≫ 

Slučaj navodnog zlostavljanja maloletnica u Petnici: Javilo se 5 devojaka, Uprava se izvinjava

"Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja u Petnici"

  • 3
Petnica, devojka Foto: Wikimedia/IvanaMadzarevic, Shutterstock

Pet ženskih osoba odlučilo je da progovori o seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine. Nedeljnik "Vreme" objavio je njihove ispovesti u najnovijem broju, uz zabrinjavajuć podatak da žrtava verovatno ima i više.

Sve žrtve proživele su nasilje od strane istog zlostavljač, a koji ih je, dok su bile maloletne ili jedva punoletne, primoravao na fotografisanje bez odeće. List otkriva i strašne detalje kao što su fizičko nasilje, prisila na ispijanje alkohola, ucene, pretnje, a u jednom slučaju žrtva je bila fotografisana bez odeće dok je bila bez svesti.

Identitet zlostavljača nije poznat široj javnosti, ali ga svi sagovornici Vremena uključujući i sadašnjeg i bivšeg direktora ove institucije oslovljavaju u izjavama sa S.

"Duboko žalimo zbog ove situacije"

Mondo je došao u posed mejla koji je uprava Istraživačka stanica Petnica poslala svim svojim članovima. U njemu se navodi da su obavešteni o tome da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao medije u želji da progovori o svojim iskustvima. ISP jasno navodi da osuđuje bilo koji vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja, i izražava duboko žaljenje zbog ove situacije. Uprava ISP je odlučna u nameri da pusti žrtve da prve govore i ispričaju šta su doživele, i da se tek onda javno i zvanično oglasi.

"Drage saradnice i saradnici,

U želji da otvoreno komuniciramo i proaktivno pristupamo izazovima, pišem vam da sa vama podelim vest koja će vas nažalost verovatno uznemiriti, a možda i uticati na vas zbog vaše povezanosti sa Petnicom.

Obavešteni smo da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao jednu novinarku da podele iskustva seksualnog nasilja koja su doživele u Stanici. Uprava ISP je dala izjave na poziv novinarke, a sadržaj našeg pristupa ćemo kratko sumirati u nastavku. Prilično je izvesno da će tekst uskoro biti objavljen, ali ne znamo detalje, niti na koji način će priča biti dalje preneta u medijima i javnosti, pa smo smatrali da treba da se svi, koliko je to moguće, pripremimo na to.

Petnica osuđuje svaki oblik nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. U Petnici se uvek težilo najvišim standardima zaštite i brige o dobrobiti svih učesnika i učesnica u obrazovnom procesu. Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja u Petnici. Nastojali smo da sve osobe koje svojim ponašanjem ugrožavaju druge udaljimo iz Petnice. Posvećeni smo stalnom unapređenju procesa rada i pokušavamo da radimo na podizanju opšteg nivoa pedagoške obučenosti i spremnosti za nošenje sa izazovima svih koji rade sa polaznicima u Petnici.

Petnici dve međunarodne nagrade u Moskvi Foto: IS Petnica

Kada smo početkom ove godine, sa pojavom ove teme u širem društvenom kontekstu, uvideli da je potrebno dodatno unaprediti mehanizme reagovanja i razumevanje date problematike, prihvaćena je inicijativa da se jasnije definišu procedure prevencije i zaštite od uznemiravanja i zlostavljanja. Upravni odbor je u martu usvojio Deklaraciju o unapređenju zaštite integriteta učesnika i učesnica u obrazovnim aktivnostima IS Petnica, a nedavno je usvojen i prateći Akcioni plan koji jasno definiše korake koji će biti učinjeni da bismo se kroz obrazovanje i podizanje svesti efikasno suočili sa ovim širim društvenim problemom i da bi međuljudski odnosi u ISP bili na visokom nivou poštovanja, ravnopravnosti i tolerancije.

Nadamo se da će naš kontinuirani rad na ovim važnim pitanjima i posvećenost potrazi za uvek boljim rešenjima biti dovoljni da zadržimo poverenje roditelja koji šalju svoju decu u Petnicu, kao i svih saradnika, prijatelja i zaposlenih u ISP.

Iz ogromnog poštovanja prema svemu što pružate Petnici, nismo želeli da za ovo čujete iz novina ili glasina. Ovaj mejl šaljemo na listu rukovodilaca, saradnika i mlađih saradnika. Ukoliko mediji postave pitanje kvaliteta i bezbednosti rada u Petnici danas, daćemo sve od sebe da gore navedeno objavimo i široj javnosti. Nadamo se da će izneto pomoći i vama da odgovorite na eventualna pitanja koja će možda doći do vas ukoliko ova vest odjekne.

Ostajemo otvoreni za sva vaša pitanja i nadamo se da ćete nam pomoći da u budućnosti polaznicima pružamo inovativne obrazovne sadržaje u skladu sa najvišim standardima i u najbezbednijim mogućim uslovima", glasi mejl poslat članovima Petnice.

petnica direktor Nikola Božić/ Foto: Petnica

Direktor Istraživačke stanice Petnica, Nikola Božić, na pitanje Vremena zašto nije pozvana policija, rekao je da prijave policiji nema bez pristanka žrtve.

Na konstataciju da je moglo da se prijavi da u Stanici radi čovek koji pravi fotografije nagih maloletnica, odgovorio je:

- Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga. Ja sam tada rekao i to i danas misli: ako Petnica treba da stane iza osobe koja nešto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe.

Odgovorio je i koliko mu je devojaka prijavilo da su bile žrtve S.

- Javila mi se jedna ili dve devojke, mimo ovog incidenta iz 2017. Jedino što sam mogao da odgovorim jeste šta trenutno radimo, ali nisam se, osim izraza žaljenja zbog onoga što su doživele, bavio detaljima jer mi nisu ni poverile detalje. I uputio sam im molbu da nam pomognu pri uspostavljanju ovih mehanizama.

"Tražio da skidamo brushaltere, fotografisao, ucenjivao, pritiskao"

Prva sagovornica Vremena kaže da je u Petnici vladalo neko uverenje da treba da ti bude čast ako ti S. ponudi da te slika.

- Ako pokažeš otpor i ne želiš da te slika, preti da ti neće objaviti rad. Sastanci sa njim su i inače počinjali kasno, oko 22 ili 23 uveče. Počeo je da me ubeđuje da skinem brushalter, ali da ostane u majici. Ubeđivanje je trajalo satima.

- Posle nekoliko sati više nisam imala snage za ubeđivanje, skinula sam brushalter i ostala u majici, ali je onda njega nervirao neki dezen na njoj, pa je tražio da je okrenem. Pristala sam i na to. On neprekidno škljoca, slika me iz raznih uglova, ali sve vreme ubrzano diše i dahće, počinjem da se pribojavam da njega ta situacija seksualno uzbuđuje - ispričala je devojka.

Leta 2014, jedna od polaznica odlazi kod S. i on je tera da pije alkohol, preti joj da skine brushalter, pokušava nasilno da joj smakne bretelu majice. Postoje fotografije na kojima ova devojka sklupčana plače na stolici. Konačno je pobegla i zavrištala, što je alarmiralo okolinu i dovelo do prvih pokušaja da se deca zaštite.

Jednu od polaznica S. je pozvao na vino, otišla je s dečkom. Kada je dečko otišao da spava, S. je izvređao, da je zanima samo seks, sve vreme je terajući da pije.

- Govorio je da mora da me kazni. Naterao me da se skinem, govorio mi koje poze da zauzimam. Sve vreme me prisiljavao da pijem, prolila sam vino po sebi u jednom trenutku. Naterao me da odem da se tuširam, i gledao me dok sam se tuširala. Onda me je opet polio vinom i oterao na tuširanje. Tek kada je moj dečko počeo da se budi, prestao je - ispričala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda Sima

    24. jun 2021 | 11:17

    Svako nasilje naad ženama a pogotovo seksualno nasilje nad maloletnicama je za najtežu osudu, ali... Nikako ne razumem ovu učestalu "modu'' koja je zavladala da se prijavljuju slučajevi od pre 15-20 godina?! Ako su ćutale 20 godina koja je svrha sada pričati o tome? Imam decu i unuke i za ove stvari bih bio spreman da lično budem i sudija i dželat, ali plašim se da ove priče ood pre 20 godina imaju neku drugu pozadinu.

  • Sena

    24. jun 2021 | 10:52

    Setile se događaja i sada da prijave,sada je povoljno jer nemaju više koristi da ćute.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA