• 1

Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem direktoru aerodroma: Osumnjičen za zloupotrebu položaja

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je u oktobru prošle godine bivši generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

  • 1
Velimir Radosavljević

Printskrin: Youtube/RTS

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je u oktobru prošle godine bivši generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević bio oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja u korist mađarske avio kompanije i naložio da mu se suđenje ponovi.

Drugostepenu sud je usvojio žalbu Višeg javnog tužilaštva i presudu ukinuo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, navodi se u odluci, objavljenoj na sajtu suda.

Radosavljeviću se optužnicom tereti da je od 29. januara 2010. godine do 31. marta 2014, iskorišćavanjem položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja, pribavio kompaniji „Wizz Air" iz Mađarske protivpravnu imovinsku korist od 44.700 evra za koliko je oštetio beogradski aerodrom.

On je prema optužnici, bez odobrenja Upravnog odbora i saglasnosti Vlade Srbije, na šta je bio obavezan Statutom JP Aerodrom „Nikola Tesla" iz 2005. godine, sa avio kompanijom „Wizz Air" iz Mađarske dana 29. januara 2010. godine zaključio „Memorandum o razumevanju", kojim je toj avio kompaniji odobrio korišćenje aerodromske usluge Aerodroma „Nikola Tesla" ispod cene koštanja i popust od 20 % na putničku taksu.

Taj popust i korišćenje aerodromske usluge ispod cene koštanja je navedena avio kompanija koristila sve do 31. marta 2014. godine, na koji način je Radosavljević prema tvrdnjama tužilaštva kompaniji „Wiž Air" iz Mađarske pribavio provpravno imovinsku korist.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je osnovano izjavljenom žalbom ukazano da zakonom propisana procedura utvrđenja tarife aerodromskih usluga upravo ukazuje da odstupanje od cena koje su u njoj utvrđene nisu dozvoljena samo na osnovu odluke generalnog direktora.

- Odredbom člana 134, stav 4. KZ Zakona o vazdušnom saobraćaju je propisano da visinu naknade određuje operater aerodroma za svaku uslugu posebno uz prethodnu saglasnost vlasnika aerodroma. Osnovano je izjavljenom žalbom ukazano da ovaj zakon jeste lex specialis u ovoj oblasti pružanja usluga i da njegove odredbe decidno propisuju neophodnost pribavljanja saglasnosti vlasnika aerodroma za ugovoranje cene taksi, odnosno u konkretnom slučaju saglasnost Vlade Srbije - naglasio je sud.

Takođe je ukazao da se osnovano žalbom tužilaštva ukazuje da osnovni način finansiranja aerodroma potiče upravo iz prihoda koji se ostvaruje pružanjem avio usluga, primarno iz prihoda koje ostvaruje naplatom aerodromskih taksi, a iz čega se može videti značaj same tarifa i cena koje su u njoj utvrđene.

Prema nalaženju Apelacionog suda ovde je od značaja okolnost da prilikom zaključenja pojedinačnog ugovora sa avio kompanijom, ukoliko su konkretnim ugovorom predviđene cene koje su različite od onih utvrđenih u tarifi, odnosno za odstupanje od tarife, zakon propisuje obavezu generalnog direktora da obezbedi prethodnu saglasnost vlasnika aerodroma, u konkretnom slučaju Vlade, piše Tanjug.

- Ovakva obaveza generalnog direktora da obezbedi saglasnost vlasnika aerodroma bi prema stavu prvostepenog suda predstavljala davanje saglasnosti vlasnika aerodroma na cenu kao bitan element ugovora, ali se takav zaključak ne može prihvatiti kao pravilan i zasnovan i potpuno utvrđenom činjenicnom stanju zbog čega je prvostepena presuda ukinuta i vraćena prvostepenom sudu na ponovno suđenje - navodi se u rešenju suda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ponte

    Zašto ih uopšte hapse kad ih uvek oslobode i još im narodnim parama plaćaju odštetu?

    2
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima