U teškoj nesreći kod Šapca poginuo bivši ministar

Osnivač je Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura gde je bio i profesor

  • 4
Profesor dr Jordan Aleksić Foto: Futura.edu.rs

Bivši ministar zaštite životne sredine profesor dr Jordan Aleksić, tragično je preminuo 28. juna u 71. godini života, navodi se na sajtu Univerziteta Metropolitan. Nekadašnji ministar, prema navodima medija, nastradao je juče ujutru u saobraćajnoj nesreći kod Šapca. U vladi Mirka Marjanovića od 1994. do 1998. godine bio je zadužen za zaštitu životne sredine.

Profesor Aleksić je rođen u Kuršumliji 1950. godine. Odrastao je u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1974. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu, a magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Svoje dugogodišnje iskustvo u oblasti ekologije je postigao u naučnim, istraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti primenjene ekologije, proceni prirodnog kapitala, proceni ekološkog status teritorije i područja. Rukovodilac je i koordinator naučnih, istraživačkih i razvojnih projekata, programa i planova međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera u oblasti ekologije.

Osnivač je Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura gde je bio i profesor, a predavao je još i na Univerzitetu Megatrend – Fakultet za menadžment na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Kragujevac i Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Jedan je od osnivača Mladih istraživača Srbije.

Profesor Aleksić je bio veliki vizionar koji je ostavio dubok trag svojim radom za poboljšanje stanja životne sredine u Srbiji. Zalagao se za nelinearnost mišljenja, komunikaciji i povratak čoveka i čitave civilizacije prirodi.

Komemorativni skup povodom smrti profesora Aleksića biće održan u četvrtak, 1. jula 2021. u Privrednoj komori Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PANČO

    29. jun 2021 | 17:14

    Pa ovi u Kuršumliji se kunu od njega da kako je rođen tamo toliko je pomogao svom rodnom gradu da se većina ljudi iselila zbog dobrote velike.

  • Čiča Miloje

    29. jun 2021 | 22:29

    Pa on je stradao provlačeći se kolima pored spuptene rampe pa ga udario voz!!! Jbt. profesor univerziteta i bivši ministar, 70 godina, pa je to uradio... Za Verovali ili ne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA