• 2

Nišlija pokrenuo 214 tužbi: Na listi se našli i tužilaštvo i zatvor, hit je što je on osumnjičen

, Telegraf

U jednoj tužbi protiv Kazneno - popravnog zavoda u Nišu, D. R. smatra da je oštećen jer mu u obrocima navodno nisu davali povrće, a u drugoj tužbi protiv zatvora smatra da je oštećen jer je umesto jogurta od 200 mililitara dobijao jogurt u čašama od 180 mililitara

  • 2
Osumnjičeni Nišlija, Niš

Osumnjičeni D.R. Foto: PU Niš

Nišlija D. R. (52) koji je uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao potpis šezdesetšestogodišnje sugrađanke i sačinio lažnu priznanicu o pozajmici na iznos od 55.000 evra, a zatim je upotrebio kao pravu ispravu i tužio sugrađanku zbog nevraćanja duga, pred sudom je za pet godina pokrenuo ukupno 214 parničnih tužbi za naknadu štete po raznim osnovama.

Nakon njegovog hapšenja niška policija i Osnovno javno tužilaštvo u Nišu su krenuli u sistematko obrađivanje slučaja pa je tako otkriven i ovaj neverovatan broj tužbi koje je pokrenuo osumnjičeni a ono što je posebno zanimljivo jeste to da su se osim građana, na listi tuženih našli i niško Osnovno javno tužilaštvo i Kazneno - popravni zavod u Nišu, piše Blic.

- Jednog poznatog Nišliju on je tužio za dug od ukupno 800.000 evra na osnovu priznanica, za koje tuženi tvrdi da su falsifikovane zbog čega je podneo kontraprijave i zatražio veštačenje priznanica u Nacionalno kriminalističko tehničkom centru (NKTC) u Beogradu.

Zanimljivo je da se osumnjičeni poziva na takozvano "siromaško pravo" prilikom oslobađanja od sudskih taksi, jer nema prihode, a sa druge strane potražuje u dinarima milionske iznose od navodnih dužnika. Upravo zato je i upućen poziv građanima da ukoliko je osumnjičeni protiv njih pokrenuo postupak na osnovu priznanice, jave policiji i tužilaštvu kako bi se priznanice izveštačile preko NKTC - kaže izvor.

Kako se saznaje, upravo je veštačenje u NKTC pokazalo da je priznanica u slučaju poslednjeg pokušaja naplate duga od 55.000 evra, bila faksifikat, nakon čega je D.R. uhapšen i osumnjičen za falsifikovanje isprave u sticaju sa krivičnim delom davanje lažnog iskaza jer je u parničnom postupku koji je vodio pred nadležnim sudom sa ovom sugrađankom dao lažan iskaz o verodostojnosti priznanice.

Prema nezvaničnim informacijama, D. R. je na osnovu pomenute priznanice i iskaza da je verodostojna pred sudom ostvario pravosnažnu presudu na pomenuti iznos duga, pa je preko izvršitelja bio pokrenut postupak prinudne naplate od šezdesetšestogodišnje sugrađanke, koji srećom nije završen.

Kako se saznaje, ona je pred sudom ukazivala da nikakvu priznanicu nije potpisala niti primila pozajmicu od D.R. ističući da njen navodni JMBG na spornoj priznanici ima 18 cifara!

No, grafolog koji je veštačio priznanicu u avgustu 2016. godini naveo je da "sa 80 odsto verovatnoće" pomenuta sugrađanka nije potpisala priznanicu, ali je marta 2017. godine podneskom obavestio sud da je u mišljenju greškom otkucano "nije potpisala" i da je verovatno 80 odsto da je spornu priznanicu potpisala ta sugrađanka.

Novac, evri, budžet

Foto: Shutterstock

Inače, od 2006. godine D. R. je hapšen nekoliko puta a poslednji put bio je u zatvoru od 2017. do jula 2020. godine zbog falsifikovanja i prevare. U maju mesecu ove godine osuđen je na godinu i po dana zbor prevare ali je presuda još uvek nepravosnažna.

Zatvor tuži zbog povrća i jogurta!?

U jednoj tužbi protiv Kazneno - popravnog zavoda u Nišu, D. R. smatra da je oštećen jer mu u obrocima navodno nisu davali povrće, a u drugoj tužbi protiv zatvora smatra da je oštećen jer je umesto jogurta od 200 mililitara dobijao jogurt u čašama od 180 mililitara.

- Kao potvrdu da uz obroke nije dobijao povrće on je priložio zatvorski meni, odnosno spisak namirnica koji sadrži svaki obrok. Sumnja se da je prilikom fotokopiranja tog menija, mesta na kojima se pominje povrće koje je sastavni deo obroka, zabeljeno ili prekriveno pa na fotokopiji izgleda kao da je izostavljeno - kaže izvor.

Tuži OJT zbog JMBG na koverti!?

Osumnjičeni D. R. tuži i niško Osnovno javno tužilaštvo jer mu je na koverti bio ručno napisan jedinstveni matični broj građana, zbog čega smatra da su mu povređena prava.

- Koverte sa sudskim pozivima se štampaju kompjuterski, i nema nikakvog ručnog upisivanja ličnih podataka a pogotovo JMBG. Niti osobe koje rade na tim poslovima imaju njegov JMBG, niti je neko imao bilo kakav razlog da ga upiše, pa se osnovano sumnja da je i u tom slučaju u pitanju pokušaj prevare - kaže izvor.

Policija je objavila fotografiju osumnjičenog D.R. uz poziv građanima da se jave ako ih je prevario.

- Pošto se sumnja da ima više prevarenih građana, policija poziva oštećene koji prepoznaju muškarca sa fotografije da se jave Policijskoj upravi u Nišu, na telefone 018/192 i 018/503-238 - saopštila je policija.

Video: U Beogradu uhapšena krimnalna grupa zbog falsifikovanja dolara

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • byiggy

    Hmm… ja bih samo da me zatvorite sa ovim u neku veoma malu prostoriju… da mi nebezi puno!!Samo 2 sata!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima