikom ocene dokaza, sud u pretežnoj meri nije prihvatio odbrane okrivljenih, osim u onim delovima koji su potvrđeni drugim dokazima.

- Tačno je da okrivljeni imaju pravo da se brane kako hoće, pa tako mogu da se brane ćutanjem ili da iznesu odbranu na način kako procene da je za njih najpovoljnije. To je pravo okrivljenih, ali je i obaveza suda da sve dokaze ceni kako pojedinačno tako i u vezi sa drugim dokazima i odluči kojim dokazima će pokloniti veru. Pri tom, sud je naročito ovlašćen da okrivljenom predoči prethodnu datu odbranu i raspravi zbog čega je okrivljeni menja ili zbog čega, pak, tek nakon izvedenih svih dokaza u istrazi, na glavnom pretresu iznosi odbranu - kaže Josifović.

Kako dodaje, sud je ocenio iskaz oštećenog M. R. (28), koji je u istrazi tek nakon više izbegavanja da pristupi u tužilaštvo dao iskaz (saslušan je u junu 2020. godine, iako je, kako sam navodi, još za Svetog Savu otpušten iz bolnice). Tom prilikom, oštećeni je dao vrlo štur iskaz bez detalja i pojedinosti, navodi Dnevnik.

Isti list navodi da je na glavnom pretresu, pak, svoj iskaz obogatio do mere da se detaljno seća čak i za njega besmislene i beznačajne posekotine na desnom dlanu nekoliko dana pre kritičnog događaja, a nije uopšte zainteresovan za događaj u kome je samo pukim slučajem, ipak, ostao u životu.

Video: Ubio brata, pa sebi presudio: Telo u novosadskom lokalu ležalo danima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA